Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Drieková chrbtica

(Račková Alexandra, 8. 7. 2013 13:39)

Dobrý deň,
rada by som Vás požiadala o radu ohľadom môjho zdravotného problému.
Mám 34 rokov a pracujem v exekútorskom úrade, čiže mám sedavé zamestnanie. Počas poslednej zimy som nechtiac minimálnym pohybom pribrala 5 kg, čo moje telo aj pocítilo. V januári som sa pošmykla a tým podľa slov môjho ortopéda spôsobila blokádu L5 stavca. Od tej doby sa mi zopakoval ischias a vyskočila mi taktiež drieková platnička, ktorú mi nenapravili, vraj sa musí sama napraviť. Mám obdobia relatívneho pokoja, ale aj obdobia keď sa mi bolesť ťahá po stehne, lýtku až do chodidla.
Odkedy je teplo spozorovala som, že mám opuchnutý vnútorný členok ale len na ľavej nohe a po celodennej práci sa mi stalo, že aj priehlavok. Môj lekár mi povedal, že to mám z chrbtice a mám si šetriť nohu, čo sa mi nezdá.
Odporučil mi Wobenzym. Pýtala som sa na biolampu, ktorú máme doma, ale odpoveď som nedostala.
Jedného času som užívala Aescin, ale neviem či je možné ho užívať aj dlhšie?
Mojím najväčšim problémom je asi pohyb, lebo ak netrávim čas v kancelárii a v aute, tak väčšinou mám aj tak málo pohybu.
Čo môžem spraviť pre svoju chrbticu? Na NMR som objednaná až v novembri.
Ďakujem za odpoveď!
S pozdravom Račková Alexandra (rackova@azet.s.)

Vysvetlenie nálezu

(Anton, 7. 7. 2013 10:59)

Dobrý deň chcel by som Vás poprosiť o vysvetlenie nálezu a možne postupy liečby.Na CT LSp - osteochondroza L3 - L5. Výrazne protruze až vyhrez disk L3 a L4, vyhrez disku medialne a paramedialne doleva s tlakem na nervovy koreň S1 l.sin, s kalcifikaci na povrchu. Záver vyšetrenia neurologa : Akutný radikulární iritačně zánikový (reflexy, slaba motorika) sy S1 l.sin diskogenní etiologie,t.č. bez známek sy kaudy.
Pan doktor neurolog tu v Prahe mi dal odporučenie na vyšetrenie magnetickou rezonanciou s nasledným chirurgickým zákrokom.Je prosím Vás ešte nejaka možnosť liečby bez chir.zakroku. Za odpoveď vopred Ďakujem. S pozdravom Vážan

Re: Vysvetlenie nálezu

(Ba3uM, 7. 7. 2013 23:00)

Na Vašu otázku neviem zodpovedne odpovedať. V každom prípade po MRI vyšetrení budete vedieť viac, keďže sa zobrazia aj mäkké tkanivá a ich patologické zmeny. Toto vyšetrenie je dôležité pre ďalšie rozhodovanie. Zo záverov CT vyšetrenia za závažné považujem zánikovú symptomatológiu motoriky i reflexov na ľavej dolnej končatine. Na druhej strane je to typický neurologický nález.

Pychanie medzi lopatkami,bolesti bedrových kĺboch a krížoch s vyžarovaním do kolien do

(Ivana, 4. 7. 2013 20:04)

Dobrý deň,chcela by som vysvetlenie ku lekárskej správe: CT:plošná protrúzia L4/5 s akcentáciou doprava,so zúžením pravého neuroformenu.Diskrétne protrúzie L3/4,L5/S1.MRI s obrazom protrúzie disku L4/5 s akcentáciou doprava a miernym sekundárnym zúžením pravého neuroforamenu,periradikulárnej cysty v S1/2 1.sin kraniálne kontaktujúcej odstup S1 vľavo.Ďakujem vopred za odpoveď.

