Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: CT

(Ba3uM, 26. 3. 2013 22:09)

Ako som už spomínal dôležité je zistiť príčinu skoliózy a zamerať sa na príčinu. Tomu je potrebné funkčné vyšetrenie driekovej chrbtice ako susedných kĺbov. Zmobilizovať zistené blokády a v rámci LTV denne praktizovať cielené cvičenia. Každé 2-3 týždne absolvovať kontrolné vyšetrenie vrátane terapie. V priebehu 2-3 mesiacov sa musí prejaviť náprava. Pokiaľ nie, tak zmeniť terapeuta. Operácia je konečná stanica.

natiahnuty zadny stehenny sval

(Michal, 25. 3. 2013 15:35)

Dobry den, chcel by som sa spytat ako najlepsie postupovat pri dolieceni natiahnuteho stehna, uz som tomal viackrat a stale tam citim pri strecingu ze su na svale hrcky, predpokladam ze su to mierne zapaly respektive na tychto miestatch ja sval zhrubnyty a uz nie je taky flexibilny. Stehno uz bolo viackrat opatovne natiahnutee, mal som aj rok od futbalu pauzu, potom bol 3 roky pokoj, teraz sa to znovu zacina ozyvat, natiahol som si ho minuly rok v oktobri a teraz znovu asi pred 3 tyzdnami. za raku vopred dakujem

Re: natiahnuty zadny stehenny sval

(Ba3uM, 26. 3. 2013 22:08)

Otázka je, o ktorý sval sa konkrétne jedná. Predpokladám, že je to krajný stehnový (m. biceps femoris), a to na kopacej nohe. Váš problém so svalom je dosť bežné zranenie. Na webe je množstvo rád a cvičení ako sa starať o hamstringy. Keďže ide o svaly, ktoré ohýbajú koleno, tak u futbalistov sú o to viac používané a tým aj preťažované. Dôležité je strečingovanie týchto svalov v rôznych rovinách. Strečing vykonávať po záťaži, keď sú svaly prehriate a prekrvené. Hrčky manuálne roztláčať kedykoľvek si na to spomeniete, a to takou silou, aby bolelo len mierne. Veľa šťastia.

Vysvetlenie MRI

(mela, 26. 3. 2013 19:02)

Miecha končí vo výške L1 ,v znázornenom úseku bez signálových zmien.V tele stavca S2 sa diferencuje hemangióm. Stav po pravostrannej hemilaminektomii L5/S1 s kovovými artefaktami,drobný úlomok nalieha na koreň S1 dx. MP L5/S1 je znížený,okolité plôšky s degeneratívnymi zmenami typu Modic I,pozorovať aj ventrálne a dorzálne osteofyty.Znázorňije sa plošná protrúzia disku L5/S1 AP 4 mm,bez známok útlakuneuroštruktúr.Mohli by ste mi to vysvetliť?

Re: Vysvetlenie MRI

(Ba3uM, 26. 3. 2013 22:07)

Nálezy sú dôsledok preťaženia dolnej časti driekovej chrbtice. V krížovej kosti (úroveň S2) sa nachádza nezhubný cievny tumor. Najviac je postihnutý disk medzi posledným driekovým stavcom (L5) a krížovou kosťou (S1). Drobný úlomok nalieha na pravý koreňový nerv S1. Kontaktné plochy stavcov L5/S1 vykazujú edémy kostnej drene spojený so zápalovými zmenami, ako aj kostné výrastky.

CT

(Iveta 1964, 22. 3. 2013 7:34)

Pán doktor,s toutou cestou by som Vás chcela poprosiť o odbornú radu pri mojich zdrav.ptoblémoch.Dlhšiu dobu mám bolesti v krížoch, občas bolesti ĽDK.Posledný mesiac silné až neznesineteľné bolesti pozdlž ĽDK po prednej a vonkajšej bočnej strane stehna a predkolenia, mierne bolesti pravého stehna vpredu.Užívala som venofarmaká,Aflamil,myorelaxancia,Tralgit,Targit.Dostávala som infúzie ale nezabrali.
CT nález:
Sinistrokonvexná skolioza tela L3-L5
Asymetrická,cirkulárna až prolaptická protrúzia do 3-6mm intervertebr.disku L3-L4,s útlakom do durálneho vaku a koreňových pošiev
Asymetrická,cirkulárna protruzia do 2-5 mm intervertebr.disku L4-L5, s útlakom do durálneho vaku a bázy koreňových pošiev
Asymetrická,cirkulárna protrúzia do 2-4 mm intervertebr.disku L5-S1, s útlakom do durálneho vaku a koreňovej pošvy vľavo
Sekundárna stenóza spinálneho kanála vo všetkých vyšetrených segmentov
Osteochondróza intervertebr.disku L3-L4, L4-L5, L5-S1 a s vakuovým fenoménom L4-L5
Degeneratívna spondylóza všetkých vyšetrených segmentov
Deformačná spondylóza všetkých vyšetrených segmentov.
Teraz mám ležať,dostávam infúzie s kortikoidom, Milgammu N i.m.,Beriem Gordius,Xefo Rapid.
Doporučili mi ozonové injekcie,trakčný stol ale aj operáciu.Na operáciu by som nechcela.
Chcela by som Vás poprosiť o Vaše stanovisko a akú liečbu doporučujete.Keď je vhodná RHB,aká forma a kedy mám s tým začať.
Mám 49 rokov , som zdrav.sestra. Ešte by som sa chcela vrátiť do práce.
Veľmi pekne Vám ďakujem.

Re: CT

(Ba3uM, 23. 3. 2013 21:58)

Nie som lekár vo farmakách sa nevyznám, ale podľa toho čo píšete, tak nezaberajú.
Príčinou je drieková ľavostranná skolióza. Dôležité je zistiť čoho dôsledkom vznikla. Môže byť dôsledkom šikmej panvy alebo aj rozdielnej dĺžky DKK alebo hrudnej skoliózy. Od toho by som odvinul následnú terapiu. Nálezy nie sú na operáciu.

krcna chrbtica

(zaneta, 22. 3. 2013 19:17)

dobry den ,chcela by som vediet ,ci diagnoza napriamena lordoza s kyfozou ,sin. kov.skolioza ,chondrosis div L 4-7,,dorzalna medialna protruzia c34sposunom c3 1mm ,bulding disku c45 c67,protrusio paramed c56 sin moze tlacit na hrtan ,mam aj nalez na sono stitnej zlazy ,kde je zistene cysta aj 9mm kranialnejsie hypoechogenne lozisko ,moze to robit stitna zlaza ,tento nalez mam z 11.3.2013 zCT C ,keby som tam nieco mala zistili by to z ct krku ,pretoze ten tlak je dost neprijemni dakujem za odpoved

Re: krcna chrbtica

(Ba3uM, 23. 3. 2013 21:57)

Áno môže, keďže spodná časť krčnej chrbtice je preťažená. Práve tieto segmenty a koreňové nervy inervujú aj hrtan a štítnu žľazu. Odporúčal by som Vám vyšetriť pohyblivosť tejto časti krčnej chrbtice ako aj prechod krčno-hrudný. Pokiaľ sú tam blokády, tak terapiu smerovať sem na obnovu pohyblivosti, čo by mohlo zlepšiť inerváciu spomínaných orgánov a tým zlepšiť ich funkciu.

MR C chrbtice ::

(Martina, 22. 3. 2013 21:21)

Dobrý deň, prosím Vás bola som na MR a prišli mi výsledky. Mohli by ste mi vysvetliť čo to znamená ?
Intervertebrálna osteochondróza C5/6/7-
Retrolistéza C5 I.st.
Dorzána plochá protrúzia a preforaminálna - foraminálna pravostranná extrúzia disku C5/6.
preforaminálna - foraminálna pravostranná protrúzia a ľavostranná extrúzia disku C6/7.
kombinovaná spinálna stenóza C5/6/7.
porucha statiky C chrbtice.
bez C myelopatie.
ďakujem veľmi pekne :)

Re: MR C chrbtice ::

(Ba3uM, 23. 3. 2013 21:55)

Ide o následky preťaženia krčnej chrbtice napr. stlačené posledné 3 krčné platničky; posun stavca C5 dozadu voči C6; zúžený miechový kanál v dolnej časti krčnej chrbtice; výdute platničiek C5/6 a C6/7.

Toxoplazma

(Iveta, 23. 3. 2013 19:16)

Dobrý večer chela by som sa pýtať októbri 2011 som mala pozitívnu toxoplazmu. Toxoplazma IgM -1,481 IP pozit. Toxoplazma IgG -217,506 IU/ml pozitív.Bola som preliečená infektológom. 30.1.2013 som mala opakované vyšetrenie na toxoplazmózu. Toxoplazma IgM 1,378 OP pozit. Toxoplazma IgG 228,945 IU/ml pozit. Opakovaným vyšetrením sa nedokázala podstatná dynamika protilátkovej tvorby v porovnaní s predchádzajúcim nálezom. Pravdepodobne perzistujúce protilátky po infekcii v minulosti (chronická, latentná infekcia). Obvodný lekár liečbu ukončil s tým že to už nič nie je. Chcem sa opýtať či to treba ešte preliečiť infektológom. Ďakujem prajem pekný večer :) ..

Re: Toxoplazma

(Ba3uM, 23. 3. 2013 21:55)

Neviem sa k tomu vyjadriť :-(

vikito200@azet.sk

(iveta, 21. 3. 2013 7:13)

dobry den chcela by som sa spytat ci je nutna operacia v mojom pripade.
dakujem...

Re: vikito200@azet.sk

(Ba3uM, 21. 3. 2013 20:55)

Neviem, ktoré je to ten Váš prípad.

C5-7

(netta, 21. 3. 2013 14:14)

Dobry den sla som na pn s bolestou s krizami a medzi lopatkami ... pani doktorka mi dala lieky ale stale ma to boli a mam pocit ako keby mam polozene zavazie taky tlak ... bola som na rtg a vo vysledkoch mam napisane : blok. postaveni C5-7 bez diskopathie co to znamena ... dakujem za odpoved

Re: C5-7

(Ba3uM, 21. 3. 2013 20:54)

Znamená to, že v dolnej časti krčnej chrbtice je blokovaný/obmedzovaný plný pohyb medzi stavcami, čím sa vytvára napätie okolo nich, ktoré sa postupne môže zmeniť na chronické. Bolo by vhodné to zmobilizovať, teda obnoviť ich pohyblivosť.

MRI C

(Nina, 20. 3. 2013 10:02)

Dobrý deň,
poprosila by som o vysvetlenie nálezu z MRI.
V MRI obraze C lordóza napriamená. Primárne spinálny kanál šírkou na dolnej hranici normy. Cervikálne mierna ventrálna spondylóza. V sgm. C5/6/7 plytké durálne impresie pri náleze bulging IVD, spinálny kanál nentrodorzálne reziduálne 11mm. Miecha bez deformácie, NF bez stenotizácie. Záver:V sgm. C5/6/7 bulging IVD s relatívnou kanalikulárnou stenozou, plytkou impresiou DV, cervikálne mierna ventrálna spondylóza. V septembri 2012 som utrpela úraz krčnej chrbtice. Môže nález súvisieť s úrazom?
Ďakujem.

Re: MRI C

(Ba3uM, 20. 3. 2013 22:41)

Norma pre tvar krčnej chrbtice je mierne zakrivenie smerom ku hrdlu. U Vás je toto zakrivenie narovnané (napriamená C lordóza), čo znižuje nosnosť krčnej chrbtice.
Chrbticový kanál, v ktorom je vedená miera je zúžený, blíži sa k hraničnej hodnote. Hernia/výduť dvoch diskov C5/6, C6/7 v dolnej časti krčnej chrbtice, s ľahkým tlakom na prednú/pravú stranu miechového obalu. Mierne kostné výrastky na stavcoch.
Nemyslím, že úraz je prvoradou príčinou súčasného stavu, ale určite nepomohol k jeho vylepšeniu.

dobry den

(iveta , 20. 3. 2013 15:29)

dobry den poprosila by som o vysvetlenie nalezu z msct c chrbtice
Mediolateralna hernia disku c5-6 vpravo s kompresiou duralneho vaku spredu sprava .
Medialna protuzia disku c6-7 s kontaktom na duralny vak ,
Osteochondroticke zmeny disku c5-6 ac6-7 s dorzalnymi osteoproduktivnymi zmenami c5-6 vpravo.
Spondylartroticke zmeny so stenozou neuroforamen c3-4 c5-6 a c6-7 obojstrane -
Vyrovnana lordoza až s inverziou do kyfozy ,blokovane postavenie v segmente c5-6 . vopred dakujem


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »