Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Operovat???

(Ba3uM, 16. 8. 2012 12:06)

Zlá správa je, že došlo k sekvestrácii herniového disku, čo znamená, že sa oddelila časť z disku, ktorá sa nachádza medzi durálnym vakom a diskom v spinálnom kanáli. Nosnosť disku je výrazne zmenšená a nie je schopný tlmiť nárazy napr. pri chôdzi. Dobrá správa je, že spinálny kanál nie je zatiaľ upchaný. Bolesť chodidla súvisí s touto diagnózou.

Hamstring

(Vlado, 13. 8. 2012 10:26)

Dobry den, mám 40 rokov a som vo výbornej telesnej kondícii . Včera som hral tenis turnaj a riadne som sa rozvicil, ale počas zápasu pri dobiehani kratasu, som pocitil puknutie v HamstringHamstring ľavej nohy a silne pichnutie. Okamžite som prestal a po príchode domov začal chladit. Lezim doma, mám podlozenu nohu a hýbe sa minimalne. Nemám žiadnu podliatinu a noha je relativne hybna, ale stale to boli a nechcem ist extrémnych skúšok-či to je navrhnuté,alebo len natiahnute. Rentgen asi nic neukaze a v našej nemocnici by asi nic nezistili a rozhodne nechcem ist na nejaky chyrurgicky zákrok! Co by ste mi doporučil- jak mám postupovať ďalej? Ďakujem za odpoved a ešte raz prajem pekny den.

Re: Hamstring

(Ba3uM, 13. 8. 2012 12:04)

Dobrý deň, chladením ste len znížil prípadné následky natrhnutých vlákien. Ak tam nie je žiadna podliatina ako píšte, tak ste to stihol včas ošetriť chladom alebo sa to ukáže neskôr. Pokiaľ presne cítite najbolestivejšie miesto, tak to môžete ošetriť napr. masťami s kostihojom, Fastung gelom, Voltarén gelom a pod., resp. svetlom laser, Biolampa alebo inak znížiť napätie svalov/vlákien lokálnym teplom na začiatku a úpone postihnutého svalu. Predpokladám, že bolesť je na úpone teda v blízkosti kolena...Pokiaľ vám to dovolí, tak sa určite hýbte. Pre každý prípad by som sa dal vyšetriť na treumatológii alebo ortopéda.
Do budúcna sa určite viac a systematicky venujte hamstringom-ohýbačom kolena. Sú to svaly, ktoré bývajú často extrémne skrátené.

Re: Re: Hamstring

(Vlado, 14. 8. 2012 11:00)

Moc Ďakujem za odpoved a ospravedlňujem sa že Vas ešte raz obtazujem s touto témou, ale rad by som sa spýtal. Podliatina sa zatiaľ žiadna neukazala a natieram to Voltarenom. Som v kľudovom režime, ale snažím sa aj sem tam prejsť,nemasirujem to a pri lezani mám položenú nohu po celej ploche - mierne vyvysenu. Lenže mna ten Hamstring boli nie nad kolenom, ale skôr v strede a to viac pozdĺžne-nie je to 1bod!?! Opuch nemám skoro žiadny a hybnost je relativne dobrá, ale neskusal som krajne polohy-len trochu koleno a spodnú časť. Jak dlho asi takéto zranenia treba liečiť-jak dlho asi mám ostať doma v klude a kedy pomali začať uz rozvicovat. Čomu- jakym pohybom sa mám vyhýbať a mám brat aj nejaké tlmiace,protizapalove liky-typu APO-Ipobrufen/Ibalgin/Dorsiflex..??
Je dobre to naďalej chladit ,alebo skôr mierne teplo?
Ešte raz Ďakujem za Vas názor a prajem pekny den.

Re: Re: Re: Hamstring

(Ba3uM, 14. 8. 2012 13:21)

Pozrite si: https://ba3um.estranky.sk/clanky/futbal_predchadzanie-zraneniam/omyly-a-myty.html

osteochondroza

(Adriana, 8. 8. 2012 13:54)

Dobrý deň,mojej 10 ročnej dcére diagnostikovali osteochondrozu kĺbou,aktívne hrá hokej,je možné túto diagnozu vyliečiť,musí prestať úplne športovať?Ďakujem.

Re: osteochondroza

(Ba3uM, 10. 8. 2012 15:35)

Myslím, že u 10 ročnej dievčiny ide skôr o záležitosť spojenú s rastom, prípadne nástupom puberty resp. hormonálnymi zmenami, ktoré výrazne ovplyvňujú metabolizmus vápnika a tým aj tvorbu kostí. V žiadnom príde neprastať so športom, možno zmierniť záťaž a viac sa starať o pitný režim a výživu s dôrazom na dostatočný príjem enzýmov a minerálov. Jednoducho - pestrá strava. Určite monitorovať toto ochorenie ortopédom alebo dorastovým lekárom.