Re: Pychanie medzi lopatkami,bolesti bedrových kĺboch a krížoch s vyžarovaním do kolien do

(Ba3uM, 5. 7. 2013 23:05)

Drieková chrbtica je pravdepodobne dlhodobo preťažovaná následkom čoho sú uvedené nálezy – poškodené platničky. Najviac je vydutá platnička medzi predposledným (L4) a posledným driekový stavcom (L5), pričom výduť smeruje mierne doprava, kde zmenšuje medzistavcový otvor koreňového nervu. V krížovej kosti sa v blízkosti koreňových nervov nachádza cysta - na ľavej strane koreňového nervu S1. Viac si o tom pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

vsvetlenie nalezu

(marcela, 4. 7. 2013 6:52)

Dobry den chcela by som vas poprosit o vysvetlenie mojej diagnozy CT.V urovni segmentu L3-4 pritomne disfuzne vyklenutie disku,dorzalne hrubk do 4mm,s miernou komprimaciou prilahlch instraspiralnych struktur.Podobne zmeny L4-5 kde je vyklenutie disku dorzalnej hrubky do 5,5mm AP rozmer dur.vaku je 7mm,interpedikularna vzdial.11mm.L5-S1 v lavej subartikularnej zone fokalne vyraznejsie vklenutie disku o baze 14mm hrubky do 6,5mm,ktore komprimuje intraspiralne struktury,vcetne odstupujuceho useku laveho korena S1.AP dur.vaku je 7mm,interpedikularna vzdial.je 14,5mm.Dakujem

Re: vsvetlenie nalezu

(Ba3uM, 5. 7. 2013 22:16)

Vyklenutý disk na 4mm medzi stavcami L3/4, podobne vyklenutý disk na 5,5mm medzi stavcami L4/5. Vyklenutý disk (na 6,5mm, základňa vyklenutia 14mm) medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou L5/S1, ktorý utláča ľavý koreňový nerv S1. Zúžený miechový kanál (stenóza) na 7mm na úrovniach L4-S1. Viac si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html a https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html

TH chrbtica

(Matus Gajdos, 5. 7. 2013 13:03)

Dobry den ,
MRI chrbtice mi bolo zistene, ze mam hernie v segemtoch Th3/4, 4/5, 6/7,
7/8, ale najvacsia je v segmente Th10/11 s popisom objemná - medio-pararemdiálna až subartikulárna broad base hernia vľavo, hernia obturuje ľavý laterálny recesu, komprimuje durálny vak a miešny koreň Th10 vľavo, báza hernie 13mm, herniácia 4 mm. Sek spinálna stenóza. Neurochirurg mi zatiaľ navrhol bezoperačné riešenie, prosím vyjadrite mi k tomu svoj názor. za odpoveď vopred ďakujem...este dodam ze mam 22 rokov..prosím o odpoved na emial matus921@centrum.sk

záver

(Ľ.Jonisová, 1. 7. 2013 17:20)

Dobrý deň, prosím Vás o vysvetlenie záveru magnet. rezon.
-napriamená lordoza s kyfotizáciou
- spinálna stenoza
-spondylos def. C5-6
-osteochondoza C5-6
Môj problém sú časté migrény spoj s bolesťami chrbtice
Ďakujem

Re: záver

(Ba3uM, 3. 7. 2013 22:01)

napriamená lordoza s kyfotizáciou = strata nosnosti krčnej chrbtice
- spinálna stenoza = zúžený miechový kanál, neuvádza sa na ktorej úrovni
-spondylos def. C5-6 = kostné výrastky na okraji stavcov, obmedzujúce ich vzájomný pohyb
-osteochondoza C5-6 = zúžená štrbina medzi stavcami, skostnatelé dosadacie doštičky disku

krčná chrbtica

(Mária, 1. 7. 2013 13:25)

Dobrý deň,
prosím o vysvetlenie MRI: Porucha zakrivenia C chrbtice v zmysle kyfotizácie, incip protrúzia C3/4 mediálne, v segmentoch C4/5 a C5/6 protrúzie diskov difúzne dorzálne, incip. spondylotické zmeny, unkovertebrálna spondylóza C3/4 až C5/6. Spinálny kanál hranične široký vo výške C4 až C bez nálezu myelopatie.
Ďakujem.

Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 1. 7. 2013 23:47)

Krčná chrbtica stráca svoje fyziologické zakrivenie (lordózu) a tým aj nosnosť. Prejavuje sa to na preťažení segmentu C3/4 ako aj na segmentoch pod ním C4/5 a C5/6, kde sú výdute diskov a výrastky na telách stavcov ako aj na medzistavcových kĺboch. Ostatné je ok.

MRI LS chrbtice

(Zuzana, 1. 7. 2013 12:04)

Dobry den, velmi pekne Vas poprosim o vysvetlenie: viacurovnove diskovertebralne degenerativne zmeny s osteoproduktivnymi zmenami na telach stavcov. Osteochondroza disku L5-S1.
L5-S1: medialne az paramedialne vlavo herniacia disku charakteru protruzie s utlakom duralneho vaku a koreňa S1 vlavo v oblasti odstupu.
Znamky volneho sekvestra nepozorujeme.
A co by ste doporucovali...je mozny navrat do zdraveho stavu?
Velmi pekne Vam dakujem za ochotu

Re: MRI LS chrbtice

(Ba3uM, 1. 7. 2013 23:46)

Drieková chrbtica vykazuje známky preťaženia, ktoré sa prejavujú ako stlačené disky a na stavcoch vo forme výrastkov. Posledný driekový segment L5/S1 má zníženú štrbinu a stlačený disk. Disk je vydutý a utláča obal miechy ako aj ľavý koreňový nerv.

Prípady podobné Vášmu aj s radami si môžete prečítať v rubrike „Pýtajte sa“. Vo všeobecnosti platí, určiť rizikové faktory, ktoré spôsobili problémy a následne tie minimalizovať. Potom zaradiť cielenú terapiu – ja aplikujem Viackrokovú neinvazívnu terapiu, ktorá je popísaná na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html ako aj cvičenie na doma. Tam momentálne uprednostňujem/odporúčam cviky DNS Prof. Kolářa.

Bolesti v l.ramene cysta

(Laura, 30. 6. 2013 17:53)

Prosim vysvetlite co je PHS l.sin VAS polytopny lebo ja napriek rehab.liecbe nemozem dobre hybat v ramene je bolestive

Re: Bolesti v l.ramene cysta

(Ba3uM, 1. 7. 2013 23:44)

= znamená skratku pre zápalové zmeny v okolí ramenného kĺbu, pričom príčinou je krčná chrbtica resp. inervácia ramena, utlačený nerv. Pravdepodobne je porušené neutrálne postavenie ramenného kĺbu a pri pohybe dochádza k dráždeniu mäkkých väzív v jeho okolí. Odporúčam rehabilitáciu zamerať na centralizáciu kĺbu a krčnú chrbticu.

hlava

(Bety, 27. 6. 2013 20:25)

Krasny den prajem. Mám 25 rokov a na mrezonancii mi zistili stacionarny nalez drobnej vaskularnej štruktury v oblasti pons Varoli charakteru dif.dg.kapilárnej teleangiektázy. Poprosím Vás čo s tým mám robiť? mám sa báť?

Re: hlava

(Ba3uM, 27. 6. 2013 22:14)

Neviem to posúdiť, podstatné je slovíčko „drobnej“. Ide o zhluk kapilár. Pre lepšiu predstavu si pozrite napr. Netterov anatomický atlas obrázok 143.

Re: Re: hlava

(Bety, 28. 6. 2013 9:36)

Dakujem, skúsim to pohladať.

chrbtica - kríže

(Ala, 27. 6. 2013 20:15)

Dobrý deň, poprosila by som Vás o vysvetlenie: incipientná chondroza a minimalne dorzálne protuzie IV diskov 1. 3/4 a I. 4/5 incip. deformačná spondyloza a spondylatroza.
Velmi pekne Vám ďakujem za vysvetlenie


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »