Choď na obsah Choď na menu
 


Zaujímavosti o artróze

19. 1. 2011
Osteaoartróza je v podstate ochorenie z preťaženia. V princípe je to len otázkou času. U niekoho skôr, u niekoho neskôr, teda nás neminie.

Osteoartróza najviac postihuje váhonosné kĺby, ktoré sa nachádzajú na dolných končatinách - členkové, kolenné a bedrové kĺby plus medzistavcové platničky driekovej chrbtice. 

Šport z pohľadu zaťaženia kĺbov predstavuje extrémnu zaťaž, čo urýchľuje opotrebovanie kĺbových chrupaviek. Z tohto pohľadu platí "športom k trvalej invalidite" i keď vieme čomu všetkému vďačíme športu a hrám - je to nie len zábava, ale aj obchod. Športovci v porovnaní s bežnou populáciou sú dobrým príkladom takzvaného zrýchleného opotrebovania tela. 

Poväčšinou sa nevyhneme práve problémom s dolnými končatinami, či už v dôsledku nesprávnych pohybových návykov v bežnom živote alebo aj dysfunkciám dôsledkom dlhodobých jednostranných zaťažení v zamestnaní a zranení pri výkone športu. Zmienené problémy sú sprevádzané bolesťou, ktoré znižujú práce schopnosť, výkonnosť alebo spôsobujú dočasné vyradenie zo zamestnania.

V ďalšom sa chcem s vami podeliť o prekvapujúce zistenia o degeneratívnom priebehu osteoartrózy. Sú to:
·         neznáma etiológia (pôvod, príčiny),
·         je to najčastejšie ochorenie kĺbov,
·         prekurzorom osteoartrózy je dlhodobý stres – psychický faktor,
·         mimoriadne vysoká incidencia, ktorá narastá vekom,
·         v neskorších štádiách má zápalový charakter, čo sťažuje jej diagnostiku,
·         je to ireverzibilné (nevratné) ochorenie, ktoré je možné spomaliť,
·         nežiaduce účinky farmakologickej terapie NSA.
Menej prekvapujúce je, že urýchľovačmi osteartrózy sú jednostranná a príležitostná extrémna záťaž, ako aj ochabnutý svalový korzet v dôsledku nečinnosti. V celku je možné pripustiť, že charakteristiky degeneratívnych ochorení zodpovedajú známkami i rozsahom civilizačnému ochoreniu.
Pokiaľ gravitačné zrýchlenie zeme v blízkosti zemského povrchu zostane 9,81 m/s2, dovtedy veľké kĺby prenášajúce váhu tela pri pohybe budú vystavované pomerne vysokému zaťaženiu, ktorého následky sa znásobia časom. V súčasnosti v boji s osteoartrózou platí, že prevencia je lepšia ako liečba, i keď techniky aplikácií totálnych endoprotéz veľkých kĺbov sú už dostatočne zvládnuté.