Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

brnenie, mravčenie v koinčatinách

(Jana H., 11. 2. 2013 18:21)

Dobrý deň,
od novembra sa liečim na sacroileitídu a spondylartritídu.Boli mi nasadené lieky sulfasalazín, prednizon a aflamil. Bohužiaľ liečbu som nezvládla z dôvodu výrazných nežiadúcich účinkov na lieky - hypertenzia, tinnitus, problémy s dýchaním, kožná vyrážka atď.(takmer všetky).Po vysadení liekov som mala mesačnú pauzu. Aktuálne 2 týždne som na novej liečbe dexadol a plaquenil. Už 5 dní pociťujem brnenie, mravčenie v končatinách. Prosím, po predchadz.liečbe nechcem robiť paniku, ale je to normálny prejav súvisiaci s liečbou, alebo sú moje obavy opodstatnené? Môžu súvisieť so zvykaním organizmu na liečbu, alebo je to abnormálny prejav. K čomu ďalšiemu môže brnenie v končatinách vyústiť a čoho sú signálom ? Ďakujem za každú cennú radu.

Re: brnenie, mravčenie v koinčatinách

(Ba3uM, 12. 2. 2013 20:50)

Nie som odborník na lieky, ale každý z uvedených patrí do skupiny antireumatík (aj tie „nové“). Vyzerá to tak, že lekár, ktorý Vám ich predpísal bol reumatológ. Mala by Ste skúsiť iného lekára. Uvedené diagnózy nie sú reumatické ochorenia.
Brnenie v končatinách signalizuje útlak nervov, ktoré ich inervujú. Brnenie v dolných končatinách súvisí s Vašou diagnózou, keďže sedací nerv ústi pod krížovou kosťou. Brnenie v horných končatinách nesúvisí s uvedenými diagnózami, keďže príslušné nervy vychádzajú z miechy na prechode krčnej a hrudnej chrbtice. Môže to však súvisieť napr. so šikmou panvou, ktorá sa kompenzuje práve na krčnej chrbtici.
Odporučil by som Vám mobilizáciu sakroiliakálneho kĺbu a ošetrenie väzív v jeho blízkosti. Pokiaľ sa tento kĺb nesfunkční zvýši sa namáhanie bedrových kĺbov.

bolesti chrpta a panvovej časti

(jana.križanovičová@centrum.sk, 10. 2. 2013 18:50)

Dobrí deň chcem sa informovať dnes povyšetrení ct mi bola stanovená diagnoza Klinovitá deformácia stavcov Th 10 1 posterolaterná spondiloza Th 9-11 Schmorlové uzly súhlasných krycích plôšok Th 9/10/11 Chondroza IVD Th 9/10/11 v.s.stp M.scheuermann môžete mi to prosím objasniť

Re: bolesti chrpta a panvovej časti

(Ba3uM, 11. 2. 2013 16:27)

Podľa všetkého je stavec hrudnej chrbtice Th10 zošikmený a znížený, čo svedčí o jeho preťažení. Ak však pripustíme, že je to platyspondylia, potom je to od narodenia. Je tam zmienka aj o M.Scheuermann, čo svedčí o kyfóze hrudníka od mladosti.
Na Vašom mieste by som vyhľadal odborníka na skoliózu.

Spondylóza sú kostné výrastky/osteofyty na zmienených stavcoch, ktoré obmedzujú pohyblivosť v segmetoch. Platničky medzi stavcami sú stenčené, dehydratované ako dôsledok statického tlaku. Schmorlové uzly zmienených stavcov znamenajú hernie platničiek do tela stavcov, čo svedčí o slabej nosnosti kosti, tade minimálne ide o miestnu osteopéniu (odvápnenie).

krčná chrbtica

(marta, 3. 2. 2013 21:28)

Dobrý večer,
prosím Vás, môžem mať tinitus, rozmazané videnie, bolesti hlavy z krčnej chrbtice? Výsledky z MR hlavy a mozgu boli dobré.

Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 4. 2. 2013 21:15)

Áno, môžete. Hlavne začiatok krčnej chrbtice má so spomínanými prejavmi spojitosť. Pozrite si viac na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/dosledky-posunuteho-stavca.html

Re: Re: krčná chrbtica

(marta, 5. 2. 2013 18:03)

Dobrý podvečer,
ďakujem veľmi pekne za odpoveď, článok som si prečítala. Moje zdravotné problémy sa presne týkajú stavcov C1 a C2. Ak som správne pochopila, jedná sa o blokádu. Akým spôsobom by sa to dalo odstrániť?
Trvá to už asi pol roka a neviem, ako to riešiť ďalej.

Re: Re: Re: krčná chrbtica

(Ba3uM, 6. 2. 2013 23:36)

Odstrániť sa to dá úspešnou mobilizácia zablokovaných segmentov.

Oxygenoterapia

(Janka, 7. 2. 2013 20:48)

Dobrý večer!
So sestrou sme absolvovali diagnostiku zdravotného stavu a v rámci vyšetrenia nám bola doporučená oxygenoterapia. Chcela by som sa spýtať či nám stačí telefonicky sa objednať na sériu 6 terapií za 50 eur ako uvádzate v cenníku alebo platíme aj 30 eur za prvú návštevu.
Ďakujem.

Re: Oxygenoterapia

(Ba3uM, 9. 2. 2013 17:00)

Áno, stačí sa telofonicky objednať. Ozvite sa prosím po 25.2.
Na oxygenoterapiu 6 terapií platíte 50E tak, ako je to uvedené v cenníku.
Spomínaná prvá návšteva sa týka prvého vyšetrenia pohybového systému a fyzioterapie.

operacia

(adriana, 6. 2. 2013 12:26)

Dobry den.chcem vas poprosit o vysvetlenie a radu.v marci idem na operaciu hermia disku L4-4.5 mm aL5 7.3mm.pan doktor Ileš odporučil mam36rokov a bojim sa.Vraj tam už nič ine nepomože ani ozon.chcela by som vediet podrobnosti o operacii ako dlho trva aky bude velky rez.a možem si po prichode do nemocnice vybrat lekara ktory ma bude operovat? vopred vam dakujem za odpoved a vaš nazor.odporučali mi totiž poradit sa s viacerimi odbornikmi ale nemam dobre skusenosti

Re: operacia

(Ba3uM, 6. 2. 2013 23:34)

Nespomínate čo predchádzalo rozhodnutiu operovať. Boli to následky úrazu, opotrebenia... Operácia podľa mňa je posledné možné riešenie, ktoré uľaví od bolestí, ale nerieši príčinu problému. Máte 36 rokov. O operáciách veľa neviem, nie som lekár ani chirurg. Viac môžete nájsť napr. na http://www.neurocenter.sk/pre-pacientov/informacne-bulletiny-o-zakladnych-typoch-operacii/ Ešte by som skúsil konzervatívnu liečbu, pokiaľ máte znesiteľné bolesti. Konzervatívna liečba je napr. DNS podľa Koláře, McKenzie, ale aj zmiernenie svalových nerovnováh medzi ohýbačmi drieku a ich antagonistami.

Zadny stehenny sval

(Daniel V., 5. 2. 2013 21:38)

Dobry vecer,mam problem uz asi tyzden zo zadnym stehennym svalom.na treningu pocas hrania futbalu som zacitil bolest zo zadu na svale a pretrvava to do teraz.davam nato chladne obklady a mast Voltaren ale nejako to nepomaha,viete mi nejako poradit.dakujem za odpoved

Re: Zadny stehenny sval

(Ba3uM, 6. 2. 2013 23:34)

Ide o natrhnutie niektorého z hamstringov. Už v minulosti som odpovedal na podobné prípady, pozrite si v starších otázkach a odpovediach. Zhojenie potrvá 6-8 týždňov. Môžete vyklusávať alebo cvičiť na partie, pri ktorých poškodený sval zapájate minimálne. Pri záťaži by nemal bolieť. Ľadovanie je zbytočné. Po zhojení sa viac venujte strečingu týchto svalov, hlavne po záťaži.

niekedy je pomoc lahsia,ako si mozte predstavit

(iva, 5. 2. 2013 18:47)

Nie kazdemu, ale zato mnohym, pomoze tzv.odblokovanie (jedna sa o energeticke drahy)...takzvanou reflexnou terapiou. (metoda stara 4300 rokov) Sama som to vyskusala, aj som doporucila dalej...a ucinok? - neskutocny, genialny. Viem, ze tento clovek od marca otvara masersky salon, kde bude robit aj spominanu terapiu v Piestanoch oproti nemocnici v meste. Ak chcete, vyskusajte...tolko moja rada.

MR C chrbtice

(klaudia , 4. 2. 2013 22:43)

Dobrý večer stav sa mi nezlepšuje, tak som išla na ko svojmu doktorovi a posiela ma do nemocnici vraj pomože už len tá operácia.Kde by som mala isť na odblokovanie stavcov na fyziatricko rehabilitčne a musím mat poslať tam doktor.Rozmýšlam nad ozonoterapiou alebo plynove injekcie Ďakujem vám už som vám písala 26a29-ho 1.

Vysvetlenie CT krčnej chrbtice

(Igor, 1. 2. 2013 13:08)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie aktuál výsledkov z CT vyšetrenia krčnej chrbtice: paramediálny prolaps disku C5-6 sin., prominencie cca. 3mm, zasahujúci laterálne vľavo intraforaminálne, s miernou kompresiou vaku.
Problémy sa objavili po operácii (náhrade) srdcovej chlopne 2003 a neustále pretrvávajú. Ide o závraty, permanentný tlak (bolesť) na pravej strane zátylku hlavy, občas silný kŕč do horných končatín (trvajúci 5-10 min.).
Je možné, že tento stav spôsobila operácia? Aký postup liečby by ste mi odporučili? Ďakujem pekne.

Re: Vysvetlenie CT krčnej chrbtice

(Ba3uM, 4. 2. 2013 21:27)

Spomínate operáciu spred 10-tych rokov, to je dosť dlhá doba. Prečo Ste čakal tak dlho? Predpokladám, že to asi nebolelo, resp. bolo to znesiteľné...
Nález z CT nekorešponduje s Vašimi sťažnosťami!
Spomínate bolesti na pravej strane zátylku a nález hovorí o ľavostrannej hernii platničky ; zátylok susedí so začiatkom krčnej chrbtice a nález (C5/6) je takmer na konci krčnej chrbtice ; nie je žiadna zmienka z CT vyšetrenia o C/Th prechode, podľa toho by to malo byť v poriadku; Vy sa však sťažujete na kŕče HKK, čo súvisí práve s týmto segmentom.
Odporúčam Vám ošetrenie krčných fascií; vyšetrenie mobility krčnej chrbtice, v prípade potreby odstránenie blokád.

MR vyšetrenie ľavého ramena

(Ivan, 44 rokov, 1. 2. 2013 17:44)

Dobrý deň pán doktor, chcel by som Vás požiadať o vysvetlenie MR ramena a zaslanie odpovede na e-mail: jukipd@azet.sk.
MR: St.po opakovanej operácii ľ.ramena s artefaktami v rozsahu operačnej intervencie, úponová časť šľachy m.infraspinatus vykazuje známky parc.reruptúry, vysoko susp. reruptúra je aj v zad. časti šľachy m. supraspinatus, táto šľacha vykazuje patologickú alteráciu signálu - v.s. postprocedurálne zmeny v kombinácii s degeneratívnou tendinopatiou. V šľache dlhej hlavy bicepsu tesne nad úrovňou sulku je fokálny intralig.edém, ktorý sa zobrazuje aj medzi touto šľachou a šľachou m. supraspinatus. Šľacha m. subscapularis, korakoakromiálne, korakohumerálne lig. a oblasť glenohumerálnych ligg. je s primeraným nálezom. V hlavici humeru dorz. vidno drobné marginálne geódy s fokálnym edémom v kostnej dreni.

Vopred ďakujem za odpoveď a za odporúčanie, akú liečbu by som mal podstúpiť, aby som sa konečne zbavil neznesiteľných bolestí ramena a aby som mohol opäť zdravo žiť a pracovať.

Re: MR vyšetrenie ľavého ramena

(Ba3uM, 4. 2. 2013 21:24)

Dobrý večer Ivan,
Nie som doktor, ale fyzioterapeut. Hodnotiť stav ramena po opakovej operácii mi neprináleží.
Skúsim jednoducho vysvetliť nález z MRI. Nález z MRI hovorí o opätovnom natrhnutí (?) dvoch šliach; na úpone tej druhej je zápal; v blízkosti šľachy na začiatku bicepsu je opuch. Ostané je viac menej v poriadku.
Liečba je na chirurgovi, rehabilitácia príde potom.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »