Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: pukanie pri pohybe ramenom a lopatkou

(Ba3uM, 21. 2. 2013 10:54)

Svaly, ktoré fixujú polohu lopatky, resp. jeden z nich je skrátený a ťahá/decentralizuje lopatku dolu. Tipoval by som na m. seratus anterior resp. jej fasciálne prepojenie na susedné svaly pod lopatkou. Bolo by potrebné identifikovať, ktorý sval to je a následne ho ošetriť. Posilňovňa je fajn, ale v tejto veci Vám asi nepomôže. Pomôže len cielená terapia.

Re: Re: pukanie pri pohybe ramenom a lopatkou

(Erik, 21. 2. 2013 12:37)

Co si mam predstavit pod pojmom cielena terapia? Operacia to dufam neni.
PS: napriklad dnes ma to neboli vobec, ale po par hodinach v robote sa to prejavy znovu.

Re: Re: Re: pukanie pri pohybe ramenom a lopatkou

(Erik, 21. 2. 2013 12:51)

http://cviky-doma.blog.cz/1105/obrazek-zadovych-svalu
podla toho obrazku to lupkanie pri pohybe ide zhruba z miesta oznaceneho ako serratus posterior superior.

Re: Re: Re: Re: pukanie pri pohybe ramenom a lopatkou

(Ba3uM, 22. 2. 2013 13:49)

Naposledy som spomínal m. seratus anterior resp. jej fasciálne prepojenie na susedné svaly pod lopatkou. Susedné svaly pod lopatkou sú aj tie čo spomínate. Pukanie je len prebrknutie spazmatického svalu o rebro. Cielená terapia znamená terapia len toho jedného postihnutého svalu. Ja nie som žiadny chirurg, čo sem miešate operáciu.

MR vysetrenie

(Erik, 21. 2. 2013 12:40)

Dobry den!prosim o vysvetlenie.Stav po hemilaminektómii L 5 / S 1, recidivujúca hernia disku mediolaterálne až foraminálne vľavo typu protrúzie na širšej báze, v sprievode epidurálnej fibrózy, edém koreňa S 1 sin, foraminálna stenóza a zúženie laterálneho recessu vľavo.V sgm L 4 / 5 chondróza disku, subligamentóza protrúzia akcentovaná mediolaterálne vľavo, vytesnenie koreňov L 4 a L 5 sin. Dakujem

Bolesť chrbtice

(Jožo, 16. 10. 2012 13:16)

Dobrý deň, mám dlhodobejší problém z chrbticou, poprosím Vás o vysvetlenie môjho nálezu z MRI: "Chrbtica je zobrazená od Th11 po S1, napriamená lumbálna lordóza, osteochondrózy diskov vo všetkých segm.+bulging s ľahkými impresiami dur. vaku, čiastočné zúženie neuroforamin L3-S1 bilat. bez kompresie m. koreňov,mierne sú zúžené later. recessy L4-5 taktiež bez kompresie m koreňov.Modic I-II L4-S1, Modic II Th11-L1. Vo väčšine segm. sú zobrazené menšie plytké protrúzie platničiek do naliehajúcich krycích plôch. Tesne nad dolnou krycou plochou L3 v dorz. polovici je oválny útvar cystického charakteru ohraničený úzkym sklerotickým lemom, jeho celková veľkosť je 15x9 mm,jedná sa o cystický defekt subkortikálne. Incip. spondylartróza.
Záver:
Napriamená L lordóza, osteochondrózy Th11-S1 + bulging, čiastočné zúženie neuroforamin L3-S1 bilat. a later. recessov L4-5 bez kompresie m. koreňov, plytké protrúzie diskov do naliehajúcich kr. plôch takmer vo všetkých segm., Modic II Th 11-L1, Modic I-II L4-S1, cyst. defekt subkortikálne nad dol. kr. plochou L3, incip. spondylartróza.

Poprosím odpoveď odoslať na email: jozo4@centrum.sk

Re: Bolesť chrbtice

(Anna, 8. 1. 2013 10:08)

Mám dlhšiu dobu problémy s bolesťou chrbta. Bola som na rtg chrbtice:
Výsledok znie:
Osteoporóza kostí s nadpriamenou C lordozou s užšou intervert. štrbinou.
C4-5i s incip. spondylarthrot. zmenami kaud. časti C chribtice.
Ľavé rameno: známky periarthritis humeroscapul. 1 sin.
Prosím o Vaše stanovisko k tomuto rtg nálezu. A ešte sa pýtam môžem cvičiť bežné cviky na chrbticu? Ďakujem

Re: Re: Bolesť chrbtice

(Ba3uM, 12. 1. 2013 21:05)

Osteoporózu nie je potrebné komentovať. Ak je napriamená krčná chrbtica, potom spodná časť krčnej chrbtice je mierne napriamená, t.j. stratila svoje fyziologické lordotické držanie, a tým aj svoju pôvodnú nosnosť.
Spodná časť krčnej chrbtice je preťažená a s tým sú spojené degeneratívne zmeny väzív a stavcov. Odporúčal by som zmobilizovať prechod medzi posledným krčným a prvým hrudným stavcom.
Ľavé rameno: zápal kĺbu
Pravidlo pre cvičenie znie: Môžete cvičiť všetko, ale bez pocitu bolesti.

Re: Bolesť chrbtice

(Ba3uM, 12. 1. 2013 23:06)

uvedený email je nefunkčný

Re: Bolesť chrbtice

(Marta, 20. 2. 2013 20:45)

Dobrý deň, mám dlhodobé rpoblémy s chrbticou , som po ozonoterapii a problémy začali znova. MRI LS chrbitce znie: viacúrovňové diskovertebrálne degeneratívne zmeny-spondyloartroza a osteochondroza diskov vo všetkých etážach.
L1-2-3 bulbingy diskov s impresiou durálneho vaku, bez zúženia spin.kanála neuroforamin. Vo výške L1-2 v teréne bulbingu drobná mediálna extruzia disku.
L4-5 mediálna protruzia disku s impresiou dur.vaku a s kontaktom nervových koreňov L5 bilat.Obojstranne zúžené neuroforaminá pri spondyloartroze.
L5-S1 minimálna mediálna protruzia disku neuroforamina sú voľné.
Zmeny kostnej drene typu Modic II na telách stavcov L4,L5,S1. Hemangion na tele stavca TH12. Táto MRI je po ozonoterapii.Pán doktor prosím Vás o vysvetlenie nálezu a poprípade doporučenie v ďaľšej liečbe. Veľmi pekne ďakujem.

Re: Re: Bolesť chrbtice

(Ba3uM, 21. 2. 2013 10:53)

Ozonoterapia aplikovaná do disku zmenší veľkosť výdute/protrúzie disku, ale nerieši príčinu, čo je jednostranné preťažovanie postihnutých segmentov.
Najväčšia protrúzia je na úrovni drieku L4/5 medzi predposledným a posledným driekovým stavcom. Tu je aj útlak miechového kanálu ako aj tlak na koreňové nervy.
Hemangion (je nezhubný tumor krvných ciev) na poslednom hrudnom stavci (Th12) svedčí o zvýšenom napätí na úpone svalu zvanom m. psoas (driekovo-stehnový). Odporúčal by som strečing tohto svalu, čo by mohlo ovplyvniť napätosť na úrovni celého drieku. Ďalej by Vám mohli pomôcť trakčné techniky, ktoré by odľahčili stlačené disky.ASDFG

virastok na lakti

(ludovit, 20. 2. 2013 9:45)

ako sa to lieci kolko liecba trva a ci to boli

Re: virastok na lakti

(Ba3uM, 20. 2. 2013 20:18)

Neviem na to odpovedať; ja sa zaoberám príčinou vzniku a následne odstránením príčiny, čím sa postupne výrastok stáva menej dráždivým až sa bezbolestne zmetabolizuje. Jeho vznik je odpoveďou nášho organizmu na dlhotrvajúci tlak, trenie alebo námahu. Liečia to chirurgicky, kryoterapiou, rázovou vlnou, ale nepoznám podrobnosti.

Chrbtica

(Anna, 18. 2. 2013 16:46)

Prosim Vás o vysvetlenie CT vyšetrenia

Na urovni všetkych zobrazených segmentov je kosteny spinálny kanál priemernej šírky a v oblasti intervertebrálnych sklbení mierne artrotické zmeny,bez zúženia laterálnych recesov. V oblasti segmentu L3-4,L4-5 bez vyklenutia disku.
Na úrovni segmentu L5-S1 dorzomediálne vyklenutie disku v zone centrálneho spináoneho kanála s kompresiou koreňov S1 bilat.(2st)
Záver:
Intervertebrálna spondylartroza.
Dorzomedialne vyklenutie disku L5-S1 v zone centrálneho spináoneho kanála s kompresiou koreňov S1 bilat.(2st)

Môžete mi to objasniť? Pošlite mi odpoveď na email: stuckova.anka@centrum.sk

Krčná chrbtica

(martin, 15. 2. 2013 13:57)

dobry den ,chcem sa spýtať čo znaména C6-C7 difúzna posteriorna protruzia disku s lemom spondylozy do 3mm,posterolaterálne vľavo až do 4mm.Bilt fazetova artroza.Centrálna sekundárna spinálna stenoza na 10mm,stenoza ľavostranného laterárneho recesu,bilat foraminálna sténoza výraznejšie vľavo.Trpnú mi prsty na ruke už len pri ohnutý a ležaní na bruchu .Je nutná výmena platničky ako mi bolo doporučené?Bolesti mám len pri dlhšom ohnutí a to do lopatky .Môže sa to do budúcnosti zhoršiť ak nepodstúpim operáciu?

Re: Krčná chrbtica

(Ba3uM, 15. 2. 2013 16:40)

Problémom je stenóza teda, nepriamy útlak miechy cez okolité väzivá; upchané otvory, kde vychádzajú koreňové nervy z miechy viac na ľavej strane. Je to dôsledok prasknutej platničky C6/7.
Mohli by pomôcť trakčné techniky, ktoré odľahčia stlačenie spomínaného disku ako aj sfunkčnenie susedného segmentu C/Th prechodu. Ak tieto zásahy nepomôžu potom je operácia opodstatnená.

krcna chrbtica

(andrej, 13. 2. 2013 16:21)

Dobry den chcel by som sa opytat. Mam problemy s krcnou chrbticou s posunutymi stavcami a ich blokaciou a ze ci je to dosledok toho, ze pocas sexu (pri vyvrcholeni) som pocitil vacsi tlak do hlavy. Ze ci to moze byt sposebeny tou blokaciou a ze ci je taky pocit tlaku v hlave nebezpecny.
Dakujem

Re: krcna chrbtica

(Ba3uM, 15. 2. 2013 16:39)

Otázka je to dobrá, hmm, hlavne nestrácajte hlavu...

lakte

(sami15@azet.sk, 12. 2. 2013 20:18)

ja mam problem na laktoch pocut v nich praskanie a po zmene pocasia nieco ako trpnutie.mam len 28 ale praskanie je asi od cca15 rokov ale trpnutie prislo neskor.dakujem

Re: lakte

(Ba3uM, 12. 2. 2013 21:03)

Pokaľ nemáte problémy aj v ramennom kĺbe, potom je „problém“ len od lakťov. Tŕpnutie súvisí s nedostatočnou inerváciou daného miesta. Býva to v dôsledku útlaku nervu, ale aj iných ochorení nervov. Odporúčam navštíviť neurológa, ktorý vie zmerať vodivosť nervu (emg vyšetrenie). Tým by sa určilo miesto poruchy.
Praskanie v kĺbe svedčí o laxnom kĺbovom puzdre. Chcelo by to rtg. snímky, na určenie „geometrie“ kĺbov, stavu chrupaviek...


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »