Choď na obsah Choď na menu
 


Dôsledky posunutého stavca

29. 8. 2010
V bežnom živote je zaužívané, že ak ma napríklad pobolieva žalúdok alebo mám problémy so žlčníkom, tak idem za gastroenterológom alebo internistom, teda odborným lekárom, čo je pochopiteľné. Po lekárskom vyšetrení v závislosti od zistenia je navrhnutá liečba. Tá má rôzne podoby od úpravy stravovania po operáciu. Často sa predpíšu farmaceutická podporujúce vylučovanie žlče alebo antibiotickú liečbu na vyhubenie „Helicobacter pyroli“. Tento postup býva po väčšinou úspešný. Ale prečo k danému ochoreniu vlastne došlo?
Áno, môže byť viac príčin napr. dedičná predispozícia, nevhodné stravovacie návyky, infekcia, stres, atď. Ale ak budeme pragmatický, tak musíme pripustiť aj menší/väčší podiel poruchy funkčnosti príslušného orgánu – žalúdka, žlčníka... A porucha funkčnosti je veľmi úzko spätá s riadením procesov orgánu, čo má na starosti časť nervového systému priamo napojená na miechu.
V tabuľke je čiastočný zoznam stavov a príznakov, ktoré môžu nastať pri nedostatočnej inervácii jednotlivých orgánov. K tomu môže dôjsť decentralizáciou stavcových kĺbov alebo zvýšeným napätím svalov a väzív v blízkosti výstupu koreňového nervu z miechového kanálu.
Chrbtica
Stavec
Dôsledky nedostatočnej inervácie – ochorenia, problémy
Krčná
C1
Bolesti hlavy, migrény, nervozita, nespavosť, vysoký krvný tlak, duševný kolaps, chronická únava, závrate
C2
Zápal čelných dutín, alergie, škúlenie, slepota, očné problémy, bolesti uší, problematické vyslovovanie – slovná artikulácia
C3
Neuralgie trojklanného nervu, zápal nervov, akné, ekzém
C4
Senná nádcha, ruža a ostatné katary, zhoršenie sluchu, zápal lícnych dutín
C5
Zápal hrtanu, zachrípnutie, bolesti v krku, ostatné nosné ťažkosti
C6
Stuhnutý krk, bolesť v hornej časti ramena, angína, hlasné kašľanie
C7
Burzitídy, nachladnutie, hypo/hypertyreóza- struma
Hrudná
Th1
Astma, kašeľ, problémy s dýchaním, dychová nedostatočnosť, bolesť predlaktia
Th2
Bolesti v hrudníku, funkčné srdcové problémy
Th3
Bronchitída, zápal pohrudnice, zápal pľúc, nádcha, chrípka, prekrvenie slizníc
Th4
Žlčníkové problémy, žltačka
Th5
Pečeňové problémy, nízky krvný tlak, chudokrvnosť, slabý krvný obeh, zápal kĺbov
Th6
Žalúdočná neuróza, nedostatočné trávenie, pálenie záhy, poruchy trávenia
Th7
Cukrovka, žalúdočný katar, vredy
Th8
Žalúdočné problémy, šťukanie
Th9
Alergie, ovčie kiahne
Th10
Obličkové problémy, kôrnatenie ciev, chronická únava
Th11
Intoxikácia, kožné choroby – akné, ekzém, vredy...
Th12
Reumatizmus, dychové problémy, určité druhy sterility
Drieková
L1
Zápcha/hnačka, zápal hrubého čreva, dychové problémy, pruh
L2
Zápcha/hnačka, zápal hrubého čreva, kŕče, dychové problémy, prekyselosť organizmu – acidóza, kŕčové žily
L3
Problémy s močovým mechúrom, časté problémy s kolenom
L4
Ischias, problémy s močením, bolesti drieku
L5
Slabý krvný obeh v nohách, opuchy členkov, chabé členky a nožné klenby, studené chodidlá, slabosť dolných končatín, kŕče dolných končatín
 
KK
Bedrové a krížové ťažkosti, vybočenie panvy
 
C
Bolesti kostrče pri sedení, hemoroidy
 
Dobrou správou je to, že poznáme jednotlivé vyššie uvedené vzťahy. Ale ako to už býva máme aj zlú správu, a to v tom zmysle, že jedna blokáda pohybového segmentu medzi dvomi stavcami nikdy nebýva osamotená. Naopak je len článkom reťaze blokád. Pri vyšetrení ide o to, aby sa určila kľúčová blokáda, ktorá býva pre úspešnú terapiu rozhodujúca. V opačnom prípade býva častá recidíva, teda návrat pôvodných problémov.
Ako príklad môžeme uviesť problémy močovo-pohlavných orgánov v oblasti panvy. V tomto prípade je potrebné zmobilizovať kĺby L5/S1 prechodu a bedrovo-krížový kĺb, s čím býva spojená napr. šikmá panva, bolestivá stydká kosť alebo bolestivé triesla. Paradoxom je, že tieto príznaky sú dôsledkom sedavého životného štýlu prípadne rozdielnej dĺžky dolných končatín. Nezabúdajte, sedenie je záťaž pre driek aj pre štruktúry s ním spojené. (Radšej si ľahnite.)
P.S.
Ak sa vám nebude leniť, napíšte mi email o svojich skúsenostiach so skoliózami, lordózami a ich vplyvu na orgány nachádzajúcich sa na inkriminovaných „poschodiach“. Myslím tú aspoň 32 poschodovú vežu, ktorú nazývame chrbtica. Adresa: ba3um@hotmail.com
 Obrázok