Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

MR C-chrbtice

(Ivana76, 22. 5. 2013 14:38)

Dobrý deň,chcem Vás poprosiť o vysvetlenie výsledkov....Viacúrovňové diskovertebrálne degeneratívne zmeny-znížená intenzita T2 signálu interv. diskov C5-7, mierne zníženie interv. priestorov, incip. osteoproduktívne zmeny na okrajoch tiel stavcov-interv. osteochondróza C5-7.
C5-6 : Dorzálny bulging disku s útlakom durálneho vaku, bez kompresie miechy.Zahrotenia až drobnéokraj. osteofyty stavcov viac vpravo s miernym zúženímneuroforamenu.
C6-7 : Extrúzia disku so širokou bázou, s maximom vyklenutiapreforaminálne vľavo, s kompresiou dur. vaku a prísluš. miechového koreňa,bez evid. útlaku miechy. Cervik. miecha v celom rozsahu s primeranou intenzitou signálu. Ďakujem a prajem príjemný deň...

Re: MR C-chrbtice

(Ba3uM, 22. 5. 2013 21:44)

Citujem zo správy: „Viacúrovňové diskovertebrálne degeneratívne zmeny diskov C5-7“ je to dolná časť krčnej chrbtice, kde sú známky preťaženia a opotrebovania platničiek. Najviac je postihnutá predposledná krčná platnička C6/7, ktorá je vydutá smerom doľava a utláča obal miechy ako aj koreňový nerv. Viac o porušených diskoch si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html. Odporúčal by som mobilizáciu posledného krčného stavca a prvého hrudného, aby sa znormalizovali záťažové pomery na konci krčnej chrbtice.

MR hamstringov

(Martin, 16. 5. 2013 15:27)

Dobrý deň, prosím vás o vysvetlenie lekárskej správy.
Odstupy hamstringov obojstranne sú zachovanej kontinuity, nepozorovať patologické zmeny v danej lokalite v zmysle rozšírenia, zvýšeného signálu, prípadne parciálnej ruptúry. Tuber os ischi obojstranne s primeraným signálom, bez edému.
Ako vedľajší nález pozorovať zmeny v oblasti bedrových kĺbov. Obojstranne pozorovať prominujúci laterálny hrbolček hlavice femuru. Obojstranne pozorovať diskrétnu osteochondrálnu léziu v oblasti acetabula priemeru do 2 mm. Kĺbne štrbiny bedrových kĺbov sú symetrické, nápadnejšie nezúžené. V oblasti pravého bedrového kĺbu pozorovať v T1vo oddelenú kostnú štruktúru laterálnej časti acetabula, ktorá imponuje ako možné staršie poúrazové zmeny. Obojstranne v bedrových kĺboch nepozorovať patologicky zmnoženú tekutinu. Burzy v okolí bedrových kĺbov sú bez distenzie a náplne tekutinou.
Záver:
Bez patologických zmien v oblasti odstupu hamstringov.
Susp. staršie poúrazové zmeny v oblasti laterálnej časti acetabula vpravo, t.č. bez akútnych zmien.
Drobná osteochondrálna lézia acetabula obojstranne.
Obojstranne mierne prominujúci laterálny hrbolček v oblasti laterálnej časti hlavice femuru pri možnom femoracetabulárnom impingemente.
Ďakujem

Re: MR hamstringov

(Ba3uM, 20. 5. 2013 21:51)

Väčšina nálezov nie sú patologické. Za zmienku stojí podozrenie na utlačené mäkké štruktúry v kĺbovom puzdre ako aj presahujúci kostný výbežok jamky bedrového kĺbu na oboch stranách. Môže to obmedzovať pohyb pri abdukcii stehna.

Re: Re: MR hamstringov

(Martin, 20. 5. 2013 22:24)

Mám s hamstringami na ľavej nohe dlhodobé problémy, po niekoľkých šprintoch sa mi presilia a nie som schopný minimálne 2 týždne behať. Posilňovaním sa to zlepšilo, ale celkovo problémy pretrvávajú naďalej. Dá sa s tým niečo robiť?
Ďakujem

Re: Re: Re: MR hamstringov

(Ba3uM, 21. 5. 2013 21:27)

Po každej záťaži/skrátení/prekrvení zaradiť strečing. Hamstringy sú uchytené na sedacej kosti a bolestivé body sú zhruba v 2/3 vzdialenosti od sedacej kosti. Manuálne „prebrnknite“ jednak začiatky týchto svalov na sedacej kosti ako aj miesta s najväčšou citlivosťou. Pokiaľ tieto opatrenia nepomôžu, potom mohlo dôjsť k štrukturálnym zmenám vo vláknach svalov z tom zmysle , že došlo k zhusteniu väziva vo svalovine (fibróza). Aj tak pokračovať v strečingu hlavne po prekrvení svalov.

Re: Re: Re: Re: MR hamstringov

(Martin, 21. 5. 2013 22:09)

Prosím Vás a existuje nejaké vyšetrenie, ktoré odhalí rozsah poškodenia daného svalu? Či je (predpokladám) m.biceps femoris odtrhnutý celý alebo nie.
Ďakujem

Re: Re: Re: Re: Re: MR hamstringov

(Ba3uM, 22. 5. 2013 21:43)

Citujem z predchádzajúcich nálezov: „Odstupy hamstringov obojstranne sú zachovanej kontinuity, nepozorovať patologické zmeny v danej lokalite v zmysle rozšírenia, zvýšeného signálu, prípadne parciálnej ruptúry. Tuber os ischi obojstranne s primeraným signálom, bez edému.“ Toto konštatovanie hovorí o tom, že na začiatkoch hamstringov nie je žiadna patológia. Uvádzate, že šlo o MRI, lepšie vyšetrenie nepoznám v náväznosti na mäkké tkanivá.

vyjadrenie rontgenologa

(zlata, 21. 5. 2013 13:03)

Osteoporoza,naznacena dextrokonvexna skolioza znizenie i.v.priestoru L/L5,L5/S1 s osteochondrot.zmenami krycich platniciek-ostrochondr.inter.Drobné vrntrolat.osteofyty L2-L4. Prosím Vas o zrozumiteľné vysvetlenie a co sa s tým dá ďalej riešiť? Dakujem

Re: vyjadrenie rontgenologa

(Ba3uM, 21. 5. 2013 21:28)

Osteoporóza = rednutie kostí, doprava vychýlená chrbtica (skontrolovať dĺžku dolných končatín), stlačená a znížená hrúbka predposlednej a poslednej driekovej platničky, na driekových stavcoch nad nimi sú kostné výrastky, čo svedčí o ich zvýšenom pohybe a preťažení. Odporučil by som zmobilizovať spodný driek a kĺby medzi krížovou kosťou a bedrovými kosťami, prípadne bedrové kĺby.

extruzia

(milada hornicka, 18. 5. 2013 17:26)

dobrý deň chcela by som sa spýtať čo robiť ak mi na ct diagnostikovali
vo vyšetrenom úseku napriamená L lordóza , znížený iv priestorL4/L5, degeneratívne-spondylot.zmeny s marginálnu osteoprodukciou
spinálny kanál primárne nezúžený, mäkké paravertebrálnečasi bez patologických zmien...
ďalej L3/L4bez známok he di
L4/L5 discopatia,nerovné okraje krycích plôc dif.bulging disku
L5/S1 objemná pravostranná extrúzia disku do 9,3mm s útlakom DV a prísl.koreňa s miernou foraminálnou propagáciou..
som objednaná na ozonoterapiu ale stav sa mi zhoršil a už bez bolesti neprejdem ani na WC chodenie mi robí velmi velké problémy a lieky mi žiadne nezaberajú..čo robiť poraďte prosím

Re: extruzia

(Ba3uM, 20. 5. 2013 21:52)

Najväčšia problém je s posledným diskom driekovej chrbtice, ktorá je vydutá 9,3mm a tým tlačí na obal miechy a pravý koreňový nerv. Z toho pramenia bolesti. Mala by ste si ľahnúť tak, aby ste necítila bolesť. Skúsil by som ľah na bruchu s postupným podoprením trupu na vnútorných lakťoch, pričom lopatky ťaháme smerom k lakťom a smerom dolu („k zadným vreckám“). V tejto polohe skúste vydržať 30-60sekúnd. Potom si len zrušiť podperu lakťov a ľahnúť na brucho, relaxovať – raz tak dlho ako ste bola v podopretá. Zopakovať 5-7 krát. Robiť to niekoľko krát denne určite pred spaním, ale určite nie hneď po zobudení, aspoň o hodinu neskôr, keď už budete mierne rozhýbaná. Nesmie bolieť, pokiaľ nebolí, tak dýchať do dolného brucha a preciťovať pohyby v oblasti dolnej časti drieku. Prípadne neskôr postupne v danej polohe „otvárať“ pravú stranu úklonom trupu doľava, prípadne iné polohy, pri ktorých cítite úľavu.

Th-L

(Andrea, 15. 5. 2013 15:11)

Dobrý deň, prosím Vás môžte mi vysvetliť čo znamená preťažený úsek Th-L dop. Môjmu synovi robili na škole vyšetrenie chrbtice a dostali sme o tom správu na ktorej to bolo napísané a ja neviem o akú časť sa to jedná. A že má posilniť chrbát. Aké cviky sú dobré na to? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Re: Th-L

(Ba3uM, 15. 5. 2013 21:59)

Th/L prechod je prechod medzi hrudnou a driekovou chrbticou. Je to dôležité miesto, kde kyfotická hrudná časť chrbtice prechádza do lordotickej driekovej. Je to križovatka ťahových síl od dôležitých svalov akými sú napr. bránica, driekovo-stehnový sval (m. psoas)...Toto miesto býva často preťažované. Odporúčam rôzne cviky v polohe na 4-roch ako napr. mačací chrbát, rotácia hornej časti trupu v smere HKK do strán cez stred tela apod. Odporúčam navštíviť terapeuta.

C chrbtica

(Martina LM, 15. 5. 2013 14:41)

poprosim o vysvetlenie mojich vysledkov z magnet.rezonancie aby tomu rozumel aj laik,vdaka tu je zaver:porucha fyz.zakrivenia C chrbtice v zmysle napriamenia lordozy,difuzna dorzalna protruzia C5-6 sposobujuca oplostovanie duralneho vaku,incip.chondroza intervertebralnych diskov a unkovertebralna spondyloza.

Re: C chrbtica

(Ba3uM, 15. 5. 2013 21:49)

Platnička medzi predposledným (C6) a pred-predposledným stavcom (C5) krčnej chrbtice je vydutá v dôsledku preťaženia. Jej výduť mierne tlačí na obal miechy. Disk je stlačený a väzivá medzi stavcami sú stvrdnuté so známkami kostných výrastkov.
Predpokladám, že je to dôsledok blokády prechodového segmentu medzi krčnou a hrudnou chrbticou. Odporúčam zmobilizovať tento prechodový segment (C/Th), čím by sa odľahčili segmenty nad ním.

Vysvetlenie a rada

(Marcela, 15. 5. 2013 8:23)

Dobry den, poprosim vas o vysvetlenie z MR . Lordoza v LS prechode zvyraznena - os sacrum arcuatum, spinalny kanal bez stenozy, pocinajuce spondyloticke, spondyloartoticke zmeny v LS prechode. Prechodny stavec L5. Schmorlov uzol na hornej krycej ploche stavca L5. Spinalny kanal centralne bez stenozy, neuroforamina primerane siroke. Lavostranna paramedialna hernia disku L4-5, herniovany disk lahko komprimuje odstup korena L5 vlavo. Chondroza a bulging diskov L3-4, L5-S1 . Prosim vas pekne o vysvetlenie tohto vysetrenia. Bolest mi z krizov sla do lavej nohy. Ked lieky nezabrali, skusula som akupunkturu a bankovanie az potom prisla ulava, ale bolest citim stale v lavej sedacej casti. Zacala som s mckenziho cvicenim a vcera aj so sm systemom. Lieky uz neberiem ziadne aj ked bolest pretrvava . Dakujem velmi pekne za vysvetlenie a ak existuje este nieco co by pomohlo poradte mi prosim vas. Pekny den. Marcela J.

Re: Vysvetlenie a rada

(Ba3uM, 15. 5. 2013 21:33)

To je správne, že cvičíte. Tým posilníte svaly spodnej časti drieku, ktoré koniec koncov odľahčia driek.
Bolesti máte od vydutého predposledného disku drieku, ktorý tlačí na ľavý koreňový nerv. L4/5 segment je podľa nálezov najviac preťažený, dokladuje to aj pretlačenie vydutého disku do posledného driekového stavca L5.
Ešte by som odporučil polohu 3 mesačného dieťaťa na chrbte s ohnutými dolnými končatinami zdvihnutými nad trup a pritom kontrolovane dýchať do dolného brucha, pričom spodné rebrá sa pohybujú do bokov.
Pri McKenzie cvičení v ľahu na bruchu sa oprite o lakte tak, aby Ste sa opierala len o vnútornú časť lakťov a lopatky držte vzadu smerom k zadným vreckám; vypolohujte sa tak, aby Ste bola v konečnej polohe čo najmenej napätá. Opäť dýchajte do dolného brucha.

ct diskov l1 -l3 nativne mpr vrt

(martin, 13. 5. 2013 11:29)

l1 -2 bez protruzie či hernie disku spinalny kanal neuroforamina bez stenozy l2-3 osteochondroza disku stredneho až vyšieho st. s malym vakuovym fenomenom vdisku obvodova protruzia disku disk je v kontakte s duralnym vakom korene l2 su voľne spinalny kanal neuroforamina bez stenozy stavec l2 je ukloneni doľava

Re: ct diskov l1 -l3 nativne mpr vrt

(Ba3uM, 13. 5. 2013 22:01)

Disk L2/3 je stlačený, zúžený a vydutý tak, že sa dotýka miechového obalu. Krycie platničky stavcových plôch L2/3 sú stvrdnuté. Stavec L3 je uklonený doľava. Môžem sa spýtať? Máta dominantnú ľavú nohu?


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »