Choď na obsah Choď na menu
 


Schudnite a prestanú bolieť kolená

3. 3. 2011
Bolesť kolien spojená s degeneráciou chrupavky u artrózy je bežným prejavom u obéznych jedincov a starších športovcov. Výskumníci z Americkej Ortopedickej Spoločnosti pre športovú medicínu majú jednoduché riešenie: schudnite.
„Náš výskum zameraný na obéznych pacientov s prejavmi osteoartrózy v rannom štádiu ukázal, že u tých jednotlivcov, ktorí sa podrobili zníženiu hmotnosti cez bariatrickú* operáciu a stratili v priemere 30 kg v priebehu 6 mesiacov sa výrazne znížili bolesti kolien, zvýšila ich pevnosť a funkčnosť. Vylepšila kvalita života, denné ako aj športové aktivity. Všetko toto bez ďalších artritických zásahov“ povedal Christopher Edwards zo  štátnej zdravotníckej školy v Penn.  
Do štúdie bolo zapojených 24 dospelých obéznych pacientov vo veku od 30 do 67 rokov rádiologicky potvrdených s diagnózou artrózy kolien.
*
Čo je to bariatria. Bariatrické operácie navodzujú trvalé zmeny a bariatrickým zákrokom zodpovednosť operatéra o pacienta nekončí, ale naopak začína. Preto je okrem výberu toho správneho pacienta a správneho operačného výkonu dôležitý aj výber toho správneho operatéra a pracoviska.K operačný liečbe môže byť indikovaný obézny pacient, ak je jeho BMI 40 a viac, alebo BMI aspoň 35, ak už pacient trpí komplikujúcou komorbiditou. Okrem medzinárodne platných váhových a zdravotných indikačných kritérií  musí byť pacient chirurgom dobre poučený o princípe operácie, o stravovacích špecifikách po bandáže, o trvalej implantácii cudzieho materiálu atď. Pacient musí byť motivovaný a musí byť schopný celoživotne spolupracovať s bariatrickým chirurgom. Bariatrická chirurgia si kladie ako prvotný cieľ zníženie zdravotných rizík ťažkej obezity a kozmetický efekt je až sekundárny, na rozdiel od plastických estetických zákrokov.