Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

LS chrbica

(Milan, 3. 5. 2013 17:48)

Dobrý den nedávno som pýsal že som bol na magneticej rezonancii kde mi zistili. Napriamená lordóza so známkami ľahkej spodnylózy, herina disku L5/S1 dorzálne dediálne, minimálny bulging disk L4/5, Hemangión tela stavca L4. Za odpoveď ďakujem. Napísali ste mi že posledný disk driekovej chrbice je vysunutý smerom k mieche. Môže to spôsobovať bolesti kolien ktoré mám už asi tak 4 roky?

Re: LS chrbica

(Ba3uM, 3. 5. 2013 21:50)

Áno, to o poslednom disku platí. Okrem spomínaných nálezov aj to, že v tele stavca sa nachádza hemagióm je znakom, že driekové stavce sú permanente dlhodobo preťažované. Takže bolesti kolien môžu byť aj od driekovej chrbtice, ale uvádzané nálezy nestačia k tomu, aby sme to s istou mohli potvrdiť. Skôr by som sa prikláňal k tomu, aby Ste začal cvičiť. V prvom rade strečingovať m.iliopsoas a hamstringy stehien a posilniť spodnú časť drieku a zadok. Pokiaľ sa bolesti po mesiaci cvičenia zmiernia, potom je to od chrbtice. Týmto spôsobom nemáte čo stratiť, len získať.

SPINALNY KANAL L chrbtice

(VIKTORIA, 2. 5. 2013 22:53)

prosim o vysvetlenie z CT vys.Medialna az foraminalna protuziaMPL4-5 vpravo s utlakom intraspinalnych struktur viac vpravo plosne dorzalne vyklenutieMP L3-4 s kompresiou duralneho vaku.Ja si po namahe necitim obydve nohy.poradte co s tym som diabetik.Dakujem.

Re: SPINALNY KANAL L chrbtice

(Ba3uM, 3. 5. 2013 21:48)

Tieto nálezy nezodpovedajú pocitom, ktoré uvádzate po námahe. I keď je to možné, otázne je, čo je pre Vás námaha. Chôdza, beh, dvíhanie bremien...? Tým som chcel len naznačiť, že príčiny je potrebné hľadať aj inde.
Nálezy hovoria, že sú preťažené platničky medzi stavcami L3/4 a L4/5 a ich výdute tlačia na obal miechy a koreňové nervy.
Odporučil by som pri sedení mať podopretý driek; ďalej cvičenia na posilnenie dolnej driekovej chrbtice a strečing hornej driekovej chrbtice (úpon bránice a m. iliopsoas). Napr. cvičením v polohe 3 mesačného dieťaťa na bruchu s oporou o lakte, týmto si natiahnete spomínaný úpon bránice a m. iliopsoas. Cvičením v polohe 3 mesačného dieťaťa na chrbte, pričom sú nohy vyššie ako trup (môžete nohy oprieť o stoličku, fitloptu), napomôžete odtoku krvi a lymfy z dolných končatín. V tejto polohe nacvičujte aj bráničné dýchanie. Zo začiatku cvičiť pod odborným dohľadom.

LAV.RAMENNY KLB S BOLESTIVOU REDUKOVANOU INTRAROTACIOU ELEVACIOU,ABDUKCIA NEUPLNA

(LUBA, 2. 5. 2013 22:43)

Prosim budte tak laskavy vysvetlite co je to LAV.RK v obl. tuberculum maioz cysticke lozisko prejasnenia v.s. deg.charakteru.Co a kde sa mam s tym obratit ci ide o operaciu alebo liecbu.Dakujem

Re: LAV.RAMENNY KLB S BOLESTIVOU REDUKOVANOU INTRAROTACIOU ELEVACIOU,ABDUKCIA NEUPLNA

(Ba3uM, 3. 5. 2013 21:47)

Nález je obecný, chýbajú detaily. Píše sa o tom, že v štruktúrach ramenného kĺbu je cysta. Neuvádza sa jej veľkosť, čo býva bežné. Navštívte ortopéda.

Bolesti C chrbtice s projikovanim do oblasti LHK autodermo C

(Maria, 2. 5. 2013 22:05)

Prosim vas vysvetlite na MR vys.Spondylodiskerne zmeny v urovni MP C chrbtices maximom vlavo foraminalne s miernou kompresiou ventralneho okraja miechy,so zuzenim oboch neuroforamenov
vyraznejsie vlavo a s tangovanim nervoveho korena C7 bilat.precipue1.sin.spondylodiskerne zmeny v urovni MP C5-6 s maximom medialne a vpravo paramedialne az foraminalne,s impresiou ventralneho okraja miechy medialne,so zuzenim neuroforamenu vpravo a s tangovanim nervoveho korena C6 vpravo,pravostranna paramedialna az foraminalna protuziaMP C4-5 so zuzenim neuroforamenu vpravo a s moznou iritaciou ventralneho priebehu nervoveho korena C5 vpravo.Dakujem.

Re: Bolesti C chrbtice s projikovanim do oblasti LHK autodermo C

(Ba3uM, 3. 5. 2013 21:46)

Bolesť ľavej ruky Vám spôsobuje útlak ľavého koreňového nervu C6/7 vydutou platničkou. Podobné známky preťaženia platničiek sú aj v segmentoch C5/6 a najväčšia výduť je na platničke C4/5, pričom sú zúžené aj otvory koreňových nervov, viac na pravo. Viac o foraminálnej stenóze pozrite na obr. 9: https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html

hrudna chrbtica

(zabka3, 3. 5. 2013 20:08)

Dobry den poprosila by som o vysvetlenie z MRI Th 8/9 paramedialne vpravo protruzia disku prominujuca 4-5 mm s tlakom na duralny vak,bez utlaku miechy.V 1/2 plocha dorzalna protruzia disku prominujuca 3 mm,disk je degenerovany vyrazne znizenej intenzity v T2vo.VL5/S1 plocha dorzalna protruzia disku cca 3mm bez kontaktu na duralny vak.To mi vsetko sposobilo nehybnost noch po infuziach a som zacala chodit ale bolesti su niekedy neznesitelne este podotykam mam silnu osteoporozu neviem ci sa to da operovat ak nie co dalej.Dakujem poprosila by som odpoved na email:kovacikova.zdenka@centrum.sk

Vysunutá platnička

(Eva, 2. 5. 2013 15:49)

Dobrý deň.
Na M.R mi zistili toto:
Konus v úrovni L1
Synkonvex.Skolióza s rotáciou stavcov
V tele L3 7mm STIR hypersig.ložisko,T1 - oproti 9/+2 môže sa jednať o atypický hemangióm
Schmorlové uzly.Spondylartróza

L5/S1 ľahká med.protrúzia disku,spondylartróza,mierne užší ľavý later.recesus (v kontakte s koreňom S1 I.sin.,bez jeho stiesnenia.)
Prosím Vás o preklad tých diagnóz a čo to pre mňa znamená?

Re: Vysunutá platnička

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:59)

V treťom stavci driekovej chrbtice je „ložisko“ pravdepodobne hemangióm, čo predstavuje nezhubný nádor krvných ciev. Schmorlove uzly znamenajú prerastanie/pretlačenie platničky do tela tohto stavca, svedčí to o poddajnosti kostných štruktúr resp. o preťažení segmentu. Spondylartróza je spojená s tvorbou kostných výrastkov medzi dvomi stavcami, ktoré obmedzujú fyziologický pohyb tohto segmentu.
Posledný disk driekovej chrbtice je vydutý a mierne tlačí na ľavý koreňový nerv. Viac na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html.
Tieto nálezy svedčia o preťažení menovaných segmentov a pre Vás to znamená, že pokiaľ nezačnete kompenzovať túto záťaž, potom môžete očakávať zhoršenie stavu po väčšinou spojenú s bolesťou.

MRI

(ankabj@azet.sk, 2. 5. 2013 21:15)

dobry vecer,poprosim vas o vysvetlenie nalezu z MRI..prehlbena lumbalna lordoza,conus medularis na urovni L1 tela stavca,na urovni L4 L5 zarovnany okraj disku bez neurokompresie,na urovni L5 S1 obraz ventrolistezy L5 oproti S1 mayerding 1:stupen posuv ventralne cca 3-4 mm bulding disc -globalne vyklenutie discu vsetkymi smermi,so zuzenym neuroforamen,s iritaciou L5 bilat.na prilahlych ploskach L5-S1 pritomne zmeny typu Modic 2 -tukova prestavba.neustale mam velke bolesti,aka by mala byt liecba tychto problemov.dakujem pekne

Re: MRI

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:43)

Najväčšie problémy sú na poslednom segmente driekovej chrbtice medzi jej posledným stavcom a krížovou kosťou; posledný stavec je posunutý smerom k bruchu o cca 3-4mm, čo znamená veľké preťaženie jeho facetových kĺbov. Príčina je jednak genetická - prehĺbená drieková lordóza a jednak dlhodobé preťaženie. Taktiež platnička medzi spomínanými stavcami je vydutá a tlačí na koreňové nervy, viac na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html.
Na plochách týchto stavcov sú známky degeneratívnych zmien označených ako Modic 2, čo znamená zmeny tela stavca spojené so zápalovým a degeneratívnym ochorením disku; 2. typ svedčí o náhrade normálnej kostnej drene tukom.
V rámci autoterapie odporúčam cviky v polohe 3 mesačného dieťaťa na chrbte, pri ktorých sa minimalizuje drieková lordóza a aktivuje skupina brušných svalov. Zároveň je vhodné osvojiť si bráničné dýchanie, čím sa prostredníctvom brušného lisu „zvnútra“ tlačí na lordózu drieku. Cvičiť pod dohľadom odborníka aspoň zo začiatku.

poradiť

(Miriam, 1. 5. 2013 20:13)

Dobrý deň.Ja by som Vás chcela poprosiť o vysvetlenie záveru z MR.V tele C4ložisko vel. 6 mm,STIR hypersig.,T1 hyposignálne,pravdepodobne solídne.môj doktok ma odporučil na onkológiu ja by som sa chcela opýtať aké vyšetrenie ma čaká a prečo onkológia.Moc pekne ďakujem

Re: poradiť

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:19)

Neviem odpovedať na všetky nálezy, keďže som fyzioterapeut a nie lekár. Podstatný nález je v tele štvrtého krčného stavca. Ide o „ložisko“ nedefinovanej hustoty o veľkosti 6mm. Na onkológiu Vás doktor odporúča, aby sa tam zistilo, o aké ložisko ide. Najčastejšie ide o hemagióm, čo predstavuje nezhubný nádor krvných ciev.

MRI

(Anna, 1. 5. 2013 16:49)

Dobrý den.Veľmi pekne prosím o vysvetlenie MRI-C chrbtice:Osteochondróza medzistavcových platničiek C4-C-5,C5-6 aC6-7. C4-5 centrálna protrúzia medzistavcovej platničky s inklináciou doľava,mierneho stupňa, s kontaktom na ventrálny okraj durálneho vaku,bez kompresie nervových koreňov. C5-6- dorzálny okraj medzistavcovej platničky napriamený-bulging disk, s kontaktom na venrtálny okraj durálneho a možným kontaktom na nervové korene obojstranne. C6-7-centrálna a obojstranná paramediálna , vpravo až formiálna protrúzia medzistavcovej platničky,s kontaktom na ventrálny okraj durálneho vaku a nervové korene C7 a C8 obojstranne, výrazňejšie vpravo. Schmorlove uzly na hornom aj dolnom okraji stavcových tiel C2 až C7. Mierne zúžený medzistavcový priestor C6-7. Deformujúca spondylóza C chrbtice. Blokové postavenie C chcbtice v úseku C2 až C5. Mierna d-skolióza C-Th prechode. Malý hemangióm v tele stavca Th 2, veľkosti 8 mm. Za odpoveď velmi pekne ďakujem.

Re: MRI

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:18)

Krčná chrbtica vykazuje mnohé známky degeneratívného opotrebenia, ktoré sú dôsledkom dlhotrvajúceho preťaženia. Druhý až piaty stavec sú zablokované a dva stavce pod ním sú naopak preťažené, s vydutými platničkami. Najviac je vydutá platnička C6/7 na spodnom konci krčnej chrbtice, jej výduť tlačí na obal miechy ako aj na koreňové nervy, viac na pravo. Schmorlove uzly sú na druhom a poslednom stavci krčnej chrbtice, znamenajú prerastanie/pretlačenie platničky do tiel týchto stavcov, svedčí to o poddajnosti kostných štruktúr.
V tele druhého hrudného stavca je hemagióm o veľkosti 8mm, čo predstavuje nezhubný nádor krvných ciev.
Odporúčam zmobilizovať krčno/hrudný C/Th prechod, tým by sa odľahčila záťaž spodnej časti krčnej a začiatok hrudnej chrbtice.

MR - LS chrbtica

(Milan, 30. 4. 2013 18:13)

Dobrý deň, viete mi poradiť bol som na matnetickej rezonancie a a toto mi napísali do papierov. Napriamená lordóza so známkami ľahkej spodnylózy, herina disku L5/S1 dorzálne dediálne, minimálny bulging disk L4/5, Hemangión tela stavca L4. Za odpoveď ďakujem

Re: MR - LS chrbtica

(Ba3uM, 2. 5. 2013 21:17)

Posledný disk driekovej chrbtice je vydutý smerom k mieche; predposledný disk je vydutý symetricky po obvode; v tele predposledného driekového stavca je hemangióm, čo predstavuje nezhubný nádor krvných ciev.

dlhotrvajúce bolesti v oblasti krizov

(katka, 27. 4. 2013 20:11)

Vedeli by ste mi vysvetlit zaver z magnetickej rezonancie, mam 26 rokov a bolesti trvaju uz od septembra 2012. Bolesti su dost silne a nemozem ani dostupit na lavu nohu.
Tu je zaver:
Ľahko napriamená lumbálna lordóza.
Ľahká sinistrokonvexná skolióza bedrnej chrbtice.
Minimálna protrúzia disku L4-5 bez kompresie neuroštruktúr.
Protrúzia disku L5-S1 s kompresiou ľavého koreňa S1 (2.stupeň).
Intervertebrálna spondylartróza L5-S1 obojstranne užšími neuroforaminami.
Mohli by ste mi poradit, ci je potrebna operacia alebo je mozna aj ina liecba?
Dakujem velmi pekne


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »