Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Prosim vas o info

(Ba3uM, 21. 11. 2012 15:37)

Lieky, ktoré Ste obdržala potlačujú prejavy pri degeneratívnych ochoreniach kĺbov. Infúzia je prospešná, keďže pôsobí ako myorelaxant, tým sa zlepší prekrvenie/výživa stiahnutých svalov.
Necitlivá časť nad stehnom súvisí s driekovou chrbticou a tŕpnutie prstov s blokádou prechodu krčnej a hrudnej chrbtice (C/Th).
Chcelo by to komplexnú terapiu chrbtice, keďže spomínané prejavy sa týkajú krčenej, hrudnej aj driekovej chrbtice.

prosba o radu

(maja, 19. 11. 2012 9:07)

dobrý deň,absolvovala som vyšetrenie CT,
Záver:globálne vyklenutie(bulging)diskul L4-5,ktoré komprimuje povrch durálneho vaku,
nakoľko má problém pri chôdzi tak Vás prosím o radu ako to riešiť prípadne aké cviky sú nato vhodné lebo chvíľami som úplné nemobilná
ďakujem

Re: prosba o radu

(Ba3uM, 19. 11. 2012 12:32)

Píšete, že máte problém pri chôdzi a chcete poradiť. Na to, čo ste uviedla sa veľa poradiť nedá, pretože mnoho ľudí má podobné nálezy ako uvádzate, ale úplne odlišné prejavy. Od silných bolestí po takmer žiadnu bolesť, a teda, o tom ani dotyčný nevie, a zistí sa to náhodou, pri inom vyšetrení.
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že problém Ste si spôsobila sama a najviac na náprave viete urobiť práve Vy. Veľmi pravdepodobne je to v dôsledku jednostrannej záťaže, dlhodobého sedenia a pod.
Vo všeobecnosti v prípade bolestí by som odporúčal ľahnúť si na brucho na minútu a potom skúsiť sa oprieť o ľakte na 1/2 minúty a toto zopakovať 3-5x.
Cvičiť ráno, ale hlavne pred spaním.
Ďalej chôdza je ideálné kompenzačné cvičenie, tzn. čo najviac chodiť, ale tak, aby nebolelo.
Ráno po zobudení 1-2 hodiny sa nepredkláňať a už vonkoncom nedvíhať ťažké bemená.
Prajem veľa šťastia.

prosba o radu

(Brona, 13. 11. 2012 20:27)

Dobrý den,
chcela by som poprosit o vysvetlenie CT vyšetrenia mojej chrbtice:
L4-5 mediolaterálne vlavo hernia disku s kompresiou durálneho vaku a odstupu korena L5
L3-4 lahká dorsálna protrúzia disku v tesnom kontakte s prednou stenou durálneho vaku akorenovými odstupmi.
Mám 37 rokov.
Dakujem za odpoved

Re: prosba o radu

(Ba3uM, 14. 11. 2012 22:36)

Hernia disku je všeobecný pojem, pravdepodobne ide o extrúziu, teda väčšie vyklenutie ako pri protrúzii, na úrovni L3/4.
Na úrovni L4/5 je to ako na obrázku 5 zo stránky https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html s tým rozdielom, že je to o "poschodie" nižšie.

Zaťaženie detskej chrbtice

(Kristína Brezani, 12. 11. 2012 15:20)

Dobry den, prosím Vás mám 8 ročnú dcéru, ktorá má 22 kg a denne nosi skolsku aktovku, ktorej vaha niekedy dosahuje az 6,5 kg. Nemoze sa jej z toho poskodit chrbtica? Deti sa vseobecne malo hybu (aspon neviem o tom, zeby cvicili specialne cviky na chrbtove svalstvo), sedia na vyucovani...
Dakujem za odpoved.

Re: Zaťaženie detskej chrbtice

(Ba3uM, 13. 11. 2012 11:34)

Určite môže. Ak nosí tašku na chrbte na oboch ramenách, tak je aspoň vylúčená jednostranná záťaž. Čím dlhšie ju má na chrbte, tým je celkové zaťaženie váhonosných kĺbov väčšie. Okrem driekovej chrbtice sú najviac zaťažené ramenné kĺby. Sledujte, či záťaž nedeformuje dieťa, pokiaľ si s ňou telo poradí, potom ju vlastne posilní.

bolesti v oblasti krcnej chrbtice

(jana, 11. 11. 2012 16:22)

Dobry den, prosim vas chcela by som sa opytat a poziadat o radu, pred par mesiacmi mi zacali bolesti lavej ruky, trpnutie prstov, a neustale akokeby elektricke vyboje do lavej ruky. Po EMG vysetreni, ktore mi dopadlo v poriadku mi bola urobena MR C-chrbtica s vysledkom: Spinalny kanal je primarne uzsi, najma v urovni kyfozi, kde je AP rozmere sirky max. 8mm. Pozorovat mierne znizenie vysky intervertebralych strbin v urovni Th5-Th8. V priestore Th6/7 paramed. az foraminalne 1.dx, s anularnou trhlinkou, s tlakom na duralny vak a miechu. Th7/8 paramed. 1 dx. s tlakom na duralny vak a miechu. C ordoza je napriamena, lahka dextrokonvexna C/Th skolioza.
Moje bolesti v lavej ruky mam uz iba obcas, ale bolest chrbtice mam vacsinou, a to hlavne v oblasti krku, ramien a lopatok. Bolo mi povedane ze neskor sa asi nevyhnem operacii toho spinalneho vaku, ale nic viac. Mam 31 rokov, a vobec neviem co mam proti tym bolestiam robit, ako cvicit a hlavne ako sa vyhnut uz sponinanej operacii. Dakujem vam velmi pekne za akukolvek radu.

Re: bolesti v oblasti krcnej chrbtice

(Ba3uM, 13. 11. 2012 11:26)

Mala by Ste sa snažiť dostať sa čo najviac do osi. Je to veľmi ľahké poradiť, ale oveľa ťažšie dokázať. Operácia je krajné riešenie, K zúženie spinálneho vaku dochádza v dôsledku nadmernej tvorby tvrdých kolagénových tkanív/vlákien. Tie sa tvoria obyčajne na miestach, kde je dlhodobé preťažovanie.
Podľa Vášho popisu je krčná chrbtica narovnaná, stratila svoju fyziologickú lordózu v dôsledku prehĺbenia kyfózy hrudnej chrbtice. Jednoznačne je veľmi dôležité, aby bol funkčný C/Th prechod, teda prechod medzi krčnou a hrudnou časťou. V ďalšom je potrebné centralizovať ramenné kĺby (predpokladám, že sú predsunuté), otvárať hrudník aktiváciou medzilopatkových a dolných trapézových svalov. Odporúčam denne cvičiť 5-10 minút na tieto partie.

Natrhnutý femoris

(pavel, 10. 11. 2012 11:06)

Asi mesiac mám problém pri cvičení nôh. Konkrétne pri drepoch. S malou váhou to ešte ide. Ale ked dám o trocha väčšiu záťaž, pocítim pichavú bolesť v zadnej časti stehna, tesne pod sedacím svalom. Po týždni to prejde a potom keď znovu cvičím drepy sa to opakuje. Bol som na sonografickom vyšetrení kde nič nezistili. Momentálne sa mi objavila na zadnej strane stehna v oblasti štíhleho svalu malá modrina a tiež aj na spodnej časti femorisu. Myslel som si že mám natrhnutý femoris, ale ked precvičuje zadnú časť stehien/zakopávanie/, nepociťujem žiadnu bolesť. Poradte mi čo mám robiť, lebo nechcel by som vynechať tréning nôh

Re: Natrhnutý femoris

(Michal Lubusky, 12. 11. 2012 21:07)

mňa takto isto pri dlhšej záťaži (konkrétne pri futbale) pobolievala tá časť kúsok pod "riťou", potom to prešlo, a neskôr zase začalo.. po 3 mesiacoch som hral nerozcvičený hokejbalový zápas a celé mi to ruplo, diagnóza - úpon zadného stehenného svalu sa odtrhol od kosti, podľa doktora veľmi ojedinelé ale malo by sa to časom zahojiť.. už sú to 2 mesiace a stále mám problémy s obyčajným poklusom a sedením na tvrdšej stoličke... nechcem strašiť, ale určite to nepodceňuj :)

Re: Natrhnutý femoris

(Ba3uM, 13. 11. 2012 11:25)

Píšete mesiac máte problémy. Predpokladám, že máte skrátené hamstringy tak, že spôsobujú nesprávne postavenie panvy pri konečnej fáze drepu, a tým sa extrémne zvyšuje napätie na začiatku svalu, teda na úpone sedacej kosti. Pozrite si aj https://ba3um.estranky.sk/clanky/prevencia/drepovanie.html
Spomínate sval femoris, myslíte tým musculus biceps femoris, že áno. Na sedacej kosti sú upnuté všetky tri hamstringy, takže napätosť je o to väčšia. Spomínate hematóm/modrinu, to je znamenie, že došlo k natrhnutiu svalových vlákien a následnému krvácaniu. Odporúčam cvičiť len také cviky, pri ktorých sa neobjavuje bolesť alebo znížiť záťaž, inak Vám hrozí ešte väčšie poškodenie zmienených svalov.
Systémovo, jednoznačne venovať zvýšenú pozornosť strečingu hamstringov. Ideálny by bol asistovaný strečing po tréningu.

EMG

(Martin, 8. 11. 2012 18:09)

Velmi pekne prosím o vysvetlenie EMG vyšetrenia:3.11.2011 hemilaminectomia L5-S1 vľavo, po operácii výrazne zmiernenie bolesti,pretrváva slabosť nohy,Obj.prítomná mot.insuf.pri chôdzi po špičkách aj pátách vľavo. Súhrn: Predlžená dist.mot.lat.obidvoch nn vľavo,redukcia ampl.mot.a tvarové zmeny mot.odpovede n.tibialis vľavo. F-vlna má pri vyš.obidvoch nn.predlženú priemernú lat.,fr.je znížená pri vyš.n.peron.vľavo. H-reflexi: Vľavo nie je prítomná H-odpoveď. Záver: EMG svedčí pre asymetrickú senz.,mot.neuropatiu DK axon.-demyelin.charakteru.Pritomné sú prejavy lézie ventr.koreňov L5-S1 a dorzálneho korňa S1 vľavo.Za odpoveď ďakujem.

Re: EMG

(Ba3uM, 9. 11. 2012 15:06)

Asi viete, že EMG je vyšetrenie zamerané na funkciu nervov teda na prenos elektrického vzruchu nervovým vláknom. Pokiaľ sú zistenia pozitívne, tak sa používajú označenia ako neuropatia. Nervy sú obalené myelínovou vrstvou. Strata myelínu spôsobuje neuropatiu. Ako sa v náleze píše, najviac sú postihnuté nervy predkolenia ľavej dolnej končatiny.
Zároveň sa konštatuje poškodenie obalov koreňových nervov vychádzajúcich z miešneho kanála na miestach, kde ste boli operovaný (L5/S1). Veľmi pravdepodobne neuropatia periférnych nervov na ĽDK súvisí s poškodením koreňových nervov.

detsa mozgova obrna

(pavla, 8. 11. 2012 8:16)

Chcela by som vediet či by sa nejako dalo postupovat alebo liečit mojho synovca.narodil sa vo 8mesiaci moja svagrina pred nami vsetko taji viem len co som sa dozvedela kus od detskej doktorky.maly ma zevraj mozoček ako "emental,"nevidi a že malo čo počuje teras už ma rok a pol a vyvojovo vyzera na polročne dieta.každy den dostava epileptycke zachvaty.na nošky sa mu davaju dlahy.chcela by som vediet či sa da nejako pomoct aby vedel žit normalnym životom kym sa to este da a či sa to da nejako zachranit poprosym odpoved na moj mail pavlina.zobolova@gmail.com

CT vyšetrenie LS chrbtice vysvetlenie

(Katka, 3. 11. 2012 14:42)

Prosím o vysvetlenie :segment L4L5normálna šírka spinálneho kanála, paramediálne vľavo až foraminálne doľava vyklenutie až vydutie intervertebral.disku presahujúca dorzolaterálny okraj tela stavca L4 o 3,5 mm s obliteráciou ľavého epidurálneho priestoru a neuroforamen vľavo. Ligamenta flava maju normálnu hrúbku. segment L5S1 normálna šírka spinálneho kanála , v strednej čiare len jemné vyklenutie disku do 2,5mm epidurálne priestory sú voľné, ligamenta flava nzhrubnuté. Ospravedlňujem sa za chyby nakoľko mám popis veľmi slabo viditeľný. Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie nakoľko mám dlhodobo stupňujúce sa bolesti v driekovej chrbtici s vyžarovaním do DK. . Absolvovala som infúznu terapiu, rehabiltačnú liečbu, pod CT periradikulárnu terapiu /Diprophos, Depo-medrol/ mierny efekt. Mám 28 r. Je daný stav na operačný zákrok akú liečbu poprípade navrhujete ?

Re: CT vyšetrenie LS chrbtice vysvetlenie

(Ba3uM, 5. 11. 2012 15:48)

Bolesti vyplývajú z miernej hernie diskov na L4/5 a L/S prechode. Horšie je to na tom prvom menovanom. V dôsledku hernie je zvýšený tlak na tkanivá v jeho okolí na ľavej strane, čo môže vyžarovať do ľavej DK. Určite Váš stav nie je vhodný pre operáciu. Nemyslite si, že operácia je všemocná. Každý invazívny zásah do jemných štruktúr organizmu je ako keď Vám niekto príde do obývačky v zahnojených čižmách. Operáciu berte ako posledné nevyhnutné riešenie.
Riešil by som to konzervatívne, a to fyzioterapeutickými postupmi zameranými na zníženie napätosti na postihnutom mieste. Zároveň je potrebná Vaša aktívna účasť t.j. domáce kompenzačné cvičenie. Nie je to nič hrozné. Je potrebné niektoré zaužité veci/návyky zmeniť.

Re: Re: CT vyšetrenie LS chrbtice vysvetlenie

(Katka, 5. 11. 2012 19:35)

ďakujem za Vašu odpoveď, aké fyzioterapeutické postupy odporúčate? čo sa týka športu a cvičenia tak si myslím ,že toho robím v tejto oblasti dosť. Od cievnej gymnastiky, pod vedením prof. Gutha -cvičenie brnenskej zostavy, škola chrbta .Mudr. Pener- cvičenie podľa Mckenzie.. Týmto dosahujem len zlepšenie statodynamiky chrbtice, zlepšnie kinetiky v zmysle úkonov, ale sagitálny smer mám stále blokovaný a bolesti DK. Taktiež magnet, leser diadynamické prúdy mi znovu len z časti zmenšili intenzitu dráždenia koreň. štruktúr. Športom, cvičením si spevňujem po hranicu bolesti chrbtové svalstvo a svalstvo na končatinách ale bolesť ma prenasleduje čoraz viac. Táto cesta a spústa cvikov bola ako prvá, druhá bola infúzna terapia, tretia koreňové obstreky neviem ako ďalej zhoršuje sa to výrazne a CT zobrazilo mierne hernie. Skúšam všetko kto mi čo poradí preto to skúšam aj touto cestou. Ďakujem vopred čo odporučíte.

Re: Re: Re: CT vyšetrenie LS chrbtice vysvetlenie

(Ba3uM, 7. 11. 2012 11:33)

Žiaľ Vašu anamnézu sa dozvedám « po častiach ». Písomná komunikácia nie je ideálna na určenie diagnózy. Nemyslím, že by som Vám takouto formou mohol pomôcť, napriek tomu reagujem.
Je veľmi pozitívne, ak pacient pozná svoje ochorenie čo najdetailnejšie. Podľa Vašej korešpondencie aj Vy patríte do tejto skupiny. V poslednom odkaze spomínate množstvo renomovaných mien, vyskúšala Ste celú škálu ošetrení a zdá sa bez efektu (...bolesť ma prenasleduje čoraz viac...). Spomínate mierne hernie na diskoch posledných driekových stavcov, ale žiadne iné nálezy. Možno by to chcelo viac vyšetrení. Napr. zmerajte si rozloženie váhy v stoji a v sede; dajte si vyšetriť funkčnosť Th/L prechodu a SI kĺbu; dajte si vyšetriť krv na crp. Hľadanie príčiny je ako lúštenie krížovky. Prajem veľa šťastia.

P.S.
Poznáte príčiny zdravotných problémov? Viete čo bolo spúšťačom? Máte sedavé zamestnanie? Hľadajte odpovede.

Bolesti po operácii platničiek

(Adriana, 3. 11. 2012 15:28)

Prajem pekný deň,
Pre bolesti lumb.chrbtice s vyžarovaním do DK a neúspešnú neurologickú a rehabilitačnú liečbu s koreňovým dráždením som absolvovala operáciu platničiek L4L5 hemilaminectomia , hernia disci intervertebralis L4L5 1. sin s iritáciou koreňa L5. Pooperačné MRI mi potvrdilo :pretrváva bulding disku , deformáciu durálneho vaku, kompresia miešneho kanála,epidurálny hematom- čo mi spôsobovalo miernejšie bolesti naďalej. Bola som liečená 4 roky po operácii a teraz mám bolesti v oblasti SI zhybu s častým edemom znovu mi bolesť vyžaruje do DK môže to súvisieť s ďalším poškodením platničiek? Bolesť je vystrelujúca, zrazu ma podlomí v kolenách pri chôdzi , v ľahu cítim nečakene bodnutie, šklbnutie nervu. V krížovej časti cítim zateplenie určitého bodu. Bolesť sa dostaví rýchlo aj z mierneho pohybu. V lab. výsledkoch som mala hraničnú normu reumat. faktoru 14,6 nemôže to súvisieť? Ktorá platnička je prepojená s SI skĺbením RTG SI builat. mi teraz nepotvrdilo štrukt. a degener. zmeny tak pátram po zdroji bolesti. Ďakujem za Váš popis a cenné rady čo ďalej .


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »