Choď na obsah Choď na menu
 


Tehotenstvo a chrbtica

6. 1. 2011

Počas tehotenstva ako postupne rastie plod a bruško sa  posúva aj ťažisko tela od pôvodnej polohy smerom dopredu. Posun ťažiska spôsobuje zvýšené zaťaženie driekovej chrbtice.

Po pôrodné bolesti u rodičiek v oblasti panvy a bedier nie sú neobvyklé. Preto je vhodné po pôrode si dať vyšetriť krížovo-bedrový kĺb ako aj spoj lonovej kosti, ktoré sú pri pôrode najviac dislokované. Vyšetrenie a prípadná terapia pacientku uistia, že sú kosti na mieste a kĺby sú centralizované.

Taktiež je vhodné si dať vyšetriť dieťa, keďže pôrod je jeden z najväčších stresov pre dieťa/človeka. Napriek tomu, že je panvový otvor u ženy uspôsobený na pôrod, predsa je to najužšie miesto pri príchode dieťaťa na svet. Dieťa sa práve na tomto mieste vystavuje distorzii krčných stavcov. Preto po narodení je pre dieťa taktiež vhodná jemná mobilizácia tejto časti chrbtice.

Ak chceme riešiť fyzikálno-mechanické problémy, akým je stlačený nerv od decentralizovaného kĺbu chemickou cestou teda liekom, tak sú často výsledky liečby sklamaním. V týchto prípadoch platí, že výnimka potvrdzuje pravidlo, ale len dočasne. Nikdy nie definitívne. Konečným riešením je odstránenie príčiny, teda buď posunom stavca/kosti na svoje miesto alebo znížením napätia svalu tým, že ho predĺžime.

Chemicky je možné znížiť bolesť tým, že sa vyradia nervy prenášajúce bolesť (analgetiká) a znížiť napätosť svalu/ov systémovými farmakami (myorelexanty), v dôsledku čoho dochádza ku zníženiu svalového napätia v celom tele. To býva často kontraproduktívne. Napr. i tam, kde by mali svaly držať sa stanú laxnými a môžu spôsobiť ďalšie nežiaduce posuny v kĺboch. Kvôli jednému miestu trpia všetky ostatné časti tela.