CT vyšetrenie

(Anna, 2. 6. 2012 22:23)

Dobrý deň,požiadala by som Vás o objasnenie CT vyšetrenia a radu čo treba robiť pokiaľ bude výsledok negatívny. Už si neviem rady, mám 31r. od malého decka ma bolí hlava, mám epilepsiu a problémy s chrbticou kt.sú poslednú dobu neznesiteľné, denne jem nespočetné množstvo liekov čo mi vadí aspoň týchto bolestí by som sa chcela zbaviť. MSCT spinálneho kanála- Segment L2/L3 - nie je vidieť známky hernie disk L2/L3.Nie je vidieť známky stenotizácie spinálneho kanála v L2/L3,intervert.foramina sú voľné. Segment L3/L4 -,,Bulging disc,,L3/L4 s kompresiou durálneho vaku ventrálne.Vidieť intervert.osteochondrózu L3/L4.Intervert.foramina sú voľné. Segment L4/L5 -,,Bulging disc,,L3/L4 s kompresiou durálneho vaku ventrálne.Vidieť intervert.osteochondrózu L4/L5.Intervert.foramina sú voľné. Segment L5/S1 - Extrúzia disku L5/S1 paramediálne vpravo veľkosti 11x5mm (KKxAP)s kompresiou durálneho vaku a koreňovej pošvy S1 vpravo.Vidieť intervert.osteochondrózu L5/S1 s dorzálnym osteofytom v mieste extrúzie.Intervert.foramina sú voľné. Nie je vidieť štrukturálne kostné zmeny zobrazovaného skeletu. Z: Extruzia disku L5/S1 paramiediáne vpravo s kompresiou durálneho vaku a koreňovej pošvy S1 vpravo. ,,Bulging disc,,L3/L4 a L4/L5 s kompresiou durálneho vaku ventrálne. Intervert.osteochondróza L3/L4, L4/L5, l/S1. Veľmi pekne Vám ĎAKUJEM

Re: CT vyšetrenie

(Ba3uM, 3. 6. 2012 11:37)

Výsledok je negatívny v tom zmysle, že sa jedná o herniu disku L/S prechodu; veľkosť hernie je dĺžkaxšírka=11x5mm; tých 5mm je výpuklina, ktorá tlačí na miechu a postupne aj na koreňový nerv, čo pravdepodobne spôsobuje bolesti v pravej dolnej končatine; čím je bolesť ďalej od drieku smerom ku chodidlu, tým je to horšie aj z pohľadu možnej terapie; je najvyšší čas s tým niečo robiť, myslím na systémové riešenie u odborníka na chrbticu, inak to lepšie nebude...popisovať tu možné riešenie by bolo nezodpovedné, pretože to vyžaduje ďalšie vyšetrenie; CT poskytlo veľmi hodnotné informácie, ale na príslušnú terapiu to nepostačuje. Možno predsa len jedna všeobecná rada, vyhýbajte sa polohám a činnostiam, ktoré vám spôsobujú bolesť. Analgetiká, ktoré užívate vám len tlmia bolesť, ale neriešia príčinu bolestí.

Re: vyšetrenie mag.rez.

(Anna, 7. 8. 2012 22:54)

Dobrý deň, veľmi by som vás poprosila o vysvetlenie mojej diagnózy z magnet.rez.a radu čo robiť,ako ďalej.
MRI LS chrbtice :
viacúrovňové diskovertebrálne degeneratívne zmeny - spondylartroza s osteoproduktívnymi zmenami na telách stavcov a intervertebrálnych zhyboch, osteochondroza diskov Th12-L1 a L3-4-5-S1.
Viacpočetné Schmorlove uzly v oblasti Th-L prechodu.

L4-5: Bulging disku bez útlaku nervových štruktúr.

L5-S1: paramediálne až preforaminálne vpravo vľavo herniácia disku charakteru extrúzie s útlakom durálneho vaku a koreňa S1 1.dx.. Obojstranne zúžené neuroforaminá pri spondylartroze.

Známky voľného sekvestra nepozorujeme.
Ostatné neuroforamina sú voľné.
Zmeny kostnej drene typu Modic I, II na telách stavcov L3, L4, L5, S1.
Veľmi pekne ďakujem.

Spondylolyza

(Roman, 24. 5. 2012 11:03)

Dobry den, pisem ako matka za syna 19r. diagnostikovali mu spondylolyzu na L5, mame aj nalez z CT. Hraval dost aktivne futbal ale s tym je koniec, co ho velmi ranilo v takom mladom veku. Chcem sa spytat, co by ste nam poradili prip. ci by ste sa mu mohli venovat aj osobne a objednat nas na fyzioterapiu. Odpoved poprosim na mkbox@centrum.sk, dakujem pekne.

pichanie v kolenach

(veron, 13. 4. 2012 15:12)

dobry den.som mamina dvanast rocneho aktivneho futbalistu.chcem sa opytat co to moze byt ked ho strasne picha v kolenach az tak ze nemoze ani utekat a s bolestami chodi.nedavno mal chrypku a pred styrmi rokmi mu zistili boreliozu.vo februari bol na kontrolny odber na infektologii,vysledky mal dobre.mozete mi poradit co mu moze byt.dakujem

Re: pichanie v kolenach

(Ba3uM, 14. 4. 2012 21:50)

Nie je to obvyklé. Chcelo by to dôkladné vyšetrenie v prvom rade u pediatra. Nemyslím, že je to dôsledok futbalu alebo inej pohybovej aktivity.

Re: Re: pichanie v kolenach

(Veron , 25. 4. 2012 19:32)

Boli sme u pediatra.Odobrala mu krv ktoru ma v poriadku.Nema zapal podstupuje kryoterapiu,lasser aj magnet,robime dobre? uz ho to boli menej moze aj behat poklusom ale nemoze ani nahravat ani strielat pretoze ho to v strede pod jablckom picha a aj na boku jablcka ..

Neuropatická bolesť

(Andy, 22. 6. 2011 12:08)

Asi 2 mesiace cítim neuropat. bolesť (štípanie, bodanie, v celom tele, aj na tvári a v očiach, príčinou sú dlhodobé problémy s chrbticou. Môj neurológ mi nasadil lieky (antiepileptiká) od bolesti, ktoré veľmi nezaberajú. Problémy s chrbticou vôbec nerieši, neposlal ma na žiadne vyšetr. Ja ale cítim, že problém je niekde tam, najmä cítim krčnú a hrudnú chrbticu, niekedy viac bolesť, niekedy akýsi blok. Je možné vhodnou rehabilitáciou pomôcť odstrániť tieto problémy alebo sa mám už celoživotne zmieriť s neuropat. bolesťou, ktorá má pomaly ničí. Ďakujem za odpoveď.

Re: Neuropatická bolesť

(Ba3uM, 5. 2. 2012 15:20)

V každom prípade by som navštívil aj iného lekára alebo fyzioterapeuta s dobrou reputáciou, aby mi vyšetril a liečil chrbticu, jej kĺby, väzivá, fascie a svaly, ak sa to ukáže opodstatnené. Väčšinou neuropatické problémy, ktorých príčina je v decentralizovaných stavcoch chrbtice sa postupom času stupňujú, kedže budete hladať úľavové pozície, ktoré jednostrannú záťaž len prehlbujú. Predpokladám, že by vám bolo potrebné znížiť napätosť svalov chrbtice a prípadne zmobilizovať "zadreté" kĺby. Pozrite si aj článok: /clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/dosledky-posunuteho-stavca kde sú uvedené neuropatické problémy v spojitosti na stavce chrbtice.

Pýtate sa prečo sa dnes prefereruje farmakologická liečba? Odpoveď je jednoduchá - je preplácaná poisťovňou. Aj pre lekára je to výhodné, keďže takéto riešenie mu šetrí pracovný čas a zvyšuje jeho produktivitu. Ak chcete si svoj stav zlepšiť nestačí sa spoliehať len na jedného lekára, mali by ste vyhľadať aj iných lekárov a terapeutov.

Panva

(Lenka, 11. 5. 2011 15:46)

Dobrý deň,
Dá sa prosím najykým sposobom odstrániť rotácia panvy smerom dopredu? Po pokusoch mojej fyziterapeutky to dopadlo tak, ze mám bolavé sedacie kosti , krížovú kosť . Zaoberáte sa u Vás takýmito problémami?
Som z toho celého neštastná.

Re: Panva

(Ba3uM, 5. 2. 2012 15:12)

I keď odpoveď je zložitá, odpoviem jednoducho. Áno, dá. Je to vec vyšetrenia, terapie a cielenej autoterapie. Bolo by vhodné vybalancovať m. psoas a zistiť, ktoré svaly sú preťažené. Jednou z odporučených autoterapií je strečing m. rectus femoris a m. quadratus lumborum. Dajte vedieť odozvu o mesiac. Ďakujem.

Chrapčanie v lakti

(Martin, 7. 6. 2011 20:01)

Dobrý deň, prosím Vás pekne, už dlhú dobu mám problém s chrapčaním v ľavom lakti. Pri pootočení predlaktia v ňom chrapčí a občas vznikne ak opuch. Je to záležitosť asi 15tich rokov...

Re: Chrapčanie v lakti

(Ba3uM, 5. 2. 2012 15:07)

Lakeť je zložitý kĺb. Postihnutým býva dominantná ruka, teda tá, ktorá je viac preťažovaná. Najznámejšie syndrómy sú tzv. tenisový a golfový lakeť. V oboch prípadoch ide o zapálený svalový úpon z preťaženia. Chcelo by to vyšetriť, zmobilizovať a centralizovať bolestivý kĺb a potom ho ošetrovať protizápalovými prostriedkami - maste, biolampa, laser...


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »