Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

MR 1,5t-ls-chrbtica

(Matúš, 9. 1. 2013 8:19)

Atakovanie korenových pošiev L5 v neuroforamen, viac vpravo-st.kompresie 2 a kontakt na koreňovô pošvu S1 vpravo- st. kompresie 1-2.Jemná protrúzia L4-5 bez útlaku spinálných štruktúr. Prestavba L5-S1 typu Modic II. Objemný Schmorlov uzol L1 čerstvého dáta.
Prosím odpoveď zaslať na email:smetankova@centrum.sk Srdečná vďaka.

protruzia disku

(viera, 6. 1. 2013 0:24)

Dakujem za vysvetlenie.Chcela by som sa este spytat,ako sa protruzie diskov v mojom pripade daju liecit.Injekcie nepomahaju,lieky tiez nie.Mam 39 rokov,crohnovu chorobu,celiakiu,spondylytidu a uz aj zacina osteoporoza.Som rada,ze sa najde clovek,ako vy,co nam laikom poradi.Vdaka

Re: protruzia disku

(Ba3uM, 6. 1. 2013 23:23)

Je pochopiteľné, že budem obhajovať svoje metódy. Aby Ste odľahčili kĺby/chrbticu je potrebné posilniť príslušné svaly. Predpokladám, že v tom máte rezervy. Na druhej strane by bolo vhodné zistiť, ktoré svaly máte skrátené/spazmatické. Tie ošetriť tak, aby sa ich funkcia znovu obnovila. Odborne sa tomu hovorí odstrániť/minimalizovať svalové nerovnováhy. Zároveň znížiť rizikové faktory, ktoré protrúzie spôsobili. Napr. ak máte sedavé zamestnanie, tak si podoprieť driek pri sedení. Ráno, keď Ste ešte nerozhýbaná vyvarovať sa predkláňaniu a rotáciám drieku.

protruzia disku

(viera , 4. 1. 2013 14:58)

Dobry den,prosim vas o vysvetlenie CT vysetrenia.L4/5 vlavo paramedialna protruzia disku s presahom do spinal.kanala o 5mm,zlava ventralne naliehajuca na duralny vak,pravy foramen intervertebrale je kaudalne zuzeny o dorz.spondylofyty prominujuci foraminalne.L5/S1 medialna protruzia disku s presahom do spinalneho kanala o 4 mm bez kontaktu s duralnym vakom.Dakujem pekne

Re: protruzia disku

(Ba3uM, 5. 1. 2013 19:18)

V náleze sa uvádza vydutie predposlednej platničky L4/5 na ľavej strane, pričom sa blíži k stene vaku, v ktorej sú vedené koreňové nervy smerujúce dolu nižšie; jeden z týchto stavcov (L4, L5) je decentralizovaný, čím je na pravej strane platničky zmenšený otvor medzi stavcami cez ktorý vychádza koreňový nerv; v podobnom stave je aj posledná platnička L5/S1, ktorá je vydutá menej a nedotýka sa vaku.

Vyskocena platnicka

(Rasto, 1. 1. 2013 21:27)

Dobry vecer.Mam taky to problem a chcem poradit ci je nevyhnutna operacia.MRI-L5-S1 herniacia disku fokalna mediolateralne az foraminalne doprava inklinujuca vyplnajuca pravy lateralny recensus a prave neuroforamen iritovane L5-S1 vpravo
Prosim o radu ako predijst operacii

Re: Vyskocena platnicka

(Ba3uM, 2. 1. 2013 15:12)

Operácia je posledná možnosť. Určite na Vašom mieste by som sa pokúšal si vylepšiť situáciu konzervatívne, t.j. neoperačne. Možností je viac, závisí to od toho akého si nájdete lekára, terapeuta. Nemyslím, že je tu priestor na vymenovávanie rôznych spôsobov. V každom prípade by Ste mal vedieť, čo Vám daný stav spôsobilo. Následne minimalizovať tieto faktory a terapia by mala uberať/pôsobiť v opačnom smere ako je hernia.

zavery CT vysetrenia

(Michal, 28. 12. 2012 12:51)

Dobrý deň, poprosil by som zjednodušené vysvetlenie záveru CT vyšetrenia, nakoľko týmto odborným výrazom nerozumiem:

"hernia typu protruzie na urovni C5-6, čo kompirmuje ventrálny povrch duralneho vaku PACS"

vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved

Re: zavery CT vysetrenia

(Ba3uM, 2. 1. 2013 14:29)

Nález znamená, že platnička je vydutá medzi stavcami C5/6 a tlačí na obal miechy.

Tinitus a bolesti krčnej chrbtice.

(Lančaričová Johana, 21. 12. 2012 12:34)

Dobrý deň, prosím o radu : Mám dlhodobo problém s krčnou chrbticou, v poslednom čase pri pohybe krkom tepanie v ľavom uchu. Hlavne v noci pri zmene polohy hlavy. Vybrala som infúzie, obstreky, rehabilitáciu. Sono krčných ciev v poriadku, aj MRI mozgu a spánk. kostí. Na MRI alebo CT krč.chrbtice som nebola. Len rtg C chrbtice pred dvomi rokmi. Vraj sú tam zmeny, ale na operáciu to nie je. Mám sa pýtať sama na MRI krčnej chrbtice. Som v liečbe neurologa. Ďakujem

Re: Tinitus a bolesti krčnej chrbtice.

(Ba3uM, 24. 12. 2012 14:43)

Väčšinou spomínané problémy sú sprievodným javom u blokádach horných segmentov krčnej chrbtice. Preto by som odporúčal mobilizovať túto časť chrbtice s dôrazom na prvý C0/1 a posledný segment C7/Th1. Otázkou je, či neurológ ovláda mobilizačné techniky. Pokiaľ by mobilizácia hornej časti krčnej chrbtice nepomohla, potom v rámci ďalšieho vyšetrovania sa MRI nevyhnete.

Chrbtica

(Tímea, 17. 12. 2012 18:27)

Dobrý,chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie choroby čo by ste mi nevedeli otom niečo viacej napísať...Poruchy bedrových a krížových korenov.nezatriedené inde.
LIS I. sin.s radik.irit.L5/S1 so stredne ťažkým kinetickým deficitom
VAS C chrbtice
Poprosím Vás aby ste mi odpovedali na môj mail: timika24@azet.sk
Ďakujem za odpoveď

deformačná spondyloza C3-7

(mgrmamon@gmail.com, 16. 12. 2012 12:18)

poprosím o radu, že aké sú možnosti liečenia, porípade cvičenia
ide o napriamenú krčnú lordózu, so známkami deformačných zmien a unkovertebrálna spondylartóza, blokové postavenie,ventrálne marginálne spondylofyty.
Ďakujem

Re: deformačná spondyloza C3-7

(Ba3uM, 16. 12. 2012 21:52)

V prvej fáze by som sa snažil rozpohybovať krčnú chrbticu rotačnými pohybmi ako aj predklon/záklon s cieľom obnoviť plný rozsah pohybov; dôležité je odblokovať "blokové postavenie", sfunkčniť prechodové pohybové segmenty, ošetriť skrátené svaly.

Potom pokračovať v terapii podľa reakcií pacienta.

bolesti krížov,brnenie tela-hlavne nohy,svalové tiki

(Silvia, 12. 12. 2012 17:04)

Ďakujem pekne za odborné vysvetlenie .Podľa vašich skúsenosti mi
bude stačiť na na odstránenie mojich zdravotných problémov
kvalitná RHB ,alebo ako to liečiť.S pozdravom.

bolesti krížov,brnenie tela-hlavne nohy,svalové tiki

(Silvia, 12. 12. 2012 12:35)

Dobrý deň.Bola by som rada ,keby ste na moju otázku odpovedali verejne ,aby aj ľudia čo majú podobný problém sa poučili.S pozdravom.

Re: bolesti krížov,brnenie tela-hlavne nohy,svalové tiki

(Ba3uM, 12. 12. 2012 16:05)

Uniklo mi, že som neodpovedal na Váš dopyt. Nie som neurológ, preto výsledky MRI mozgu nekomentujem. Ale, čo sa driekovej chrbtice týka, tam je niekoľko podstatných nálezov, ktoré si myslím, že spôsobujú Vaše problémy. Už samo o sebe plochá drieková chrbtica nie je schopná dobre prenášať zaťaženie/váhu trupu. Svedčí o oslabení svalov (vzpriamovača chrbtice) v oblasti hrudno-driekového prechodu.
Prechod medzi hrudnou a driekovou chrbticou Th/L je pravdepodobne blokovaný, keďže nad nim nachádzajúca sa platnička Th11/12 je stlačená, s herniou na pravej strane. Na druhom konci driekovej chrbtice sú podobné nálezy t.j. platnička L/S prechodu je nefunkčná, keďže stratila nosnosť. Tento nález je najpodstatnejší, keďže v dôsledku straty nosnosti tejto poslednej platničky sa zmenili napätostné pomery v okolí krížovej kosti, kde je vysoká koncentrácia koreňových nervov inervujúcich dolné končatiny. Tieto zmeny spôsobili tlak na spomínané nervy a prejavom sú Vami spomínané príznaky. Spodná plocha posledného driekového stavca L5 javí známky degeneratívneho opotrebenia. Pohybový segment L4/5 má preťažené aj medzistavcové kĺby.
Na stránke https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html sú uvedené 3 prípady poškodenia platničky. Vo Vašom prípade je platnička L5/S1 prípadom C.

neznamy utvar

(peter, 11. 12. 2012 20:17)

Dobry den pri CT vysetreni mi lokalizovali neznamy utvar asi 4.5cmvelky pravdepodobne nalez neuronom v urovni Th10,11 vlavo.mozte napisat co to je ako sa to da lieciť odstraniť a pod.dakujem

Re: neznamy utvar

(Ba3uM, 11. 12. 2012 21:47)

Počujem o tom prvý krát. Tie informácie som našielel na webe.
Je to nádor na nervovom tkanive poväčšinou benigny, teda nezhubný. Operuje sa to špecialistom.

bolesti krížov,brnenie tela-hlavne nohy,svalové tiki

(Silvia, 10. 12. 2012 15:32)

Dobrý deň.Od febr.mám zdrav.prob.,ktoré sa začali bolesťami v krížoch.od tej doby pociťujem každý deň brnenie v celom tele najviac asi v nohách,aj svalové tiki na rôznych častiach tela.Svalové enzými sú v poriadku aj MRI mozgu bolo ok až na jednu vetu"Jemné periventrikulárne halo a "cup"zony v oblasti frontálnych a occipitálnych rohov postranných komôr.Patol.ložisková lézia aktuálne neverifikovaná.
Nález MRI LS chrbtice : Rozsah zobrazenia Th11-S4.Conus medullaris vo výške Th 12/L1. Plochá L lordóza.Os sacrum acutum.Baastrup fenomen L5/S1. IVD-chondróza IVD L5/S1 a Th11/12.Schmorlov uzol dolnej krycej plôšky L5.Skelet bez ložiskovej a signálnej patológie. Minim.protrúzia IVD Th 11/12paramediálne vpravo. V seg.L4/5minim.cirkulárna protrúzia IVD.Bilat.drobná parafacetárna synovialna cysta do 4mm. V segm.L5/S1 centrálna protrúzia IVD s fokálnou centrálnou disrupciou fibrózneho anulu.Čo znamená nález MRI?
Je možné aby mi tieto stavy spôsobola táto časť chrbtice ,alebo to môže byť niečo iné? MRI mozgu a VePy a EEg vylúčilo sklerózu ,lumbálnu mi zatiaľ nerobili.Za skorú odpoveď vopred ďakujem. E-mail : drevdar@azet.sk


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »