Choď na obsah Choď na menu
 


Práca na PC

18. 1. 2010
Sedíte pred monitorom?

Pri práci na PC má človek silnú tendenciu sa koncentrovať na to, čo vidí na monitore, a nie na to v akej polohe sa v danom momente nachádzajú jeho prsty, ruky, plecia, krk a hlava, prípadne iné časti tela. Pokiaľ ho niečo nezačne omínať alebo pobolievať, dovtedy fixuje danú polohu, i keď je energeticky nevýhodná. Často to býva napr. predsunutá hlava (môže súvisieť aj s ďalekozrakosťou). Vtedy sa človek sa pohne/zmení polohu, a to tak, že sa podoprie, odľahčí.

Takže pri práci s PC sme často v určitej nehybnej polohe na kratšiu alebo dlhšiu dobu. Telo sa jednostrannej záťaži postupne prispôsobí vytváraním si rôznych úľavových pozícií.
Keďže monitor je blízko, preto nie je potrebné vykonávať rotačné pohyby hlavou, skôr  predsunúť, ak na prvý pohľad neveríme vlastným očiam.
Krčná chrbtica má 7 stavcov a na rotácii sa podieľa 6 z nich. Jedným z kľúčových miest zaisťujúcich otáčanie hlavy je prechod medzi krčnou a hrudnou chrbticou. Poväčšine je to miesto viditeľné, keďže sa jedná o veľké stavce. V jeho okolí býva zväčšená tuhosť svalov, ktorá sa postupne rozširuje aj na mäkké podkožné tkanivá, a vytvára viditeľný val. U niektorých osôb aj malý hrb, tzv. „babský hrb“.
Obmedzená rotácia krčnej chrbtice máva za následok rôzne život sťažujúce prejavy ako napr. mravenčenie prstov, ruky, bolesti hlavy, ale aj závrate a stratu rovnováhy.
Predchádzať stuhnutosti je možné príležitostným krátkodobým cvičením pri práci trvajúcim 2-3 minúty. Odporúčame rozcvičiť si horné končatiny (napr. krúžením ramien, mávať krídlami, teda ramenami) čím sa rozhýbe celý ramenný pletenec ako aj prvé rebrá. Ďalej otáčať hlavou do krajných polôh, pričom je hlava v predklone a potom záklone. Ukláňame hlavu doprava/doľava. Krkom cvičíme pomaly a do pocitu miernej únavy. Nakoniec pretiahneme svaly krku tak, že sa nadýchneme a v natiahnutej polohe vydržíme  cca 7 sekúnd, potom výdych a nasleduje spontánne uvoľnenie svalu. Hlavne úklonmi doľava/doprava - strečingujeme trapézové svaly a záklonom s čiastočnou rotáciou -  strečingujeme kývač hlavy a skalenové svaly.   
Skúste to, uľaví sa vám viac akoby ste čakali. Prajem veľa úspechov.
 
P.S.
Mužom doprajem viac sa otáčať za ženami...