Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Re: ct diskov l1 -l3 nativne mpr vrt

(martin, 14. 5. 2013 11:18)

ta ľava noha ma pobolieva da sa stim niečo robyt ač my može pomoct dakujem

Re: Re: Re: ct diskov l1 -l3 nativne mpr vrt

(Ba3uM, 15. 5. 2013 21:30)

V rámci autoterapie na ľavej strane by ste mohol skúsiť strečing m.psoas a naopak na pravej strane napr. príťahmi PDK k hrudi v ľahu zaktivovať pravú stranu m. psoas; zároveň zmobilizovať Th/L prechod s terapeutom.

necitlivosť ľavej nohy - prosím o radu

(Erika, 7. 5. 2013 11:40)

Dobrý deň. Mám 44 rokov a ešte v decembri 2012 som sa ráno zobudila s bolesťou v krížovej oblasti, následne som skolabovala. Nasadili mi liečbu Voltarenom a Dorsiflexom, po ktorej mi bolesť takmer úplne ustúpila. Stále som posilovala a cvičila, po 2 mesiacoch som absolvovala rehabilitácie a nič. Bola som na CT kde bol záver: "Extrúzia disku L5/S1 s útlakom durálneho vaku a najmä koreňaS1 1.sin. mierna protrúzia disku S4/5 bez útlaku nervových štruktúr." Vybrala som rôzne lieky, injekcíe i infúzie, lebo mi stále pretrváva necitlivosť zadnej strany ľavej nohy po celej dľžke a vonkajšej strany chodidla a 3 prstov. Trvá to dodnes.Veľmi nepríjemne sa mi chodí, bolesť v krížoch sa mi 2x vrátila ale liekmi po týždni prešla. Vedeli by ste mi vysvetliť a poradiť či a ako sa dá necitlivosti zbaviť, už nechcem stále do seba dávať toľko liekov. Vopred vám pekne ďakujem.

Re: necitlivosť ľavej nohy - prosím o radu

(Ba3uM, 7. 5. 2013 22:32)

Extrúzia disku je vlastne prasknutý disk, ktorý stratil svoju nosnosť. Medzi stavcami okrem platničky sú ešte aj dva kĺby, ktoré čiastočne prenášajú zaťaženie od váhy trupu. Výtok z disku alebo niečo iné tlačia na koreňový nerv na ľavej strane. Lieky vypnú nervy, ktoré prenášajú bolesť, tak sa Vám dočasne uľaví, ale neriešia odľahčenie utlačeného nervu. S necitlivosťou máte problémy už takmer ½ roka. Pokiaľ odľahčíte driek mala by sa citlivosť obnoviť. V rámci rehabilitácie by ste mala odľahčiť stlačený segment napr. trakciou drieku na inverznej lavici, McKenzie cvičením – ľah na bruchu s podopretými lakťami apod. Najlepšie pod odborným vedením.

Re: Re: necitlivosť ľavej nohy - prosím o radu

(Erika, 8. 5. 2013 13:53)

Veľmi pekne Vám ďakujem za radu. Mckenzie cvičenie som už začala absolvovať, len rehabilitačná sestra mi ho kázala cvičiť s natiahnutými rukami, každé 3 hodiny. Po 1 - 2 dňoch ma začal bolieť chrbát tesne nad krížovou oblasťou, čoho som sa zľakla a ukončila toto cvičenie. No určite to ešte skúsim, keďže vaša rada mi vlastne potvrdzuje podvedomé vnímanie môjho problému a následného riešenia. Len ma vystrašil ten prasknutý disk. Nebude to mať dáke následky v neskoršom veku? Alebo sa to tam dokáže usadiť a upokojiť?. Bojím sa aby som v neskoršom veku neprestala byť chôdze schopná. Ešte raz vďaka za vaše rady.

Re: Re: Re: necitlivosť ľavej nohy - prosím o radu

(Ba3uM, 13. 5. 2013 21:58)

Okrem iného je dôležité pri Vašich problémoch o akú panvu ide resp. aký je uhol naklonenia krížovej kosti voči horizontále. U tých čo majú „vystrčený zadok“ je často aj hyperlordóza, preťažovaný L/S prechod a kĺby medzi krížovou kosťou a bedrovými. Tu je lepšie tlačiť driek do narovnania čo sa najjednoduchšie darí pri ľahu na chrbte v polohe 3 mesačného dieťaťa, kedy sú nohy zdvihnuté nad trup. Viac o prasknutom disku si pozrite https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html obrázky 4 a 5.

Re: tŕpnutie ľavej nohy - prosím o radu

(mária, 13. 5. 2013 21:56)

prosím o vysvetlenie a o radu.Magnet.rezonanciou mi bolo zistené:viacúrovňové diskovertebrálne degeneratívne zmeny-spondylartroza s osteoproduktívnymi zmenami na telách stavcov a intervertebrálnych zhyboch,osteochondroza diskov L4-5-S1.Viacpočetné Schmorlove uzly. L4-5:mediálna protrúzia disku s útlakom durálneho vaku bez zúženia spin.kanála.Obojstranne zúžené neuroforaminá pri spodylartroze. L5-S1:široká mediálna protrúzia disku s útlakom durálneho vaku a koreňa S1 bilat.v oblasti odstupu.bilat.zúžené neuroforaminá pri spondylartroze. Známky voľného sekvestra nepozorujene. Ostatné neuroforaminá sú voľné. Zmeny kostnej drene typu ModicII na telách stavcov L5,S1.Ďakujem.

Re: Re: tŕpnutie ľavej nohy - prosím o radu

(Ba3uM, 13. 5. 2013 22:30)

Sú popísané degeneratívne zmeny na posledných dvoch driekových stavcoch (L4,5) a krížovej kosti ako aj dvoch diskov (L4/5 a L5/S1) medzi nimi. Disky sú stlačené, zúžené a vyduté. Ich výdute tlačia na obal miechy. Časti diskov sú pretlačené do tiel stavcov. Všetky nálezy svedčia o dlhodobom preťažovaní tejto časti drieku. Viac je poškodený posledný disk drieku. Sú zúžené otvory koreňového nervu S1, ktoré môžu spôsobovať Vaše bolesti. V telách stavcov sú zmeny kostnej drene znamenajúce chronické zmeny. 2. typ svedčí o náhrade normálnej kostnej drene tukom.
Odporučil by som napr. trakčné terapie na driek. Zároveň zistiť najrizikovejšie systémové návyky, ktoré preťažujú driek, a tieto následne minimalizovať.

Prosím Vás o vysvetlebnie

(Andrea, 10. 5. 2013 13:43)

Bola som na CT a výsledok vyšetrenia je nasledovný:hernia disku L5/S1 s útlakom DV, bez sfinkt. porúch.Chcela by som vedieť, čo to vlastne znamená.Mám bolesti ĽDK s tŕpnutím.Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

Re: Prosím Vás o vysvetlebnie

(Ba3uM, 13. 5. 2013 22:00)

Posledná platnička drieku je vydutá a tlačí na miechový obal, v ktorom sú vedené ďalšie nervové vlákna. Je to veľmi pravdepodobne príčina bolestí a tŕpnutia ĽDK.

PROSIM O VYSVETLENIE MRI NÁLEZU

(Erika, 10. 5. 2013 12:38)

C5/C6 Disrupcia fibrozneho analu mediálné,drobné medialna protuzia IVD intraspinálna prominencia 1-2mm.Spinálny kanál bez zn.stenózy.SEGMENT C6/C7 chondróza disku.Disrupcia fibrózneho analu medioparamedialne vpravo,medioparamediálna protuzia IVD vpravo intraspinálná prominencia 2mm s kompresiou durálneho vaku.Spinálnykanál redukovany.Radixy bez zn.kompresie. dakujem

Re: PROSIM O VYSVETLENIE MRI NÁLEZU

(Ba3uM, 13. 5. 2013 21:59)

Pred-predposledný krčný disk má porušené obvodové vlákna, je vydutý 1-2mm v strede. Predposledný krčný disk má porušené obvodové vlákna, je vydutý 2mm v strede/mierne vpravo. Miechový kanál je mierne zúžený na úrovni dolnej časti krčnej chrbtice. Ostatné v norme. Odporúčam vyšetriť prechod krčnej a hrudnej chrbtice, v prípade potreby ho ošetriť, dá sa predpokladať obmedzený pohyb. Viac o porušených diskoch si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

prosim vysvetlenie vysetrenia

(iveta, 6. 5. 2013 14:52)

rtg.ramien v ap projekcii obojstranne.. v oblasti hlavice huneru vpravosledovatelny mensi skleroticky oksok priemeru cca 4mm- najskor drobny ostrovcek insuli compakty. znamky artrozy rameneho klbu obojstranne...rtg zapestia v ap projekcii obojstranne,,,, klbne strbiny v oblasti zapestia zachovale bez znamok uzuracie a destrukcie bez evident degenerativnych zmien.Naznacene prihrotenia klbnnych hran v oblasti metacarpofalangeálnych zhybov obojstranne pri počínajúcej artroze , taktiež naznačené prihrotenia klbnych hrán v oblasti zachytených proximálnych interfalangealnych zhybov . DAKUJEM

Re: prosim vysvetlenie vysetrenia

(Ba3uM, 6. 5. 2013 22:00)

Známky artrózy ramenného kĺbu obojstranne; na pravom kĺbe – v oblasti hlavice ramennej kosti menší výrastok priemeru 4mm.
Na oboch zápästiach ako aj kĺboch prstov sú známky počiatočnej artrózy.
Artróza je zápalové degeneratívne ochorenie kĺbov postihujúce kĺbové štruktúry-chrupavku, puzdro...

porucha cervikálnej medzistavcovej platničky s radikulopatiou

(Veronika Kožáková, 5. 5. 2013 18:38)

Dobrý deň! chcela by som sa len spýtať, či pri mojom ochorení je v poriadku, že mi predpísali elektroliečbu a masáže? Nemôže mi to ešte viac uškodiť, bo vždy po liečbe mi ešte viac trpnu prsty a masáž je dosť bolestivá a niekoľko hodín po liečbe neviem hýbať rukou, či prstami. Elektroliečbu mi minule pustili tak silno, že som videla ako mi sťahuje svaly a masáže mi sestrička robí na sucho, žiadny masážny olej..ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Re: porucha cervikálnej medzistavcovej platničky s radikulopatiou

(Ba3uM, 6. 5. 2013 21:49)

Spomínané terapie napomáhajú prekrveniu tkanív a tým miernia bolesti. Vy máte po terapii opačné pocity, z toho sa dá usúdiť, že aplikovaná terapia je neúčinná až škodlivá. Ja by som odporučil napr. trakciu krčnej chrbtice a až by sa platnička odľahčila, potom nasadiť terapie na prekrvenie. Liečbu odporúča lekár na základe vyšetrenia. Mali by Ste ho informovať o (ne)účinkoch terapie, aby ich mohol zmeniť.

Krčna chrbtica

(Dusana, 5. 5. 2013 12:37)

Dobry den,mohli by ste mi vysvetlit čo to známena : Cervikobrachiálny syndrom ? Dakujem pekne za odpoved.

Re: Krčna chrbtica

(Ba3uM, 6. 5. 2013 21:48)

Cerviko (krk) brachial (rameno, ruka). Rameno a horná končatina sú inervované z krčnej chrbtice. Preto, ak sú tieto koreňové nervy vychádzajúce z miechy na úrovni krčnej chrbtice nejakým spôsobom dráždené, utláčané napr. v dôsledku blokády teda obmedzenia pohyblivosti niektorého z krčných stavcov, tak sa to môže prejaviť aj líniách nervových vlákien vedúcich pozdĺž hornej končatiny. Zjednodušene povedané CB syndróm je to, ak vás bolí ruka, pričom príčina je na krku.

neschopnosť hýbať nohami

(Anna Paulová, 5. 5. 2013 9:26)

Mám mnohopočetný myleom, som po transplantácii krvotvorných buniek. Na nešťastie mi chemoterapia spôsobila polyneuropatiu dolných končatín. Naviac už nie som schopná ani dvíhať nohy.Aj obyčajný obrubník na chodníku nie som schopná bez pomoci palice prekročiť. Bola som na MRI a zistili mi : Sekundárna relatívna spinálna stenóza v rozsahu L2-S1 s výraznejším nálezom v L5-S1 centrálne a mediolaterálne bilat. na podklade spondylartrózy a protrúzii diskov v teréne rozvinutej diskopatie. Skoliza.
V L4-L5 rozvíjajúca sa osteochondroza disku gradus II s miernou redukciou medzistavcového priestoru a naznačeným blokovým postavením. Vyznačený bulging disku s lemom spondylozy do 4mm incip.fazetová artroza, diskretna centrálna relatívna stenoza na cca 14mm. Centrálny spinálny kanál zúžený na 14mm, Oba laterálne recesy redukované bez vytesnenia koreňov S1, mierne zúženie neuroforamen, bez vytesnenia koreňov L5. Neviem čo to znamená, ale mne je už na zúfanie. Rok beriem Lyriku 2x 150 môžem povedať , že s nulovým výsledkom. Ďakujem.

Re: neschopnosť hýbať nohami

(Ba3uM, 6. 5. 2013 21:46)

V liekoch sa veľmi nevyznám, preto nepoznám ani Lyricu. Je to asi na spomínanú polyneuropatiu. Lieky nepomôžu, ak ide o mechanické príčiny aké sú aj tie Vaše.
Nálezy z MRI hovoria o dôsledkoch dlhodobého preťažovania driekovej chrbtice. Neviem, nakoľko to súvisí s vašich ochorením (mnohopočetný myleom). Takéto nálezy mávajú ľudia aj bez diagnóz. Medzi stavcami sú platničky, u Vás sú stlačené a vyduté. Ich výdute tlačia na koreňové nervy a z toho pramení bolesť. Viac si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Okrem toho máte aj zúžené otvory, cez ktoré z miechy vychádzajú koreňové nervy, to tiež spôsobuje bolesť ako aj zhoršenú funkciu inervovaných častí tela (dolných končatín). Taktiež je zúžený miechový kanál v dolnej časti driekovej chrbtice, čo stláča miechu a nervy, ktoré sa v kanály nachádzajú. Veľmi pravdepodobne preto máte problémy s pohybom nôh. Viac na obrázkoch 2, 3 a 4 https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »