Choď na obsah Choď na menu
 


Výživa - základné zložky

14. 9. 2009
Hoci je veľa napísané o strave, príjem potravy slúži jedinému cieľu: zabezpečiť energiu (hnací motor) pre telo. Výživa a fyzická aktivita sú stáročia spájané s poverami, tradíciami, kultúrou a povesťami. Dokonca i dnes je veľmi bežné vidieť veľkú rozmanitosť vo výbere jedla pri príprave na telesný výkon. Bez ohľadu na kultúru a tradície, základné zložky sú rovnako rozšírené: sacharidy, tuky, bielkoviny, voda, vitamíny a minerály.

SACHARIDY (uhľohydráty, cukry, glycidy) - zlúčeniny uhlíka, kyslíka a vodíka, vzájomne sa líšiace svojou štruktúrou. Sacharidy slúžia ako hlavný zdroj energie (glukóza), ako zásobná látka (u živočíchov glykogén, v rastlinách škrob), ako ochrana buniek (celulóza) a sú zložkami rôznych biologicky aktívnych látok (hormónov, antibiotík). Sacharidy sú ľahko dostupné zdrojom energie pre telesnú aktivitu a sú uložené v zložitých tkanivách tela. Najdôležitejšie sú v pečeni a v svaloch, kde je uskladnených najviac sacharidov. Uskladnený sacharid sa nazýva glykogén. Početné šprinty vo futbale vo veľkej miere vyžadujú glykogén. Nižšia hladina svalového glykogénu bežne vyvoláva únavu pri vytrvalostných športoch akým je aj futbal.

Zdrojom sacharidov sú ovocie, zelenina, obilniny, cestoviny, chlieb a mliečne výrobky.

TUKY - základnou molekulou tukov je triglycerid - glycerol s 3 reťazcami mastných kyselín. Každý tuk rozlišujeme podľa dĺžky reťazca, a či každý uhlík v reťazci má atóm vodíka (nasýtený tuk - pevná látka izbovej teploty, napr. bravčová masť, slanina) alebo nemá (nenasýtený tuk - tekutina izbovej teploty, napr. olivový olej). Uprednostňujeme nenasýtené tuky. Tuk sa nachádza v okolí nervov, v svaloch, v krvi, v obaloch orgánoch a pod kožou. Ako zdroj energie, tuk je nevyhnutná a nevyčerpateľná zásoba energie, ktorá je však ťažšie prístupná ako sacharid.

Trénovanie zlepšuje schopnosť tela využívať tuk ako energiu, a tým ukladať sacharidy pre intenzívnejšiu prácu. Tropické oleje (napr. palmový olej) by mali byť zo stravy vynechané, nakoľko zvyšujú podiel tuku v krvi.
Zdroje tuku sú mäso, mliečne produkty, orechy, oleje a maslo.
BIELKOVINY - základné stavebné jednotky všetkých buniek sú bielkoviny. Avšak bielkoviny sú tiež základ enzýmov, hormónov a látok na prenos informácie medzi bunkami a všetkým ostatným. Vo všeobecnosti bielkoviny, nakoľko sú možným zdrojom energie, sú menším zdrojom sily (ako hnacieho motoru) počas cvikov u normálnych zdravých jednotlivcov. Kým väčšina športovcov potrebuje denne viac bielkovín ako diváci, ich strava musí byť primeraná.
Zdroje bielkovín sú mäso, mliečne výrobky, orechy a fazuľa.
VODA - najbežnejšia zložka v tele, je tiež veľmi dôležitá a je potrebná pre väčšinu aktivít buniek. Pre športovcov je tiež veľmi dôležitým faktorom pri kontrolovaní telesnej teploty.
VITAMÍNY - podporujú veľké množstvo telesných funkcií. Chemické reakcie prebiehajú efektívnejšie a rýchlejšie za prítomnosti špecifických vitamínov. Napr. zrážanlivosť krvi sa uskutočňuje za prítomnosti vitamínu K a pri nedostatku tohto vitamínu nastávajú poruchy zrážanlivosti. Navyše, vybrané vitamíny (A, E a C) tiež slúžia ako antioxidanty, ktoré ovplyvňujú bunkovú obnovu.
MINERÁLY - najbežnejšie minerály sú sodík (Na), chlór (Cl) (kuchynská soľ = NaCl) a draslík (K). Tieto sú nevyhnutné pre fungovanie dráždivosti buniek (ako nervy a svaly), ale tiež majú veľa iných využití v bunkách. Ďalšie nevyhnutné minerály sú horčík (Mg) a vápnik (Ca).
Je dôležité poznamenať, že všetky živiny potrebné pre telo, môžu byť dodávané normálnou stravou, ak zvolíme jedlo z rozličných potravinových zdrojov, teda pestrou stravou. Možnosti na to má dnes každý v Európe, ide skôr o nesprávne stravovacie návyky, pri ktorých ani nám to nepríde, ale dominujú stále rovnaké jedlá, ktorých základom je často "mamina kuchyňa". Doplnkové vitamíny a ostatné živiny v takomto prípade sú nevyhnutné.