Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

bolesti krížov

(Erika, 9. 12. 2012 20:33)

Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o laické vysvetlenie vyšetrenia ,
V intervertebrálnom priestore L-5 S1 degeneratívne zmeny disku s vakuovým fenoménom,s dorsálnou protrúziou,foraminálne vpravo až herniou disku s tlakom na duralny vak,koreňové odstupy (viac v pravo)
a foraminálne vpravo na koreň L5.
V kostnom okne incip.spondyloza.

záver:lUMBALGEA DISCOGENES
s iradiaciou algií do dermatomu L5 S1 1.dx zle komp.Ďakujem za odpoveď

Re: bolesti krížov

(Ba3uM, 10. 12. 2012 12:13)

Jedná sa poslednú platničku medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou. Vykazuje známky degenerácie, zúženia, nachádzajú sa v nej bublinky ako prejav preťaženia a je vydutá. Výduť tlačí na miechový kanál ako aj na koreňový nerv. Pravdepodobne pacient má bolesti pravej dolnej končatiny.

natrhnuty hamstring

(Martin, 2. 12. 2012 21:40)

Dobry den,
hravam futbal a mam viacnasobne natrhnuty lavy hamstring. Prvy raz sa mi to stalo asi pred 2 a pol rokom, nevedel som vsak ake mam zranenie, tak som po 2 tyzdnoch siel trenovat a hned pri prvom prudsom pohybe sa to natrhlo zase. Doktor mi len povedal, ze sa s tym neda nic robit a ze mi nevie zarucit, ci sa mi to nestane znova. Potom asi po mesiaci som znova zacal a citil som sa relativne dobre, ale nedalo sa mi sprintovat, pretoze pri plnom behu ma to "tahalo". Pomahalo mi vsak ked som mal stehno stiahnute elastickou bandazou. Potom som asi rok nehraval (nesuviselo to s hamstringom) a ked som znova zacal, vsetko bolo v poriadku. Lenze po jednom treningu, v ktorom som absolvoval vela sprintov, ma to znova "tahalo". Tak som si dal pred dalsim treningom riadny strecing v domneni, ze to svalu pomoze (az neskor som sa dozvedel, ze som si tym este viac oslabil jazvu na svale) a pri prvej strele na branu ma vo svale pichlo a musel som prestat trenovat. Nehral som 2 tyzdne a vsetko bolo v poriadku, az ked pri jednom nevinnom zakroku pocas zapasu mi sval strelil znova. Tak som zacal intenzivnejsie hladat odbornu pomoc, vacsinou len kazdy doktor krutil hlavou pri pohlade na dieru vo svale (jeden chirurg mi povedal ze nemam odtrhnutu celu hlavu, ale "len" niekolko vlakien, asi hrubky "vacsej klobasy"), az som natrafil na jedneho fyzioterapeuta, ktory mi povedal, ze sval musim posilovat a ukazal mi cviky na hamstringy (s fit loptou). Cvicil som kazdy den asi pol roka a zlepsilo sa to rapidne, ale stale pri opakovanych sprintoch sa mi sval rychlo unavil a nedalo sa s tym nic robit, len znova pauzovat. Tak som zacal cviky s fit loptou kombinovat s cvicenim na posilovacich strojoch a zlepsilo sa to este viac. Lenze staci aby som 1-2 tyzdne necvicil alebo aby som absolvoval vacsie mnozstvo sprintov a problem sa znova opakuje.
Je este nieco, co by som mohol spravit, alebo sa uz viac robit neda? Vsade pocuvam, ze posilovanie so zavaziami skracuje svaly a to je zle, ale ja podla mojich skusenosti inu moznost nemam. Chirurgicky zakrok vraj nepripada do uvahy. Podotykam, ze bez elastickej bandaze si ani netrufnem nastupit na zapas.
Dakujem

Re: natrhnuty hamstring

(Ba3uM, 5. 12. 2012 7:56)

Podrobne píšete o hamstringu, ale vôbec neviem, o ktorý sa jedná. Sú tri. Predpokladám, že ide o m. biceps femoris ten, čo sa vinie na vonkajšej strane stehna Je to tak?
Cvičenie a posilňovanie, ktoré popisujete Vám pomohlo, pretože Ste posilnil svaly, ktoré nahrádzajú poškodený hamstring.
Spomínate: „Tak som si dal pred ďalším tréningom riadny strečing...“ strečingovať sa majú prehriate svaly, inak môže byť strečing škodlivý, o to viac, ak je niektorý sval poškodený.
Pýtate sa: „Je ešte niečo, čo by som mohol spraviť, alebo sa už viac robiť nedá?“ Ak budem vedieť, o ktorý hamstring ide, potom by bolo vhodné vyšetriť spomínané partie ako aj ich prepojenia. Na základe vyšetrenia sa dá povedať, čo ďalej urobiť na vylepšenie momentálneho stavu.

Re: Re: natrhnuty hamstring

(Martin, 5. 12. 2012 18:42)

Dobry den,
pozrel som si lekarske spravy a mate pravdu, ide o m. biceps femoris. V jednej sprave mam napisanu rupturu hlavy m. biceps femoris, ako som vsak spominal, iny lekar mi povedal, ze nemam odtrhnutu celu hlavu. Obidvaja lekari mi robili sono.
Bol som aj na magnetickej rezonancii a v sprave sa okrem ineho pise "nalez zvysenej signalnej intenzity v proximalnej tretine svaloveho bruska m. semitendinosus vlavo".

Re: Re: Re: natrhnuty hamstring

(Ba3uM, 7. 12. 2012 15:36)

Na hamstringoch sú len prejavy, ktorých príčina je inde. Napr. na panve, je to vec vyšetrenia.

Re: Re: Re: Re: natrhnuty hamstring

(Martin, 9. 12. 2012 13:47)

Dakujem za rady, urcite sa dam vysetrit. Chcem sa este spytat jednu vec. V januari ma caka plastika predneho krizneho vazu a nahradu mi budu robit technikou STGR. Viem, ze slachu sice nebudu brat z poskodeneho m. biceps femoris, ale neoslabia sa mi tym hamstringy celkovo este viac?
Dakujem

Re: Re: Re: Re: Re: natrhnuty hamstring

(Ba3uM, 10. 12. 2012 10:36)

To je otázka na chirurga. Tým pádom sa odpoveď dá predvídať...;)

CT vyšetrenie segmentov

(Katarína, 7. 12. 2012 10:29)

Dobrý deň, poprosila by som zjednodušené vysvetlenie záveru CT vyšetrenia mojej mamy, nakoľko týmto odborným výrazom nerozumiem.

Intervertebrálna osteochodndróza segmentu L5-S1
Hernia disku L5-S1 typu protrúzie, ktorá mierne komprimuje povrch durálneho vaku a odstup koreňov S1 (1. st.kompresie)
Ďakujem pekne.

Re: CT vyšetrenie segmentov

(Ba3uM, 7. 12. 2012 15:38)

Jedná sa o degeneratívne ochorenie spojivového tkaniva resp. chrupavky medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou.
Platničke je vydutá v dôsledku preťaženia drieku a výduť/hernia tlačí na puzdro v ktorom sú uložené miechové nervy ako aj koreňové nervy na danom „poschodí“.
Prevencia je posilniť driekové svalstvo a predchádzať extrémnemu zaťaženiu drieku.

PROSBA Ct lumbálnej chrbtice,stavce a interverbálne priestory L1-S1natív.volum 2/2

(Júlia 27, 7. 12. 2012 10:03)

Dobrý deň som po operácii chrbtice a bola som na CT vyšetrení kde je uvedený popis
Degeneratívne zmeny selektu lum.chrbtice,v úrovni segmentov L4v zmysle deformačnej spondylózy s početnými drobnými osteofytmi marginálne, bez propagácie disku do spinálneho kanála.Incipientné známky spondylartrózy s nepravidelnou šírkou interverbálnych kkbov. V segmente L4-5kovový foxačný aparát s príslušnými artefaktmi.Mediálna protrúzia intrv.disku,def.spondyl so spondylatrózou.V segmenteL5-S1obdobne fixačný aparát, nález dorzálneho osteofytu vľavo laterálne až formami nálne so sekundárnou spinálnou a ľavostannou foraminálnou stenózou,Disk nepresahuje rozsah osteofytu
Z:DEF.SPONDYL.l1-5
oSTEOCHONDRÓZA 5-S1 so sek.spinálnou a ľavostrannoz forminálnou stenózou. Toto je popis vyšetrenia. Mohli by ste mi to pospísať tak aby som tomu rozumela. Viem, že už to nikdy nebude dobré a tie bolesti sú dennodené,niekdy viac inokedy menej ale sú. Probém mám pri dlhšom sedení alebo státí.V práci tiež musím niekedy pochodiť lebo už nevydržím sedieť. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Odpoveď by som poprosila poslať na juli27@centrum.sk

Bolest rebra

(Martina, 4. 12. 2012 13:23)

Pan doktor,uz pol roka ma trapi bolest rebra,kosti pod lavym prsnikom na dotyk ako keby v smere k pankreasu.Boli ma to ako keby som tam nieco mala,ale pritom som si nic nenahmatala,bola som aj na sono prsnikov,to je ok,internistka mi povedala,ze som prekonala nejaku chorobu,ale ze mi to tam lajcky povedane vrazilo,no pol roka je uz dlha doba a mna to stale boli,uz neviem za kym mam ist,hned myslim na najhorsie,vsetky vysledky mam ok,ale z niecoho ma to boliet musi,inak som v poriadku,mam 16 mesacnu dcerku a uz sa ani netesim lebo stale myslim na to co mi je..dakujem za odpoved

Re: Bolest rebra

(Ba3uM, 6. 12. 2012 21:28)

Nemyslím,že by Ste sa mali strachovať a byť negativisticky naladená. Bolestivé miesto, ktoré spomínate je citlivým reflexným bodom. Aplikoval by som na to mäkké myofasciálne techniky.

axonapatia

(Eva, 1. 12. 2012 17:55)

Pekný deň,
po operácii chrbtice mám trvalé bolesti - bolesti svalov, ochabnuté svalstvo atď. , bez presnej dg. Az na EMG vyš. -reziduálna axonapatia stredne ťažk. st. , známk axomopatie v koreň. oblasti L5-S1 dx. Prosím čo znamená tento nález a je možné fyzioterapiou u Vás dosiahnuť zlepšenie. Prípadne bližšie info napíšem cez e-maiĺ. Ďakujem

Re: axonapatia

(Ba3uM, 5. 12. 2012 7:58)

Dobrý deň,
Nález znamená, že pretrvávajú zostatkové známky poškodenia nervu, resp. jeho časti, ktorá prenáša vzruchy na pravej strane medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou.
Máte bolesti svalov len na pravej dolnej končatine alebo aj inde?
Ja by som aplikoval prostriedky, ktoré prekrvujú danú oblasť v kombinácii s oxygenoterapiou.

bulging disku

(Jano, 28. 11. 2012 17:01)

Dobry den,
mam diagnozu bulging disku L4/5 do 2,5 mm so znamkami anularnej fisusury 1.dx. a L5/S1 do 2 mm. Poprosim o vysvetlenie a Vas nazor, ci sa to da cvicenim upravit? Poprosim este o vysvetlenie rozdielu medzi bulgingom a protruziou.
Dakujem,
Jano

Re: bulging disku

(Ba3uM, 5. 12. 2012 7:54)

Bulging je menšie vydutie platničky po obvode, ale na väčšej dĺžke ako protrúzia.
Vaša diagnóza nie je vážna. Cvičením môžete posilniť oblasť drieku, čím znížite zaťaženie kĺbov. Ale, hlavne by Ste mal obmedziť rizikové faktory resp. polohy, pri ktorých dochádza najväčšiemu preťaženie drieku.

krčna chrptica

(ivka@azet.sk, 22. 11. 2012 9:17)

Dobry den prosim vas o radu, mam dlhši problem´s krčnou chrpticou
bolesti neustupuju , vyskušala som aj rehabilitaciju ,bolo to horšie
.Na MG. vyšli vysledky že mam zmnamky intervertebralnej
osteochondrozi C5, C6, C7, TH1, TH2, TH3. Spnalny kanal dosahuje vo
ventrodorzalnom rozmere širku 11mm -hraničny ., Mmam protruziu diskou
Alg vertbrog sy. prosim o radu čo to znamena , či mam naromk na
polovičny dôchodok, dakuje

Re: krčna chrptica

(Ba3uM, 22. 11. 2012 15:07)

Intervertebrálna osteochondróza je zápalové ochorenie spojivového tkaniva, ktoré spôsobuje aj deformity kostí/stavcov, je doprevádzané tvorbou osteofytov/kostných výrastkov. Príčinou býva dlhodobé preťažovanie postihnutých pohybových segmentov.
Vo Vašom prípade je postihnutý prechod medzi krčnou a hrudnou chrbticou, spojené s bolesťami. Tento prechod môže mať dopad na bolesti horných končatín, ale aj na ochorenie štítnej žľazy.
Odporúčam venovať zvýšenú starostlivosť o túto časť chrbtice, pretože inak môžete očakávať zhoršenie súčasného stavu.
To, či máte nárok na dôchodok neviem posúdiť, je to vec posudkovej komisie.

Prosim vas o info

(Jana, 20. 11. 2012 18:54)

Dobry den vam prajem po vysetreni MR bol zaver:spondiloarthosis thorakalis levis. Herniamedialis discis intervertebralis th8-9. Chcela by som sa spytat ako dlho trva infuzna liecba? A ci je potrebna? Dostala som na zaciatku liecby injekt milgammaa a taktiez lieky. Ale moje problemy pretrvavaju mam necitlivu cast nohy nad stehnom. A v poslednom case mi trpnu prsty na rukach. Prosim vas o radu dakujem vam velm pekne


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »