Choď na obsah Choď na menu
 


Bolí, bolí a ustavične bolí...

2. 3. 2011
Už ani obstreky nezaberajú tak ako predtým, a od tabliet ma často bolí žalúdok - zvyknú často počúvať neurológovia od svojich pacientov. Odpoveďou často býva „lepšie to už nebude“ alebo “a čo by ste chceli, veď je to primerané veku“, čo je aj pravdou.
Čo sa bolestí chrbtice týka, tak diagnostikovanie ako aj liečba nie sú také jednoduché ako by sa na prvý pohľad mohli zdať. Dôvodom je štruktúra chrbtice a jej extrémna citlivosť na fyzikálne podnety (tlak, ťah, teplo, chlad...). Nečudo, chrbticou prechádza hlavný rozvodný kábel nervovej sústavy, z ktorého idú vývody/prívody do celého tela a späť. Len pre predstavu napr.:
·         tlak 5 centovej mince môže znížiť prenos vzruchu cez nervové vlákno,
·         tlak 5-10 mm vodného stĺpca môže obmedziť vyživovanie nervu, čo zníži jeho funkčnosť,
·         stlačený nerv nemusí bolieť,
·         roztiahnutie nervu o 6% môže znížiť kvalitu prenosu vzruchu o 70%,
·         po 2 týždňoch bez pohybu môže dôjsť k zjazveniu tkaniva, čo je nevratné.
Stavce, platničky, miecha, koreňové nervy, väzivá, svaly to sú základné elementy chrbtice. Medzi elementmi je silná funkčná previazanosť. Ak je jeden z nich obmedzovaný druhý ho nahrádza. Obmedzovaný element ochabne a preťažený sa opotrebí. Vzniká prvotná nerovnováha, ktorá časom vytvára ďalšie nerovnováhy, čím vzniká reťaz nerovnováh. Rozpliesť takúto reťaz nie je jednoduché.
Odhaduje sa, že (patologicko-etiologickú) príčinu nie je možné stanoviť u 85% chorých s bolesťami chrbtice (Mičánková Adamová a Bednařík, 2008). Napriek tomu každý pacient odchádza so stanovenou diagnózou a receptom. Neexistuje žiadny konsenzus na stanovenie najvhodnejšej liečby pre daného pacienta s bolesťami chrbtice. Viac záleží na tom, kto pacienta vyšetrí a lieči, ako na tom, aký je klinický stav pacienta (Denelson et al., 1991).
Čo k tomu dodať? Snáď len radu, zamyslite sa.
Nie ste spokojný so starostlivosťou, ktorá je vám poskytovaná?
Zdravotný stav sa nemení a bolesti pretrvávajú?
 
Urobte zmenu!
 
Boli ste už u nás?