Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

vysvetlenie RTG

(Viera Stef., 16. 9. 2013 16:47)

Dobrý deň. Chcem sa informovať ohladom RTG vysledkov,či je tam niečo dôležité nakolko mám bolesti v lavej ruke a v lavej nohe už cca 3 mesiace. (Dextrorotacia C2-napriamena C lordoza až inverzia v úrovni C3/4.Zúženie medzistavcového priestoru C4/5. SinistroskoliozaLS-zúženie medzistavc. štrbin L4/5,výraznejšie L5/S1 s dorzálnym zovretím.Vopred ďakujem.

Re: vysvetlenie RTG

(Ba3uM, 16. 9. 2013 21:57)

Doprava zrotovaný druhý krčný stavec; krčná chrbtica je napriamená voči fyziologickému zakriveniu a tým stráca svoju nosnosť; štrbina medzi stavcami C4/5 je zúžená, čo je predpoklad na stlačenie disku resp. jeho výdute do budúcna.
Driekovo-krížový prechod ne naklonený doľava; štrbina medzi driekovými stavcami L4/5 je zúžená, výraznejšie medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou L5/S1, čo sú opäť predpoklady na stlačenie diskov resp. ich výdutí do budúcna. Bolesti končatín môžu súvisieť s nálezmi.

rtg C,Tch chrbtice.

(pafo@azet.sk, 16. 9. 2013 13:57)

Postavenie krčnej chrb. v AP projekcii správne,v bočnej je napriamená,posledný stavec prekrytý ramenami.Zachytené mezistavcové štrbiny pravidelné,nezúžené,krycie plôšky sa zahrocujú,unkovertebrálne výbežky pretiahnuté. Hrudná chrb.v nepatrnej esovitej skolioze,v bočnej je jej kyfoza zvýšená,medzistavcové štrbiny pravidelné,nezúžené,krycie plochy zahrotené. Záver:Spondylosis cervicalis,Spondylosis thoracalis. Možem vedieť čo to vlastne znamená?

Re: rtg C,Tch chrbtice.

(Ba3uM, 16. 9. 2013 21:56)

Krycie plošky stavcov sa zahrocujú na krčnej aj hrudnej časti chrbtice, čo je typické pre vznik kostných výrastkov ako reakcia na poškodené vlákna medzistavcovej platničky, latinsky sa to nazýva spondylosis. Je to reakcia na preťaženie.

protrúzia disku C6 a C7

(vladimír burík, 15. 9. 2013 17:31)

Pekný deň.
Poprosím Vás, na CT vyšetrení mi diagnostikovali plošnú difúznu centrálnu protrúziu disku s kontaktom na štruktúry durálneho vaku a spondylofyty dorz. okrajov tiel stavcov C5 a C6 s kontaktom na ventrálny okraj durálneho vakiu, zasahujúce do predného epid. priestoru spinálneho kanála.
Moja otázka - ako sa to dá liečiť a či sa to dá vyliečiť? Myslím okrem tabletiek na uvoľnenie spazmového svalstva a proti bolesti. Ďakujem pekne.

Re: protrúzia disku C6 a C7

(Ba3uM, 16. 9. 2013 21:55)

Dávate mi ťažkú otázku. Ja to liečim manuálnou viackrokovou terapiou s cieľom prebudovať držanie krku. Pritom je potrebné zasiahnuť aj do horného ramenného pletenca teda lopatiek. Postup je individuálny závisí od vyšetrenia.

mr ls chrbtice

(peter, 15. 9. 2013 9:42)

Dobrý deň poprosím vás o vysvetlenie výsledku mr chrbtice.
konus,epikonálny priestor bpn.
telá stavcov zachovalej signálovej intenzity.Osteochondroza diskov L4-5,L5-S1 so zmenami podľa Modica II. typu. V seg. L4-5 sledujem mediolaterálnu herniu disku vľavo,vpravo v tomto segmente sledujem zatekajúci sekvester za telo stavca L5 pozdĺž odstupujúceho koreňa odstupujúceho v seg. L5-S1 1.dx.vpravo, v axiálnej rovine do 9x5 mm, v CC do 15 mm. Postkontrastne sa nesýti. V aeg. L5-S1 sledujem paramediálnu herniu disku vľavo, neuroforamen voľné.
Záver: Mediolaterálna HEDI L4-5 1.sin., paramediálna HEDI L5-S1 1.sin.
Zatekajúci sequester L4-5 1. dx
Osteochondroza L4-5, L5-S1

Re: mr ls chrbtice

(Ba3uM, 15. 9. 2013 13:19)

Predposledný driekový disk (L4/5) stlačený, vydutý mierne doľava; na pravej strane tohto segmentu vytečený disk; sekvester veľkosti 9x5, pozdĺž miechového kanála 11mm; viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html na obr. 11, 12, 13.
Posledný driekový disk (L5/S1) stlačený, vydutý mierne doľava.

Prosíme o zrozumiteľne vysvetlenie

(Milan Farbák, 13. 9. 2013 17:59)

Hlavica pravej stehnovej kosti je deformovaná, kĺbne štrbiny bedrových kĺbov sú nesúmerné, sklerotické zmeny sú v hlaviciach a krčkoch bedrových kostí, panva bez štrukturálnych zmien. Coxarthrozis bilat LV.

Re: Prosíme o zrozumiteľne vysvetlenie

(Ba3uM, 15. 9. 2013 13:18)

Hlavica stehnovej kosti je potiahnutá vrstvou chrupavky, keď sa uvádza deformácia to bude znamenať, že je chrupavka „zodratá“ na niektorej časti hlavice; na oboch bedrových kĺboch sú nálezy opotrebenia chrupavky ako na hlaviciach tak aj na puzdre, preto sú kĺbové štrbiny nesúmerné. Nazýva sa to artróza, degeneratívne opotrebenie kĺbových štruktúr.

T1,T2sag,T2tra od Th10/11 kaudalne

(Peter, 12. 9. 2013 19:59)

poprosil by som ovysvetlenie Mr nalezu. V tele stavcaTh11 pritomny ben. hemangion velkosti20x13mm v sag rovine.druhy ben hemangion sa zobrazuje v tele stavca L5 v sag rovine velkosti 18x13mm.Bez znamok protruzii ci zobrazenych platniciek.Spinalny kanal driekovej oblasti je v predozadnom smere hranicnych rozmerov,v urovniL5/S1 primarne zuzeny az na 12mm.Bez TU expanzii vspinalnom kanali

Re: T1,T2sag,T2tra od Th10/11 kaudalne

(Ba3uM, 15. 9. 2013 12:51)

predposlednom hrudnom stavci máte štrukturálnu nehomogenitu, zhluk ciev o veľkosti 20x13mm, čo nie je malý útvar a hlavne oslabuje nosnosť stavca; podobný útvar je v poslednom driekovom stavci rozmerov 18x13mm. Platničky sú ok; miechový kanál je zúžený, i keď tesne pod patologickou hranicou, zúženie môžu spôsobovať fibrotizované (zmnožené) väzivá. Viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html obr. 3 a 4. Nálezy svedčia o preťažovaní driekovej a spodnej hrudnej chrbtice.

Trpnutie prstov

(Michal, 27. 7. 2013 5:12)

Dobré ráno.Už asi 7 mesiacov mi trpnu ukazovák a prostredník na pravej ruke.Najprv si mysleli že to je karpálny tunel,mal som mal som jopec vyšetrení,ale až teraz ma poslali na rtg chrbtice a magnetickú rezonanciu.Výsledok rtg - blokové postavenie c4-c7 bez štrukturálnych a morfolog, zmien na stavcoch a medzistavcových priestoroch.K neurologičke mám ist 8.8.2013,tak by som sa chcel informovat aký bude další postup a liečba.Za odpoved vopred dakujem

Re: Trpnutie prstov

(Ba3uM, 29. 7. 2013 20:37)

Ja som fyzioterapeut. Terapia je v kompetencii lekára. Je to vec neurologičky, kde Ste objednaný. Ako to už býva existujú všeobecné postupy pri určitej diagnóze, každý odborník má aj svoje špecifické či už farmakologické alebo nefarmakologické, invazívne (opichy) neinvazívne (elektro, magneto, svetlo... terapia) postupy. Vo všeobecnosti predpokladám, že lekárka bude robiť „všetko preto“ aby sa štruktúry v okolí blokovaných segmentov uvoľnili, čím sa zníži napätie v ich okolí a tým aj útlak nervových štruktúr, ktoré spôsobujú tŕpnutie.

Re: Bolesti ľavej nohy od rozkroku až po pätu na ktorú nemôžem ani doslapovat

(Milka, 13. 9. 2013 11:49)

Dobrý deň
Prosím Vás o radu.
Bola som na RTG 1 + RTG SI ľ .dx
V ľ. Koxe známky miernej koxatrozy, štruktúra kostineporusena.
SI zhyby bilat.vyrazne sklerotizovanych kontúr, SI - itídu nepredpokladám

Z-artroza SI zhybov bilat. Pokrocila.
Chcela by som vedieť, nakoľko má ťa noha strašne boli, v noci nemôžem spávať čo mám robiť.
Ďakujem a prajem pekný deň

Re: Re: Bolesti ľavej nohy od rozkroku až po pätu na ktorú nemôžem ani doslapovat

(Ba3uM, 15. 9. 2013 12:49)

Pokiaľ je to utlačený sedací nerv od stuhnutého svalu, tak Vám môže pomôcť fyzioterapeut; pokiaľ je to diskopatia, tak je to v kompetencii neurológa, ortopéda, i keď aj fyzioterapeut môže poskytnúť úľavu.

prosím o zrozumiteľné vysvetlenie popisu z CT

(Jana, 12. 9. 2013 14:29)

Dobrý deň. Prosím Vás o vysvetlenie popisu:
Plytká lumb. lordóza
L4-5: Mediálna až paramediálna hernia disku s kompresiou durálneho vaku. Mierne zúženie ľavého laterálneho recesu spinálneho kanála.
L5-S1: Mediálna protrúzia disku bez známok kompresie nervových štruktúr. Intervertebr. zhyby bez patologie. Drobný osteom v tele savca L2 veľkosti do 4mm. Ďakujem

Re: prosím o zrozumiteľné vysvetlenie popisu z CT

(Ba3uM, 12. 9. 2013 17:44)

Narovnaný driek; predposledný disk (L4/5) vydutý s útlakom obalu miechy a útlakom ľavého koreňového nervu; v druhom driekovom stavci štrukturálna kostná nehomogenita veľkosti 4mm.

MR

(Sara, 11. 9. 2013 21:18)

Dobry vecer.
Chcela by som Vas poprosiť o Vaš nazor.Na mag.rez.mi zistili:vaicurovnove diskovertebralne degenerativne zmeny-spondylartroza s osteoproduktivnymi zmenami na telach stavcov,osteochondroza diskov L3-4-5-S1.
L3-4:bulging disku s impresiou duralneho vaku bez zuženia spin.kanala lahko zužene neuroforamina
L4-5:bulging disku v terene bulgingu paramedialne pravo protruzia disku s utlakom duralneho vaku a korena L5 1.sin
L5-S1:medialna herniacia disku charakteru extruzie s utlakom duralneho vaku a korenov S1 bilat. v oblasti odstupu obojstranne mierne zužene neuroforamina.
Neberiem lieky od bolesti,pretoze citim bolest iba ked som dlhsie v predklone.Moj lekar ma posiela na operaciu,chcela by som vediet,ci je pri tejto diagnoze operacia nutna,alebo je ina moznost.Ak ano,prosim poradte mi.Dakujem.

Re: MR

(Ba3uM, 12. 9. 2013 17:43)

V predklone sa driek namáha o 100% viac, ako keď je trup vo zvislej narovnanej polohe. V predklone tlačíte disky smerom k mieche a koreňovým nervom, ktoré vám signalizujú bolesť, takže tomu predchádzajte ak je to možné. Najviac je poškodený posledný driekový disk L5/S1.
Mohlo by Vám pomôcť cvičenie, zo začiatku pod vedením terapeuta. Cviky by uvoľnili väzivá medzi stavcami a disky by sa prestali tlačiť do miechového kanála. Ja na takéto prípady aplikujem viackrokovú neinvazívnu terapiu. Viac o nej si pozrite na konci stránky https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »