Choď na obsah Choď na menu
 


Mozog a kyslík

Kyslík je palivom pre mozog a nervový systém

Kyslík (O2) je nenahraditeľným elementom pre ľudskú existenciu a je spaľovaný pri pohybovej aktivite rovnako ako i pri činnosti mozgu. 25 % celkovej spotreby kyslíka pre ľudskú bytosť je určených práve pre mozog a priamo ovplyvňuje jeho aktivitu. V prípade jeho nedostatku môžeme pozorovať svalovú stuhnutosť, výpadky zraku, malátnosť a svalovú dyskoordináciu.
Nedostatok kyslíka v mozgu
Vždy, keď sa potrebujeme koncentrovať či si niečo zapamätať, mozgová aktivita a tým i objem vyžadovaného množstva kyslíka rapídne stúpa. V prípade nedostatku kyslíka potom mozgová aktivita môže byť tlmená ospalosťou a únavou.
Prečo je kyslíka nedostatok v našom organizme?
        Zahlienené pľúca a dýchacie cesty
        Oslabené srdce, upchaté cievy
        Iné ochorenie/oslabenie činnosti sliznice horných dýchací ciest
        Intoxikovaný organizmus
        Oslabený metabolizmus dôsledkom ochorenia, nečinnosti, nedostatku enzýmov
Prečo je kyslíka nedostatok v našom životnom prostredí?
        Zníženie produkcie kyslíka, ktoré je spôsobené devastáciou zelene v mestách
        Vysoká spotreba kyslíka autami, továrňami a priemyselnými zónami
        Veľká zaľudnenosť a uzavretosť životného prostredia (veľa kyslíka je spotrebovaného napr.: spaľovaním – vykurovaním, varením)
Kombinácia nepriaznivých faktorov životného prostredia a telesných dysfunkcií zvyšuje celkový deficit kyslíka v krvi človeka.
Revitalizácia kyslíkom je určená prednostne osobám, ktoré majú:
-          Psychicky náročné zamestnanie
-          Telesne oslabene osoby s vyššou potrebou kyslíka (trpiace rôznymi ochoreniami)
-          Časté bolesti hlavy
-          Slabú schopnosť koncentrácie
-          Prejavy chronickej únavy, letargie, stresu
-          Zhoršenú pamäť.
Revitalizácia kyslíkom zlepšuje pamäť, zvyšuje schopnosť koncentrácie a pracovnú produktivitu.
Kyslík pre manažérov a vedcov
Často títo pracovníci vykonávajú v rámci osobnej regenerácie rôzne aeróbne činnosti od prechádzok po rekreačný beh, cyklistiku. Je to výborný spôsob kompenzácie kyslíkového deficitu. Taktiež aplikujú aj iné spôsoby „resetu“ mozgu najfrekventovanejšie sú z nich hry, záľuby a alkohol. Tieto opatrenia už nie sú tak účinné, pretože mnohé sú pasívne a kontraproduktívne z pohľadu dodávky kyslíka organizmu. Napr. strávenie zvýšeného príjmu alkoholu alebo iných podporných látok je náročná na spotrebu kyslíka, nehoriac o tom, že alkohol poškodzuje mozog.   
Kyslík pre študentov
Kyslík je úplne nenahraditeľný pre tých študentov, ktorí študujú dlhé hodiny vo veľkej intenzite – napr. v skúšobnom období. Dostatočná zásoba kyslíkom napomáha obehu krvi, očisťuje telo i myseľ. Zdravie a schopnosť učenia sa tak výrazne zlepší vďaka rozvoju pamäti a schopnosti koncentrácie.
Ako zvýšiť úspech v škole?
Dajte deťom voľnosť alebo si snáď myslíte, že si zlepšia svoje školské výsledky tým, že ich budete nútiť sedieť za stolom? Vaše dieťa má pred sebou veľa vecí, ktoré chce stihnúť a poznať. A teraz to hlavné, dôležitou vecou je schopnosť koncentrácie. Zvýšená dodávka kyslíka môže zvýšiť študentovu schopnosť učiť sa tým, že mu pomôže prekonať psychickú i duševnú únavu.
Kyslík pre tehotné
Ak budete poskytovať plodu dostatok čistého kyslíka, zvýšite tým jeho IQ, a čo viac, budete tým preventívne predchádzať chudokrvnosti matky i dieťaťa.
Kyslík chorým na rakovinu
Väčšina nádorov bujnie obzvlášť rýchlo pri nahromadení splodín metabolizmu v tele. Tieto bunky sú anaeróbne. Kyslík ich ničí. Zvýšená hladina kyslíka v krvi napomáha cirkulácii krvi, čo spôsobuje jednoduchšie odstránenie škodlivých látok.
Kyslík pre pacientov s astmou
Astmou nazývame druh alergie; jedná sa o ochorenie s nejasnou príčinou i nejasnou liečbou. Pri tomto ochorení dochádza ku strate schopnosti dýchania, ktoré možno čiastočne liečiť jeho príjmom vo forme kyslíkovej terapie.
Kyslíkom proti nádche
Nádcha je úkaz, ktorým sa telo snaží zbaviť odpadových látok, ktoré sa v ňom hromadia kvôli infekcii mikroorganizmami a následne nedostatku kyslíka. To je dôvod prečo človek z mesta ochorie nádchou ľahšie ako človek žijúci na dedine. Dostatočný prísun kyslíka môže preventívne pôsobiť proti ochoreniu nádchou, rovnako ako ju liečiť a dokonca ešte rýchlejšie než by to vedela dedinská babička bylinkárka. Prísunom kyslíka nádchu totiž vyliečite ešte skôr ako ju stihnete dostať.
Vplyv kyslíka na pokožku
Vďaka transportu kyslíka krvným riečiskom pri priechode krvi kapilárami sa pokožka vyživuje. Vďaka tkanivovému dýchaniu dochádza k rovnakému účinku, aký je popísaný vyššie. Potenie sa v saune nám pomáha odstrániť CO2 a odpadové látky iba za predpokladu, že dostatočne inhalujeme. Len pre predstavu, piloti vzdušných síl v porovnaní s inými ľuďmi disponujú čistejšou pokožkou, čo je vďaka tomu, že počas letu nadýchajú kvantum kyslíka.
Kyslíkom proti „opici“
Vždy, keď pijete alkohol, telo spotrebuje veľa kyslíka na to, aby alkohol mohlo rozložiť. Na to, ale obsah kyslíka zo vzduchu, ktorý dýchame, nepostačuje. Z tohto faktu vyplýva, že sa ocitnete v stave kyslíkového dlhu, ktorý vyriešite prísunom kyslíka.
Je možné zhrnúť priaznivé účinky kyslíka nasledovne:
  • Zlepšuje koncentráciu a pamäť
  • Posilňuje srdce, zrak a čistí krv (profylaxia infarktu a upchávania ciev)
  • Spomaľuje starnutie buniek a zvyšuje fyzickú kondíciu
  • Veľmi priaznivo pôsobí u osôb s vysokým krvným tlakom
  • Regeneruje organizmus po chemoterapii a ožiarení
  • Zmierňuje vedľajšie účinky mnohých liekov
  • Zlepšuje psychiku a depresívne psychické stavy
  • Zlepšuje dýchanie u osôb trpiacich astmou alebo alergiami