Choď na obsah Choď na menu
 


Fyzioterapia reumatiodnej artritídy

28. 3. 2011
Pri terapii reumatoidnej artritídy je dôležitý individuálny prístup k pacientovi.

V ďalšom je to informovanosť pacienta o chorobe, a s tým spojených problémoch a obmedzeniach. Každý pacient by mal byť informovaný už pri prvom potvrdení diagnózy RA a mal by prejsť akousi „ školou reumatického pacienta“, kde by sa zoznámil so svojou chorobou, začal ju rešpektovať a naučil sa s ňou žiť. Predpokladom adaptácie na chorobu je dostatočná informovanosť a záujem pacienta spolupracovať.

Všeobecne
Dôležitou zásadou počas terapie je šetriť artrotický kĺb, hlavne ak je podráždený a bolestivý. Bolesť je vnímame ako ochranu. Je nepríjemná, ale užitočná. Riziko užívania analgetík je v tom, že chorý bolesť necíti a má falošný pocit, že si môže dovoliť všetko, aj neúmerné preťaženie kĺbu. 
Chôdza
Najprirodzenejším pohybom človeka je chôdza, a preto je aj najvhodnejším prostriedkom zvýšenia kondície pacienta. Vyvoláva rýchlejší srdečný rytmus a intenzívnejšie dýchanie. Je to cvičenie so zanedbateľným dopadom na zaťaženie kĺbov. Opačne je to pri behu, keď otrasy dopadom nohy o podložku sú prenášané do kĺbov.
Zo začiatku má prechádzka trvať 15-20 minút, neskôr je možné ju predlžovať. Tempo chôdze by sa malo postupne zvyšovať a ku koncu prechádzky opäť zvoľniť. Pri chôdzi je dôležitá vhodná voľba obuvi. V prípade, keď pri chôdzi vznikajú otlaky na chodidle je potrebné skúsiť použiť ortopedické vložky na ochranu bolestivých miest. Niekedy stačí odpružiť pätu.
Cyklistika
Je jedna najvodnejších aeróbnych aktivít pre kĺbové ochorenia. Je to hlavné cvičenie pre pacientov s kolennými problémami. Chodidlá a nohy pri otáčaní pedálov nie sú zaťažené hmotnosťou tela, preto sú ich kĺby odľahčené. Bicyklovanie rýchlejšie ako chôdza pomáha posilňovať hlavne štvorhlavý stehenný sval. Je to dôležitý sval, ktorý sa zapája pri vstávaní zo stoličky, chôdzi po schodoch a je dôležitý pri tlmení otrasov.
Je dôležité zhodnotiť silu úchopu ruky a ich postihnutie, keďže sa rukami aj brzdí. Bicykel by mal byť prispôsobený poste pacienta. Hlavne výška sedadla. Sedadlo by malo byť upravené tak, aby pri plnom našliapnutí pedálov do dolnej polohy bola dolná končatina úplne natiahnutá. Ak je koleno v tejto polohe pokrčené, vznikajú kĺbové a svalové bolesti. Vzdialenosť riaditok by mala taká, aby lakte zostali mierne pokrčené.
Pri bicyklovaní sa zapájajú iné svaly ako pri chôdzi. Preto pre začiatok by záťaž mala trvať 12-20 minút. Neskôr podľa osobných potrieb a možností sa môže jazda zdvojnásobiť.
Tieto pravidlá platia aj pre stacionárny bicykel.
Vodoliečba
Udržuje kĺbovú hybnosť a aktívne posilňuje svaly. Pohyb vo vode navodzuje psychické i fyzické uvoľnenie.
Dávka kondičného plávania by mala byť v trvaní cca 20 minút a k vhodným štýlom patrí znak. Odpor vody narastá s rýchlosťou pohybu. Rýchle pohyby využívame k posilneniu svalov, zvýšeniu dychovej a srdečnej frekvencie.
LTV vo vode s fyzioterapeutom. Pomalé pohyby využívame k relaxácii, zväčšeniu fyziologického rozsahu v kĺboch.
Najvhodnejšia teplota vody pre cvičenie sa pohybuje medzi 28-30°C. V prípadoch ak je voda príliš studená dochádza k prechladnutiu a s tým spojeným sťahom/kontraktúram svalov namiesto ich uvoľneniu.
Dôležitým faktorom je aj hĺbka vody. Ak je voda na úrovni krku, pacient pracuje s 10-timi% svojej hmotnosti, čo je významné uľahčenie pre váhonosné kĺby.
Využíva sa v štádiu nízkej zápalovej aktivity vďaka svojim termickým (myorelaxačnými) a hydrostatickým (odľahčenie) efektom.
Podstatou všetkých pohybových terapií je udržať kĺbovú pohyblivosť vo fyziologickom rozsahu. Všetky súčasti rehabilitácie – kineziológia, fyziatria alebo balneoterapia majú nenahraditeľný význam v celkovej liečbe a starostlivosti o pacienta.
Fyzikálna terapia
V akútnej fáze choroby sa zameriavame na zníženie bolesti pôsobením TENS, IF prúdov, diadynamik a ReBox prúdov. Nízkofrekvečná magnetoterapia a laser terapia majú analgetické, myorelaxačné a antiedematózne účinky.
Kryoterapia je vhodná v období vysokej zápalovej aktivity. Kryosáčky sa aplikujú na postihnutý kĺb na 20-30 minút. Medzi chladivo a kožu sa vkladá textília/bavlna a kryosáčok sa zakryje hrubou tkaninou kvôli izolácii chladu od teplejšieho okolia. Obklad sa môže zopakovať po 2-3 hodinách. Vhodný je aj pobyt v kryokomore.
V období nízkej aktivity (remisii) RA využívame teplo na zníženie bolesti. Napr. parafín, parafango, elektroterapia-diatermia.  Diatermia pôsobí do hĺbky, takže je vhodná aj na veľké kĺby/bedrové. Diadynamik je účinnejší ako diatermia vďaka pulzom.
Vhodné je aj horské slnko produkujúce fialové a ultrafialové žiarenie. Okrem prehriatia/prekrvenia má priaznivý vplyv aj na lymfatický systém, tvorbu vitamínu D, ktorý je dôležitý pri metabolizácii vápnika vo väzbe na tvorbu kostí.  
Laser v závislosti od vlnovej dĺžky má analgetický, protizápalový efekt.
Polarizované svetlo má analgetický efekt.
 
Poznámky:
Remisia = dočasné/úplné zlepšenie stavu