Choď na obsah Choď na menu
 


Omyly a mýty

2. 4. 2010
Zaujal ma článok MUDr. Josefa Maurera v staršom čísle (03/2006) časopisu Futbal a tréning. Jedná sa o odborníka s dlhoročnými skúsenosťami vo športovej traumatológii. Touto cestou sa chcem podeliť s vami o jeho názory, hlavne adresované zraneným hráčom.
Najčastejšími zraneniami vo futbale a zároveň najkomplikovanejšími (aj do trvania liečenia) sú úrazy kolena. Potom nasledujú členok, svalové a úponové (entezopatie) poškodenia vrátane bolestivého triesla.
Koleno
Zásadnú chybu robia často sami hráči, keď podcenia prvé príznaky problémov a odložia odborné vyšetrenie. Tým si len sami prehlbujú vzniknuté škody.
I keď je to vec lekára, ale je dobré vedieť i postihnutému hráčovi, aby si nenechal fixovať/sadrovať naplnený kĺb. MUDr. Maurer pripomína staré pravidlo: „Krv v kolene je jed, a zasadrovať či zafixovať do ortézy nevypumpované koleno je zločin.“ Zároveň dodáva: “Verte, že viac ako 90% krvných výronov v kolennom kĺbe je spojených s pretrhnutím predného krížového väzu (ACL). Ak budeme odďaľovať čas definitívneho ošetrenia, tak stratíme nie len zbytočne mnoho týždňov, ale zhoršíme aj úspešnosť pooperačnej rehabilitácie stratou svalovej hmoty. Atrofia ide rýchlosťou „čo týždeň v kľude, to potom mesiac v posilňovni!“
Pri včasnom operačnom zásahu sa predíde ďalším poškodeniam štruktúr kolena - meniskov, chrupaviek z nestability v dôsledku pretrhnutého ACL.
Členok

Na vyvrtnutý členok nie je všeliekom sadrová fixácia na 3 týždne. Je potrebné presne určiť rozsah poškodenia a podľa toho sa ordinuje pri:

  • Natiahnutom puzdre - 10-12 denný kľud s ľadom a barle
  • Roztrhnutom väzive – operačné zošitie, 6 týždňová rigidná fixácia.

 

Magnetická rezonancia a jej možnosti 

Mediálne ide o glorifikovanú metódu, ktorá lieči „všetko“ V skutočnosti ide zobrazovaciu diagnostickú metódu/pomôcku. MR neposkytuje zaručenú diagnózu. Pravdivosť nálezov má obmedzenia, pričom u kolena dosahuje maximálne 70% a 35%-nú úspešnosť pri ramene. V USA sa MR používa hlavne ako doklad v súdnych sporoch. V medicíne je pomocným vyšetrením a je súčasťou mozaiky stanovujúcej diagnózu – od otázok na priebeh úrazu a jeho mechanizmu až po prejavy bolesti a nefunkčnosť.  
Obnova porušeného tkaniva
MUDr. Maurer píše: “Neverte tomu, že sa príroda dá nejakým spôsobom oklamať, a že niekto dokáže zmeniť fyziologické časy hojenia.“
V natrhnutom svale sa tvorí jazva, ktorá premostí roztrhnuté vlákna cca 6 týždňov. Myslieť si, že sa sval dá zaťažiť skôr, vedie len k obnove zranenia a k predĺženiu liečenia.
Prestavba štepu po náhrade ACL trvá cca 1 rok. Po 6 mesiacoch má väzivo asi 65% nosnosť. Často však hráči idú do hernej záťaže. Kto ide do záťaže skôr, tak by mal vedieť, že nie je lepšie odoperovaný, ide len do väčšieho rizika opätovného zranenia.

Podporné medikamenty (napr. enzímové zmesi), fyzioterapia, posilňovanie môžu len nepredĺžiť dobu rekonvalescencie, nemôžu však podstatne zmeniť fyziologické procesy.

Prevencia úrazov
MUDr. Maurer poznamenáva a zdôrazňuje podceňovaný význam prevencie úrazov. Sem patrí:
  • Vhodná skladba tréningu a jeho organizácie
  • Pravidelné posilňovanie, aj antagonistických svalových skupín
  • Regenerácia po záťaži
  • Primeraná životospráva.
Nezanedbateľná je aj psychika spojená s pozitívnym myslením, motiváciou v tréningu a zápase. 
Spolupráca odborníkov
V prípade, zložitejšieho poškodenia alebo nejasnej diagnózy MUDr. Maurer odporúča navštíviť viac špecialistov. V civilizovanom svete sa odborníci navzájom rešpektujú, nezávidia a neohovárajú sa. Poslať pacienta ku kolegovi nie je výrazom neistoty, slabosti alebo nevedomosti. Je v prospech veci a v záujme pacienta.
Len šarlatán a nedouk sa bojí ísť so svojim názorom do konfrontácie, uzatvára MUDr. Maurer.