Choď na obsah Choď na menu
 


Hnacia sila pre futbal

14. 9. 2009
Energia potrebná pre futbalistov musí byť rýchlo dostupná, keď hráč potrebuje utekať, skákať, strieľať, zastaviť, driblovať, atď. pre všetky vysoko intenzívne aktivity hry. Energia (sila) musí byť tiež dostupná v menej intenzívnych častiach hry, ako napr. chôdza a poklus, no vtedy nemusí byť dostupná tak rýchlo. Takže telo využíva oboje aj sacharidy aj tuky.
Veľa výskumov vo futbale preukázalo, že hladina škrobu klesá počas celého zápasu. Behanie znižuje hladinu škrobu ako sa blíži zápas k záveru a je jediný dôvod prečo únava vedie k viacerým gólom, zraneniam, slabým zručnostiam a rozhodnutiam v závere hry. Nižšia hladina svalového škrobu neskôr v hre je v súlade s voľným vyčerpaním (keď hráč dobrovoľne prestal hrať - už skutočne nič nemôže urobiť v zápase). Existujú taktiky ako sa vysporiadať so stratou škrobu a oddialiť únavu.
Existujú tiež možné problémy so stratou škrobu pri tréningu. Napr. keď hráč jedáva typicky západnú stravu (asi 40% sacharidov, 40% tukov, 20% bielkovín) a trénuje asi hodinu denne, strava neobsahuje dostatočné množstvo sacharidov, ktorými by nahradil spálené sacharidy počas tréningu. A preto svalový škrob klesá každým dňom (v tímoch ktoré trénujú každý deň sa zranenia objavujú neskôr počas týždňa, ako sa hráči unavujú). Avšak keby hráč jedol bežne odporúčanú stravu pre športovcov pozostávajúcu zo 65% uhľovodíky, 20-25% tukov a 10-15% bielkovín, hladina svalového škrobu by mohla byť nahradená medzi tréningami. Je to preto, že tréning vedie k čiastočnému, nie úplnému vyčerpaniu škrobu.
Hráč by si mal uvedomiť, že táto zmes živín nie je zázračná. Je to jednoducho strava, ktorá by mala byť odporúčaná ktorýmkoľvek zdravým jednotlivcom. Hlavný rozdiel medzi stravou športovca a stravou zdravého jednotlivca je jednoducho množstvo zjedeného jedla; jedenie väčšieho množstva podporuje dodatočnú energiu vynaloženú počas tréningu.
Trénovaním hráči strácajú váhu, tým potrebujú zvýšiť príjem potravy (to platí aj opačne). Počas sezóny, avšak, nemajú čas pokúšať sa nabrať alebo stratiť váhu.