Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Re: krčná chrbtica

(adriana, 31. 12. 2012 14:13)

dobrý deň, p. MUDr.Baťalík
opäť by som sa obrátila na Vás o pomoc o vysvetlenie mojej diagnozy, bola som aj na MRI pravého ramena a teraz prišli výsledky, ktorým nerozumiem
parciálna lézia šľachy m. suprapsinatus. Atrofia m.suprapsinatus stredného st. s miernou tukovou infiltráciou svalovošťachového prechodu
parciálna lézia šľachy m.subscapularis
parciálna lézia dif.dg.reaktívne zmeny intervalu rotátorov
subakromiálna,subkorakoidná burzitída a burzitída pod.m.subscapularis
synovitída HS klbu v.s. reaktívna
Za vysvetlenie vopred dakujem a prajem Vám požehnaný a šťastný Nový rok 2013

Re: Re: Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 2. 1. 2013 14:57)

V prvom rade aj Vám prajem všetko najlepšie do Nového roku 2013.
Nálezy hovoria o zápale v kĺbe, čo svedčí o dlhodobých funkčných problémoch. Najviac sú postihnuté: nadhrebeňový sval lopatky, ktorý sa podieľa na dvíhaní ramena; sú zapálené vaky s mazivom a taktiež aj výstielka kĺbu. S pozdravom Bc. Baťalík

Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(adriana, 22. 1. 2013 20:17)

dobrý večer
opäť sa na vás obraciam o pomoc a to chcela by som sa spýtať,či moje nálezy v pravom ramene sa podla vás dá napraviť rehabilitáciou alebo skôr operáciou?čo by ste vy navrhoval?
Som rada, že nám laikom pomáhate venujete sa nám viac ako priamy lekár.
s pozdravom

Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 22. 1. 2013 20:40)

Uvádzané nálezy sú dôsledok traumy/havárie. Kompetentný v týchto prípadoch je traumatológ. Okrem iného sa tam uvádza zápal, v týchto prípadoch bežná rehabilitácia nebude postačovať.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(adriana, 12. 3. 2013 14:47)

dobrý deň,opäť sa na vás obraciam o pomoc,kedže si neviem dať rady s mojimi diagnozami
dneska som bola na kontrole u neurochirurga s krčnou chrbticou, ktorý napísal do správy z výsledkov MRI C bez kompresie nervových štruktúr,spondylartrotické zmeny C chrbtice bez závažnejšej kompresie aj v iných segmentoch hoci som Vám z toho istého MRI už napísala diagnozy v predchádzajúcich komentároch a upozornila som ho , že mi trpnú prsty ako palec a ukazovák na pravej ruke 24 hod,je to bolestivé a vychádza z tej ruky chlad a pálenie.
Odporučil mi vyšetrenie ortopédom pravej ruky , aký je Vás názor?Operovali ma v auguste a vo februari na rameno , chodila som na vyšetrenia o ruke som sa všade zmienila a povedali lieči sa a teraz toto.
Rada by som počula aj iných múdrych ludí či mám meniť neurologa alebo co vy doporučujete.
dakujem Vám zatial

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 12. 3. 2013 16:56)

Čo k tomu dodať. Nálezy neurochirurga sa odlišujú od pôvodneých nálezov, z ktorých vyberám: stavec C3 sa posunutý voči C4 smerom dozadu; stavec C6 sa posunutý voči C7 smerom dopredu; je poškodená platnička C7/Th1 smerom doľava; otvory koreňových nervov medzi stavcami C5,6,7; Th1 sú zúžené na oboch stranách; je útlak miechového kanála na C5/6 a C7/Th1. Určite by som vyhľadal aj iného lekára - neurológa, ortopéda, a to čo najskôr, ktorý by mohol potvrdiť jedno z predchádzajúcich zistení. Vy tvrdíte, že máte bolesti, ale posledný nález nehovorí o žiadnych nálezoch, teda nie je čo liečiť. Toto je rozporuplné.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(adriana, 21. 5. 2013 15:48)

opäť sa k vám hlásim s prosbou o radu, dnes som bola na EMG, nakoľko nadalej neviem pohybovať s palcom a ukazovákom pravej ruky, ktoré sú aj sprtnuté , mravčí mi v nich a aj v ruke a výsledom vyšetrenia bol nález nesvedčí pre korenovú léziuC6 ani C6, ťažkosti majú charakter reflexne dystrofického syndromu. Prosím o vysvetlenie ,zatial dakujem a s pozdravom

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 21. 5. 2013 21:25)

Reflexne dystrofický syndróm je zložité označenie niečoho, čoho sa príčiny alebo etiológia nevedia vysvetliť. Skúste na webe nájsť odkazy na Komplexný Regionálny Bolestivý Syndróm, je to jeho nový názov.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 23. 6. 2013 11:46)

Ako vidíte stanovenie správnej diagnózy nie jednoduché. Nie je pre Vás rozhodujúce to, čo ktorý lekár hovorí, ako vidíte sa nezhodujú v diagnóze. Pre Vás je rozhodujúca terapia, účinná terapia. Nájdite si lekára/terapeuta, ktorý nájde to, čo Vám pomôže, takého, ktorý bude mať odvahu sa aj mýliť.
Prečítal som si „našu“ predchádzajúcu korešpondenciu a musím sa opakovať. Citujem z odpovede zo dňa 24/12/12: “najdôležitejšie je sfunkčniť C7/Th1 prechod; nálezy sú dosť ťažké, ale dôležitá je reakcia organizmu a jej autoregeneračná schopnosť; predpokladám, že terapeuti budú aplikovať hlavne trakčné terapie.“

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krčná chrbtica

(adriana, 20. 6. 2013 15:17)

opäť sa na Vás obraciam s prosbou o vysvetlenie diagnoz,
v septem.2012 som bola na EMG a zistili radikulárnu léziu C6,nariadili kontrolné vyšetrenia EMG a tak som absolvovala u 2 lekárov v máji 2013 napísal MUDr.nález nesvedčí pre korenovú leziu C6 ani C6 , ťažkosti majú charakter reflexne dystrofického syndromu nezáväzne som sa rozhodla pre iného lekára a ten napísal v júni 2013záver: v.s.sa jedná o irit.radikulopatiu C6,C7 l.dx.neuropatickými bolesťami
rada by som chcela vedieť či sú vyšetrenia odlišné a či sa dá ešte zlepšiť môj stav.Vy ste pre mňa ako bútla vrba , ktorá vypočuje a pomôže.ďakujem

zmena skeletu Lchrbtice,hemangiom tela stavca L3

(saša, 21. 6. 2013 16:20)

dobrý den, bola som na Ct a zistili miá tento zdravotny problem , prosim vás o vysvetlenie a spôsob liečby ktorý by som mala zahajiť. dakujem pekný den.

Re: zmena skeletu Lchrbtice,hemangiom tela stavca L3

(Ba3uM, 23. 6. 2013 11:44)

Hemangiom je benígny (nezhubný) cievny nádor. Viac si pozrite na http://www.vertebroplastika.sk/vertebroplastika/dalsie-vyuzitie/

Zranenie

(Julius , 16. 6. 2013 11:29)

Dobry den.poprosil by som vas o radu ak je to touto formou mozne.mam asi 5mesacny problem s pritahovacom pravej nohy.chodim na rehabilitaciu,magneticky pas asi mesiac.hram futbal a noha mi dovoli hrat,ale po zapade akoby nastala unava a je oslabnuta.chcem asa spytat ci je mozne nohu uplne vyliecit,ci staci oddych.vopred Dakujem za odpoved

Re: Zranenie

(Ba3uM, 17. 6. 2013 16:47)

Predpokladám, že pravá noha je dominantná. Určite čím viac ste „jednonohejší“ tým viac dochádza k jednostrannej záťaži práve priťahovačov stehna. O priťahovačoch (adduktoroch) je dôležité vedieť, že ich antagonistami sú odťahovače (abduktory). Pomer zaťažovania medzi nimi je taký, že priťahovače sú v ťažkej prevahe voči odťahovačom. Z toho vyplýva za 1. Strečing priťahovačom za každým po záťaži a za 2. Posilňovanie odťahovačov – hlavne zadkové svaly stredný a malý. Tým sa zmenia ťahové sily na úponoch týchto svalov na panve. Taktiež by som sa venoval mobilizácii bedrových kĺbov, prípadne úponu priameho brušného svalu na lonovú kosť, pokiaľ je bolestivý na dotyk.

Re: Zranenie

(Julius, 18. 6. 2013 21:28)

Dakujem pekne za odpoved.ak sa este mozem spytat,bicyklovanie a posilnovanie v posilnovni,by vadili?alebo ste mali na mysli ine cviky,oddych?este raz vam dakujem

bolesti nôh neúnosné

(Monika, 15. 6. 2013 16:25)

Dobrý deň chcem vás poprosiť o vysvetlenie lekárskej správy : Incip. protrusio L3/4 dors.diffusa, protrusio L4/5 dors. diffussa praecip. foraminalis 1.sin., stenosis canalis spinalis L4/5 , chondrosis lumbalis praecip. L4/5, arthrosis intervertebralis lumbalis ďakujem.

Re: bolesti nôh neúnosné

(Ba3uM, 17. 6. 2013 16:46)

Výduť (počiatočná) disku L3/4, výduť disku L4/5 a zúžený otvor ľavého koreňového nervu, zúžený miechový kanál na úrovni L4/5, stlačený disk, zúžená štrbina L4/5, artróza medzistavcových/facetových kĺbov driekových segmentov.

neúnosné bolesti

(maria, 13. 6. 2013 20:40)

Dobrý deń, prosím o vysvetlenie záveru MR: Protrusio L3/4 Až L5/S1 dors.difusa,chondrosis L1/2 až L4/5,osteochondrosis L5/S1, oplošťovanie a zužovanie neuroforamenov bilat. L4/5 A L5/S1. Artroza interverbalnych zhybov. Mierne zužovaqnie spinalneho kanála vo výške L3 až S1. Už nevydžím tie hrozné bolesti a žiadne lieky nezaberajú, ani také ako pre końa.

Re: neúnosné bolesti

(Ba3uM, 13. 6. 2013 22:59)

Výdute troch posledných driekových diskov. Najviac je postihnutý posledný disk L5/S1, kde je znížená výška medzistavcovej štrbiny, zároveň disk je stvrdnutý, skostnatený. Je to pravdepodobne hlavná príčina bolestí. Zároveň sú zúžené otvory koreňových nervov na oboch stranách predposledného a posledného driekového segmentu. Mierne sa zužuje miechový kanál na spodnej časti driekovej chrbtice. Všetky nálezy sú prejavom dlhodobého preťažovania postihnutých segmentov.
Skúsil by som strečingovať priťahovače stehien (adduktory) a driekovo stehnový sval (m. psoas), prípadne iné skrátené/stuhnuté svaly. Tým by Ste si mohla čiastočne uľaviť od bolestí. Tá Vaša posledná veta nepotrebuje komentár.

Operácia

(Lenka, 10. 6. 2013 10:57)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o názor.

Nález z MRI:
V segmente L3/4 ľavostranná foraminálna až laterálna protrúzia so zn. anul. trhliny, s kontaktom na koreň L3 1. sin., spin. kanál nezúžený, zn. facet. artrózy.

V segmente L4/5 cirkul. bulging disku s max. akcentácie foraminálne vľavo, kde sú auj zn. anul. trhliny, bez kompresie spin. štruktúr, spin. kanál na 13 mm v AP, zn. facet. artrózy.

V segmente L5/S1 mediálna protrúzia (ale v lekárskej správe neurologičky je uvedená mediálna hernia) prominujúca 3 mm, pri osteoprudukt. zmenách facet. zhybov, viac vľavo par. kompresia odstupujúceho koreňa S1 1.sin, spin. kanál 9 mm v AP.

V ostatných segmentoch bez zn, diskopatie v zmysle hernie alebo protrúzie, neuroforameny voľné, bez kompresie spin. štruktúr.

Moje ťažkosti spočívajú v tom, že mám bolesti v oblasti konečníka a občasné tŕpnutie pravej nohy. Avšak moje ťažkosti nie sú v takom štádiu, že by som musela užívať lieky od bolesti, preto som návrh mojej neurologičky na operáciu zamietla. Cvičím Pilates Medical pod dozorom fyzioterapeuta a podstupujem manuálne techniky. Absolvovala som trakciu LS chrbtice, bez efektu. Lekárka mi navrhla ozónoterapiu, ale hneď ma upozornila, že úspešnosť v mojom prípade je len 50 % - tná, takže sa neviem rozhodnúť či túto terapiu podstúpiť.

Chcem Vás poprosiť o Váš názor, či je operácia nevyhnutná, alebo sa dá môj stav zlepšiť i inými metódami.

Vopred ďakujem za Vašu odpoveď a prajem veľa ďaľsích spokojných pacientov.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »