Choď na obsah Choď na menu
 


Jedlom k zdravým kĺbom

2. 7. 2011

Zápal kĺbov pomôže znížiť zázvor, olivový olej aj špenát
Artritída zahŕňa zápaly jedného alebo viacerých kĺbov v tele. Postihnuté kĺby potom spôsobujú bolesti, ktoré pacienta často hendikepujú. Ak chcete nájsť recept na bolesť, okrem podávaných liekov, fyzikálnej terapie či ďalších procedúr sa zamerajte na zdravú výživu. Ak budete jesť správne potraviny, zmiernite príznaky choroby.

Jedlom k zdravým kĺbom:
1. Pridajte do stravy omega-3 mastné kyseliny - sú považované za najzdravšie formu tukov pre ľudí chorých artritídou. Tieto zdravé mastné kyseliny znižujú zápal tým, že sa zníži produkcia enzýmov zodpovedných za poškodenie kĺbovej chrupavky a následný zápal v kĺboch. Najlepším zdrojom sú losos, sardinky, tuniak, pstruh, makrela, vlašské orechy, mandle a ľanové semienko. Denne by ste mali prijať 2-4 g týchto omega mastných kyselín.

2. Jedzte viac zeleniny - rastlinná strava je efektívny spôsob znižovania nepríjemných príznakov artritídy a ďalších zápalových ochorení. Ideálnymi druhy sú napríklad brokolica, špenát, ružičkový kel, tekvica, kapusta či zemiaky. Červené mäso, mliečne výrobky a hydina obsahujú kyselinu arachidonovú, ktorá naopak môže vo vyššom množstve spôsobiť zápal. Sledujte aj príjem bielkovín, aby ste ich nemali málo - jedzte hrášok, kukuricu, fazuľu či orechy.

3. Nevynechávajte ovocie - ananás obsahuje enzým zvaný bromelín, ktorý je natoľko silný, že dokáže znížiť opuch zapálených tkanív. Látky obsiahnuté v hrozne zase blokujú zápalový proces v bunkách. Ovocie bohaté na vitamín C (jahody, broskyne, maliny, mango, kiwi, pomaranče) sú tiež vynikajúcim pomocníkom, pretože vitamín C poskytuje živiny pre kolagén, ktorý pomáha hojeniu poškodených tkanív chrupavky pri artritíde.

4. Koreňte - skúste napríklad kurkumu alebo zázvor. Obsahujú totiž látky, ktoré potláčajú zápalové procesy a znižujú bolesť.

5. Používajte pri príprave jedla olivový olej. Tento druh oleja obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré chránia telo pred zápalmi.

Zdroj: http://www.ehow.com/how_4523810_control-arthritis-pain-food.html