Choď na obsah Choď na menu
 


Odporúčania pre hráča

14. 9. 2009
Vyberaj si jedlá, ktoré obsahujú okolo 65% sacharidov, 20-25% tukov, 10-15% bielkovín. Výber z rozmanitých zdrojov potravín pomôže zaistiť dostatočné množstvo príjmu vitamínov a minerálov.
Vyberaj si sacharidy tak, aby bolo počas 24 hodín prijatých okolo 7-10 g na 1 kg telesnej váhy. Hráč by mal tiež piť veľa vody počas tejto doby.
Pred zápasom - väčšina športovcov uprednostňuje 3-4 hodiny pred začatím jedlá s menším množstvom sacharidov. V poslednej hodine malé občerstvenie napr. nápoj s vysokým obsahom cukrov.
Počas hry pi tekutiny kedykoľvek je to možné. Umiestni si umelé fľaše do oboch brán a pozdĺž postrannej čiary, najmä pri horúcom a vlhkom počasí.
Cez prestávku - nápoje s vysokým obsahom cukrov môžu zvýšiť mieru a intenzitu behania v druhom polčase.
Po zápase - prijmi 50-100 g sacharidov v prvých 1-2 hodinách. Tiež pi tekutiny na začatie opätovnej hydratácie. Je treba vypiť 1,5 l na kg stratenej váhy.
S vyváženou stravou z rôznorodých zdrojov potravy je potreba stravovacích doplnkov nižšia. Niektorým ženám môže byť prospešné železo ak je to lekársky odporúčané.
Väčšina príbuzných cvičení nevyžaduje doplnky. Či je kreatín užitočný pre futbalistov stále nevieme. Prijatie doplnkov je rizikom pre potenciálneho reprezentačného hráča, že bude mať pozitívne výsledky pri dopingovom teste, pretože vláda veľmi nedohliada na priemysel vyrábajúci stravovacie doplnky.