Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Vysvetlenie MRI

(Ba3uM, 16. 1. 2015 23:18)

Nálezy svedčia o dlhodobo preťažovanej driekovej chrbtici.
Sú stlačené posledné tri disky driekovej chrbtice.
Najviac je poškodený segment L3/4, kde výduť disku utláča pravý koreňový nerv. Doplňujúce vyšetrenie potvrdilo sekvester, čo je oddelená časť z disku v miechovom kanáli. Viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Disk segmentu L4/5 je mierne vydutý doľava.
Disk segmentu L5/S1 je vydutý do stredu a utláča miechový obal.
V prvom driekovom stavci L1 je štrukturálna zmena v kostnej matrici tela stavca veľkosti 11mm, pravdepodobne ide o zhluk ciev.
Na rozhraní krížovej kosti a posledného driekového stavca je cysta veľkosti 43mm.
Čo ďalej? Nezávisle od toho aká liečba bude zvolená ošetrujúcim lekárom, odporúčam zmeniť súčasný stav zaťažovania drieku, pretože momentálny spôsob je dlhodobo neúnosný. Bolo by vhodné odľahčiť zaťaženie drieku. Jeden zo spôsobov je posilnenie hlbokého stabilizačného systému.

Re: Re: Vysvetlenie MRI

(Vierka04, 17. 1. 2015 7:51)

Dakujem za vysvetlenie, nechapem preco nam pacientom nie su schopni povedat takto polopatisticky.:) Z lekarky som to pacila, ale nic som sa nedozvedela iba, ze by som mala byt hospitalizovana... Ked som sa opytala co s tym sekvesterom, tak mykla plecami a povedala , ze ked ma to bude boliet, tak operovat... A to si platim sukromnu polikliniku!!!! ....nasla som si rehabilitacne svicenie SM system, je to vhodne? Este raz velmi pekne dakujem! Prajem pekny den! v.s.

Re: Re: Re: Vysvetlenie MRI

(Ba3uM, 17. 1. 2015 20:55)

Tieto diskopatie nie sú len čierno biele. Aj pani doktorka má pravdu, keď hovorí, že keď to bude bolieť , tak potom príde na rad ďalšia možnosť...takže zostáva aj súčasná možnosť, že to nebude bolieť...prajem Vám , aby to nebolelo :-)

Re: Re: Re: Re: Vysvetlenie MRI

(Vierka04, 18. 1. 2015 19:21)

Dakujem:)

Vysvetlenie rtg

(Eva, 17. 1. 2015 19:25)

Dobry den poprosila by som vysvetlit.
LS:Anterospondydolyza L5/S1 s posunom o 7 mm,spondylartrosis intervertebralis L4/S1,užšie neuroforagmeny L5/S.
C-Th: S ovita skolioza,užšie neuroforameny v C-Th prechodne obojstranne.
Dakujem

Re: Vysvetlenie rtg

(Ba3uM, 17. 1. 2015 21:02)

V segmente medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou je zúžená štrbina, stlačené facetové kĺby a zúžené medzistavcové otvory koreňových nervov ; zároveň posledný stavec je posunutý o 7mm dopredu voči krížovej kosti.
S-ovité vybočenie krčnej a hrudnej chrbtice, predpokladám hrudná doprava a krčná doľava ; zúžené medzistavcové otvory na prechodovom segmente medzi krkom a hruďou.

Subakromiálna dekompresia

(Peter, 16. 1. 2015 10:30)

Dobrý deň, existuje aj iná možnosť (neinvazívna) pre terapiu zúženého SA priestoru, s prítomnosťou miernych zmien horného labra pri SLAP lézii typu 1?
Mám na mysli fyzikálnu terapiu alebo LTV, alebo čokoľvek čo by mohlo pomôcť odstrániť alebo zmenšiť túto zúženinu.

Ďakujem za odpoveď!!

Re: Subakromiálna dekompresia

(Ba3uM, 16. 1. 2015 23:12)

Skúsil by som zmobilizovať kľúčnu kosť na oboch stranách na mediálne aj laterálnej.

prosim o vysvetlenie rtg a navrhnutie postupu. ďakujem pekne

(Jarmila Argalášová, 16. 1. 2015 0:20)

RTG:artróza II st .DIP kĺbov,
drobne entezofyt.apozície akromiavpravo, tub.majusI. sin, sklerotizacia tub majus bilat-PHSC bilat, Nula compacta priemeru 4 MMS hlavici pr.humeru,
osteochondrioza disku C 5-6 st II

Re: prosim o vysvetlenie rtg a navrhnutie postupu. ďakujem pekne

(Ba3uM, 16. 1. 2015 23:11)

V nálezoch sa okrem iného spomína zápalové ochorenie v okolí ramenných kĺbov.
Zúžená štrbina medzi krčnými stavcami C5/6. Nález na krčnej chrbtici môže súvisieť s bolesťami ramena.
Terapia je v kompetencii odborníka lekára špecialistu – ortopéda.

prosim o vysvetlenie mojej diagnozy.velmi pekne dakujem za odpoved

(alenka37@azet.skprosim, 15. 1. 2015 13:16)

prosím o vysvetlenie mojej diagnozy.L3-4 diskretnacirkularna protruziaIVdisku,bez priamej kompresie nerv.štruktur. L4-5 naznačena cirkularnaprotruzia IV disku,bez kompresie nerv.štruktur.pritomná je deformujuca spondyloza s drobnymi ventralnymi osteofytmina telach stavcovL-chrbtice.nesplynuta horna predna apofýza tela stavcaL-5.hemangiomv tele stavca L-2 do 10mm.sinistro-konvexná skolioza Lchrbtice

Re: prosim o vysvetlenie mojej diagnozy.velmi pekne dakujem za odpoved

(Ba3uM, 16. 1. 2015 23:06)

Na segmente medzi štvrtým L4 a piatym L5/posledným driekovým stavcom je zúžená štrbina a stlačený disk. Na prednej strane driekových stavcov sú drobné kostné výrastky (nie na strane miechového kanála, to by bol ten horší prípad); tvarovo deformovaná horná predná časť posledného driekového stavca; v druhom driekovom stavci L2 je štrukturálna zmena v kostnom tkanive stavca o veľkosti do 10mm, ide o zhluk ciev; drieková chrbtica je vybočená doľava, čo znižuje jej schopnosť znášať záťaž.

Extruzia disku

(Elena T., 16. 1. 2015 13:39)

Dobrý deň,prosím Vás o radu či je potrebná operácia pri takomto náleze MRI.C4/C5 difuzne vyklenovanie disku v rozsahu 2mm,s miernou kompresiou durálneho vaku.C5/C6 koncentrické vyklenovanie disku v rozsahu 5 mm,s bilaterálnym zužením neuroforaminov,kontaktom na koreňové pošvy.C6/C7 difúzne vyklenovanie disku,dorzálne s fokálnou zložkou vyklenovania paramediálne až preforaminálne vľavo,s kraniokaudálnou propagáciou,v AP rozsahu 6 mm,CC rozmerov 9 mm, s kompresiou durálneho vaku a obturáciou vchodu do neuroforamenu vľavo,kompresiou koreňovej pošvy.Mám silné bolesti,nespím,trpne mi ruka,necítim si prsty.Beriem Lyricu a Novalgin,ale vobec nezaberajú.Ďakujem za odpoveď.Prosím píšte na mail elena.tezerova@gmail.com

problem po lumbalgii

(Marcela P., 16. 1. 2015 9:51)

Dobry den, v r.2009 mi bola robena 3x lumbalgia,2x neurologia a 1xinfekcne po zapale mozg.blan. po 2.lumb.na neurol. mi nastali problemy, po vpichnuti mi akokeby elektrina vbila do stehien hlavne lavej casti "zadku". ta cast ma bolela, trpla a stipala. povedali mi, ze dlho lezim tak zato, odvtedy ubehlo vela rokov a ja mam s tym problem stale. mala som 1x preliecene grimodinom tbl. G54.4, ked sa na to stazujem tak akokeby bol kazdy hluchy a nebrali to velmi na vedomie, mastila vselicim, davala naplaste od bolesti az dostala na naplaste
alergiu. moze sposobit väcsie nasledky, kto sa tymto zaobera?dakujem mozte odpovedat tu alebo na email marcelinaberuska@zoznam.sk

LS chrbtice Diskopathia L2/3 L3/4

(erika, 14. 1. 2015 19:04)

poprosila by som popis, ale nie v lekárskej reči...dakujem. Tazka diskophatia L5/S1 so spondylolisthesou L5 cca o 11mm.

Re: LS chrbtice Diskopathia L2/3 L3/4

(Ba3uM, 15. 1. 2015 8:35)

Je ťažko poškodený posledný disk driekovej chrbtice a posledný stavec driekovej chrbtice L5 je posunutý voči krížovej kosti o 11mm dopredu.

Ct vyšetrenie TMK pri zatvorenej aj otvorenej dutine ústnej a spánkových kosti

(Katarína, 13. 1. 2015 16:12)

CT známky osteoartrotických degen. zmien TMK vrátene mierneho zhrubnutia intra a peri artikulárnych mäkkých časti obojstranne aj s miernou deformáciou tvaru hlavice s jej subluxačným postavením s naliehaím na tuberculum anterius bilat. asymetricky viac už pri zatvorených ústach vpravo, vľavo sa zobrazujúce najmä pri otvorených ústach až s naznačeným preskočením tuberculum apterius CT obraz spánkovej kosti vrátene proc mastoideus stredo ušia a štruktúr vnútorného ucha symetricky primeraný, bez CT dôkazu zrejmých patomorfolog zmien minim viacsegmentálne zhrubnutie sliznice v maxxillárnom a ethmoideálných sinoch bilat. inak bez zrejmých hladiniek event expanzie zachytených PND Bez CT dôkazu zrejmej expanzie v zachytenom úseku intrakránia a orbity bilat. Spina bifida occulta C1 spinózne. Parciálna kostenná synoztóza resp. asimilácia atlanto - okcipitálneho skĺbenia vľavo. Inak na zachytenom skeletu lebky bez zrejmých kostných lož. zmien. Prosím poraďte čo s tým.

Re: Ct vyšetrenie TMK pri zatvorenej aj otvorenej dutine ústnej a spánkových kosti

(Ba3uM, 15. 1. 2015 8:33)

Decentralizované temporomandibulárne kĺby, čo svedčí o nesprávnej súslednosti svalov žuvacích s týmito kĺbmi.
Nálezy hovoria o zhrubnutej sliznici na tvárových a prínosných dutinách, čo svedčí o prekonaných zápaloch.
Na ľavom prvom krčnom segmente je blokáda. Môže to súvisieť s miernou štrukturálnou poruchou miechy na úrovni prvého krčného stavca.
Čo s tým? Sú to veci pre ortopédov špecialistov.

vyšetrenie s magnetickej rezonácie

(anezka benczová, 13. 1. 2015 12:18)

Segment Tj 11-12 osteochondroza IVD+diskretna protruzia,spondyloartrotické zmeny bilat,radixy bez zn.kompresie,segment LE-4 bez herniacie IVD,spondyloartoritické zmeny bilat.,vlavo s kontaktom na radikalis L3 I.sin,synovitída IV sklbenie vpravo,segmentL4_5 cirkulárna protruzia IVD,spondyloartoticke zmeny bilat.s redukciou neuroforamenou,s kontaktom na radixy L4 bilat,praecip I.sin,swgment L5-S1 osteochonroza IVD,cirkulačná protruzia isku+hernia paramedialne vlavo,baza do 8mm,AP do 3,5mm,s kompresiou odstupu radixu S1 I sin,spanyoartrotické zmeny bilat,s foraminálnou stenou vlavo s kompresiou radixu L5 I.sin. Prosím poraďte čo s tým.

Re: vyšetrenie s magnetickej rezonácie

(Ba3uM, 15. 1. 2015 8:32)

Skúsim Vám popísať zrozumiteľne najdôležitejšie nálezy. Zúžená štrbina medzi predposledným a posledným hrudným stavcom pravdepodobne obmedzený pohyb v segmente.
Drieková chrbtica segment medzi tretím a štvrtým driekovým stavcom dotyk s ľavým koreňovým nervom, zápal pravého facetového kĺbu.
Drieková chrbtica segment medzi štvrtým a piatym driekovým stavcom vľavo dotyk s koreňovými nervami obojstranne.
Drieková chrbtica segment medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou, výduť disku smerujúci do stredu a vľavo, dotyk s ľavým koreňovým nervom. Na tomto segmente je poškodenie disku najväčšie, ale stále je možné predísť operácii, pokiaľ sa to nezhorší.
Čo s tým? Je to vec pre odborníkov, ale určite by Vám pomohlo odľahčiť momentálne zaťaženie drieku akýmkoľvek spôsobom (schudnutím, zmenou zaužívaných pracovných polôh, cieleným cvičením...). Proste chce to zmenu. Nie je to jednoduché a vyžaduje to čas a vytrvalosť.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »