Choď na obsah Choď na menu
 


Milovanie znižuje bolesť kĺbov

2. 7. 2011
Zdravý a uspokojivý sex upevňuje puto medzi partnermi. Môže sa však stať, že sa k vám vkradne chronická choroba, ako napríklad artritída, ktorá sexuálny život sťažuje. Aj to sa dá zvládnuť. Poradíme vám ako.
Nenechajte artritídu zničiť vaše intímne chvíle
Artritída je ochorenie, ktoré sa vyznačuje rôznymi príznakmi, ktoré znepríjemňujú denný život. Medzi ne patrí bolesť a nadmerná únava a vyskytovať sa môže aj depresia. Niet divu, že nič z toho neprispieva k chuti na sexuálne aktivity. Je však potrebné mať na pamäti, že aj keď tieto faktory môžu spôsobovať nepríjemnosti, neznamená to koniec sexu. Nutné je však vedieť, ako intímny život prispôsobiť.
Reumatické ochorenia neznamená koniec sexuálneho života
Bolesť je niečo, čomu sa chceme obvykle za každých okolností vyhnúť. Pri sexe môže bolesť alebo strach z nej limitovať pohyb. Sex by mal byť uvoľnením, ktoré prispeje aj k zníženiu bolesti, a rozhodne nie niečím, čo bolesť spôsobí. A tak je potrebné sa sústrediť na to, aby intímne hrádky zahŕňali napríklad masáž, bozkávanie, nežné dotyky a objatia skôr než agresívne prístup.
Príprava na milovanie zmierni vaše obavy
Sex by síce mal byť spontánny, ale menšie prípravy vôbec neuškodia:
        Naplánujte si milovanie na dennú dobu, kedy sa cítite najlepšie.
        Vyvarujte sa aktivitám, ktoré vám pôsobia únavu a bolesť.
        Cvičte. Pohyb pomôže k uvoľneniu a zlepšeniu hybnosti.

        Doprajte si uvoľňujúce kúpele. Uľavíte svalom i kĺbom.

Nenásilné prípravy odstránia stres a pomôžu k relaxácii, ktorá je pre intímnu súhru potrebná. Nebráňte sa im, pretože vám môžu pomôcť udržať si zdravý vzťah s potrebnou dávkou blízkosti.

 

Zdroj: http://arthritis.about.com/cs/sex/a/sexualityarth.htm