Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: skleroza?

(Ba3uM, 14. 3. 2015 20:33)

Sklerózu nemáte, ale máte zúžené otvory koreňových nervov obojstranne na segmentoch C4/5 a C5/6. Aj ostatné nálezy svedčia o preťaženej spodnej časti krčnej chrbtice.

Re: Re: skleroza?

(Dakujem za odpoved ale ked tam je nspisane area sklerozy?a co by ste doporucili?treba to operovat?dost casto sa mi toci hlava ., 14. 3. 2015 22:58)

Re: Re: Re: skleroza?

(Ba3uM, 15. 3. 2015 10:24)

"fokalna area sklerozy v tele stavca C6" znamená štrukturálne zmenené kostné tkanivo, pričom je to hustejšie/zvápnené ako okolie stavca. Čo s tým je vec lekárov, ale myslím, že je to neškodné.
Horšie sú zúžené otvory koreňových nervov v medzistavcovom priestore; tie môžu spôsobovať bolesti. Viac si o stenóze pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/stenoza-miechoveho-kanala.html

Re: Re: Re: Re: skleroza?

(Ešte raz ďakujem,idem si to prečítať už som kludnejšia.00, 15. 3. 2015 10:33)

krcna chrbtica

(karol blazej, 13. 3. 2015 14:20)

Menej vyznacena cervikalna lordoza, kontury stavcov su zachovane,mierne zuzenie medzistavc.strbiny C4/5 C5/6 . Prosim opis Dakujem

Re: krcna chrbtica

(Ba3uM, 14. 3. 2015 20:33)

Krčná chrbtica je narovnaná a mierne sú zúžené medzistavcové štrbiny a tým aj stlačené disky na segmentoch C4/5 a C5/6 (číslo znamená poradie krčného stavca).

MR

(Robert, 12. 3. 2015 18:38)

Dobrý deň,
chcel by som Vás poprosiť o vysvetlenie výsledku MR a tiež radu, ako postupovať ďalej:
Chondróza a bulging disk C3-4
Osteochondróza a mediálna protrúzia C4-5
Osteochondróza a bulging disky C5- a C6-7
Chondróza a mediálna protrúzia C7-Thl
Úzky spinálny kanál

Popis:
V sagitálnej rovine zychytený úsek od CC prechodu po Th5.
Cervikálna lordóza je napriamenejšia
Šírka kosteného spinálneho kanála je už primárne zúžená
Atlantodentálna vzdialenosť je v norme
V segmente C3-4 chondróza a mierny počínajúci bulging disk. Vpravo je zúžené neuroforamen V segmente C4-5 osteochondróza a mediálna protrúzia prominujúca dorzálne o 3,5 mm s absolútnou stenotizáciou spinálneho kanála, ktorý má v AP do 9 mm. Obojstranne sú zúžené neuroforamina
V segmente C5-6 osteochondróza a bulging disk prominujúci dorzálne o 2 mm. Obojstranne sú zúžené laterálne recessy aj neuroforamina
V segmente C6-7 osteochondróza s doryálnymi osteofytmi paramediálne vľavo, ktoré spôsobujú kompresiu ľavého laterálneho recesu. Mierny bilging disk
V segmente C7-Thl chondróza naznačená mierna mediálna protrúzia
V ostatnom vušetrenom rozsahu je na intervertebrálnych diskoch primeraný bez známok herniácie, spinálny kanál je primeranej šírky, durálny vak bez známok útlaku, foramina intervertebralia sú obojstranne primeranej šírky.
Medulla je primeranej šírky homogénnej intenzity signálu bez známok expanzie respektíve myelopatie.

Ďakujem !

Re: MR

(Ba3uM, 12. 3. 2015 21:02)

Chondróza a bulging disk C3/4 - stlačený disk
Osteochondróza a mediálna protrúzia C4/5 – 3,5mm výduť disku, úzky miechový kanál, zúžené otvory koreňových nervov
Osteochondróza a bulging disky C5/6 a C6/7 – stlačené disky, na segmente kostné výrastky obmedzujúce pohyb; zúžené otvory koreňových nervov; na C6/7 utláčaný ľavý koreňový nerv
Chondróza a mediálna protrúzia C7/Th1 – nič vážne.
Ďalej sa v nálezoch uvádza zúžený miechový kanál a narovnané fyziologické zakrivenie krčnej chrbtice. Jedno s druhým podporuje stratu nosnosti krčnej chrbtice a tým sa neustále preťažuje.
Mali by Ste tak ako to odporúčam aj iným klientom s poruchami pohyblivosti krčnej chrbtice zmeniť držanie hlavy ako aj ramien. Nie je to jednoduché, ale o pokus to stojí. Navštívte fyzioterapeuta.

chronická bolesť

(Adika, 11. 3. 2015 13:07)

Dobrý deň,
chcem vás poprosiť o názor. Mám 39 rokov , moje bolesti chrbta sa začali asi pred 1,5 rokom .
Absolvovala som elektroliečbu, parafín + cvičenia ( liek Aflamil ).
Keď bolesť neprestávala išla som opäť k ortopedovi , ten ma odporučil k neurologovi .
Neurológ predpísal liek Mydocalm + liek na spanie.
Podľa správy ortopéda mám miernu skoliózu a som hypermobilná.
Bola som na RTG ( popis) : C chrbtica - výrazné napriamenie, plochá kyfóza spasmom parav.svalov. Osteocvhondrosis interv.C5/6. LS : lordoza zachované, SI synchondrozy v norme,Diskopathia L5/S1.
Čo sa týka popisu bolesti ako to vnímam ja : bolí ma to medzi lopatkami a pod lopatkami .
Najhoršie je to nad ránom a ráno. Cez deň ma to bolí len pri určitom pohybe napr. keď sa otočím v trupe do strany ( do boku ). Ráno mám pocit že mi po chrbte v noci prešiel malý valec. Pri niektorých pohyboch mi v chrbte puká ale to ma nebolí.
Minulý rok som si kúpila nový kvalitný matrac, tam by problém nemal byť, a tak isto poloha v ktorej spím je odporúčaná ortopédom.
Čo sa týka chorôb ktoré mám : jediné na čo som sa liečila je anémia, brala som na to železo.
V januári som bola na kontrolnom vyšetrení a krv som už mala v poriadku.
Úrazy som nemala žiadne ani operácie.
Práca ktorú robím nie je veľmi náročná, môžem sedieť aj stáť.
Súkromne chodím na pilates , aj pri niektorých týchto cvikoch ma to bolí. Chodila som aj na masáže, podľa maséra som nemala stuhnuté svaly na tom mieste kde ma to bolí.
Moje otázky : Môže byť zdrojom tejto bolesti zacviknutý nerv ?
Ak by zdrojom mojej bolesti nebolo nič čo súvisí z chrbticou ani zacviknutý nerv ale problém by bol z okolitých orgánov napr. pľúca, pečeň... ako sa to dá zistiť.? Čítala som že za bolesťou chrbta sa môže skrývať celkom iné ochorenie.
Posledná otázka : ak by sa mi podarilo dostať sa na Magnetickú rezonanciu - na snímkach sú vidieť aj okolité orgány alebo len chrbtica ?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Uvítam akýkoľvek návrh, nápad, radu ... čokoľvek. Ospravedlnujem sa ak som vás dĺžkou sv. otázky unavila.Ďakujem.

Re: chronická bolesť

(Ba3uM, 12. 3. 2015 21:01)

Rtg. nálezy nie sú zanedbateľné. Tvar chrbtice ukazuje na stratu jej nosnosti. Myslím, že sa výrazne podieľa na Vašich bolestiach. Diskopatia na L5/S1 znamená, že je pravdepodobne stlačený a vydutý disk; napriamená krčná chrbtica stráca nosnosť, a tým pádom je zvýšené riziko poškodzovania krčných segmentov, hlavne spodných, zatiaľ bol spomenutý len C5/6; napriamená hrudná kyfóza môže súvisieť s bolesťami medzi lopatkami.
Okrem Pilates cvičení (skúste aj iného cvičiteľa) by som sa upriamil na krčnú chrbticu a ramená s cieľom obnoviť krčnú lordózu resp. minimalizovať predsunuté držanie hlavy. Pokiaľ po 1-2 mesiacoch cvičenia sa nič nezmenilo je treba zmeniť cvičenia/cvičiteľa. Pokiaľ sa ani po 4-6 mesiacoch nič moc nezmení, potom je príčina inde. Zatiaľ by som sa zameral na obnovu svalovej rovnováhy. Na MRI vidieť hlavne mäkké tkanivá, tzn. šľachy puzdra kĺbov, disky...viac by Vám vedel povedať rádiológ.

Artroza

(Marta, 10. 3. 2015 10:48)

Pán doktor,chcela by som sa opýtať či je možné pri koxartroze zač.III.stupňa podľa rtg nálezu pred troma rokmi,aby sa toto ochorenie zlepšilo na sotva začínajúci I.stupeň-podľa rtg v súčasností pri tom istom klbe?Pokiaľ viem,toto ochorenie ma tendenciu sa len zhoršovať.Ďakujem

Re: Artroza

(Ba3uM, 10. 3. 2015 21:42)

Viete to dobre.
Zdá sa, že v tých nálezoch je nejaký „škriatok“...

SI posun

(Zuzana, 9. 3. 2015 22:37)

Dobrý deň. Poprosím Vás o váš názor. Mám 37 rokov. Už 3 a pol roka mám každodenné bolesti krížov. Bola som aj na MR. Až po nejakom čase sa zistilo, že príčinou je SI posun. Brala som infúzie, ale tie pomohli len na chvíľu. Rehabilitácie nepomohli, len raz, keď mi doktor prudko potiahol pravú nohu pri ľahu na chrbte, tak mi 5 dní bolo lepšie. Chodila som aj na mobilizáciu mäkkých tkanív. Reumatologické vyšetrenie vylúčilo zápal. Ortopéd vidí problém v hypermobilite chrbta. Neurologička povedala, že treba posilniť svaly v panve a napraví sa to samo. Pri hypermobilite vraj nie je dobré naprávanie. Chodila som nedávno zase na rehabilitácie, tak keď som fyzioterapeutke povedala, že by trebalo posilniť svaly v panve, tak si naštudovala v knihe nejaké cviky podľa Mojžišovej a naučila ma ich. Ale nie som si istá pri ich cvičení, ktoré svaly mám namáhať a čo mám cítiť. Cvičila som aj 5 mesiacov SM systém, ale necítila som žiadne zlepšenie. Ja sama vidím, že keď sedím, tak mám pravé koleno vyššie. Pri ľahu na chrbte s pokrčenými kolenami a pravým uhlom v panve je z môjho pohľadu ľavé koleno vyššie. Skúšam meniť aj doktora aj rehabilitácie, ale zatiaľ mi nikto nepomohol. Ako by mal byť podľa vás postup? Netreba to podľa vás napraviť a zároveň cvičiť? Ak netreba naprávať, tak asi po akom čase cvičenia možno očakávať zlepšenie? Neviete mi poradiť aj nejakého konkrétneho človeka, čo by mi vedel pomôcť a naučiť ma správne cviky? Som z okolia Košíc. Ďakujem pekne za odpoveď.

Re: SI posun

(Ba3uM, 10. 3. 2015 21:41)

Vy Ste exemplárny prípad toho, že každý je jedinečný. Na diaľku sa to nedá riešiť. Priklonil by som sa odporúčaniu neurologičky. Ak máte hypermobilitu, potom sa vyhýbajte švihovým pohybom a pri cvičení predchádzajte krajným polohám v kĺboch. Hľadajte/skúšajte ďalej šťastie...skúste nájsť niekoho, kto sa Mojžišovej cviky naučil na kurze, z knihy sa to nedá. Žiaľ, nepoznám na východe terapeutov.

vysvetlenie mr

(adriana, 9. 3. 2015 21:04)

dobrý den, prosím o vysvetlenie výsledkov z mr
záver: bulding disku C4/5 biforaminálne s kontaktom na oba korenebilat.praec. I.dx.
Spondylodiskérne zmeny C5/6 s nepravidelným bulgingom disku s kontaktom na korene C6 bilat.,sekund.spin. stenoza bez zn.myelopathie
spondylodiskérne zmeny C6/7 s protruziou disku parmediálne až forminálne I.sin. s kompresiou korena C7 I.sin.,sekund.spin stenoza bez zn.myelopathie
protruzia disku C7/Th1 paramediálne I.dy. bez eviden.kontaktu na nerv. korene

od oktobra ma bolela lavá ruka, infuzie nepomohli. postupne mi začalo v ruke mravenčenie a v krku mi pukoce. na základe výsledkov z mr ma pani doktorka neurologička poslala na PRT. Na akom princípe je založená učinnost PRT? Dakujem

Re: vysvetlenie mr

(Ba3uM, 10. 3. 2015 21:40)

Na dolnej časti krčnej chrbtice máte poškodené disky, najviac na segmente C6/7, kde je utláčaný ľavý koreňový nerv, ktorý je pravdepodobne príčinou Vašich bolestí. Odporúčal by som Vám určite pod odborným vedením zmeniť držanie hlavy, resp. postavenie ramien, čím by sa zmenilo aj zaťaženie bolestivých miest.
PRT je liečba diskopatie inječnými aplikáciami kortikoidov do miesta výdute disku.

Protruzia,discopatia,foraminostenoza cerv.chrbtice

(Igor Danko, 5. 3. 2015 12:29)

Pekn den,p.Dr.toto je môj nález ale nechcu sa neurochirurgovia do toho pustiť som na analgetikách už 3 rok.dá sa to vydržať ale sa to zhoršuje takže neviem či budem trpieť až do konca života/ako naši pacient./pracoval som totiž 41 rok.ako zdrav sestra,ruky mi prestali trpnuť su len bolesti v Cerv.chrbtici+do TH chrbtici do spod.lebečnej a do čela ráno.RHB som xx krát ale o ničom.Posledne som bral Diprophos inj.á 1 mes.1 amp.im 5x.Bolo mi lepšie ale sa to znovu vracia.Toto je záver MR z 2014.-Protruzia disku v segmente C43-4 s tlakom na durálny vak výrazná foraminostenoza C-5-6 vlavo.Čo by ste mi ako zdravotníkovi poradil?Hladať niekoho aby sa do toho pusil-myslím uvolnenie disku operačne.
Dakujem pekne.



Re: Protruzia,discopatia,foraminostenoza cerv.chrbtice

(Ba3uM, 9. 3. 2015 20:59)

Ja ako fyzioterapeut nepoznám neurochirurgické zásahy. Preto Vám odporúčam prostredníctvom fyzioterapeuta zmeniť existujúce držanie hlavy a ramien. S tým súvisí zásah do prvých štyroch segmentov hrudnej chrbtice, rebier hrudného koša a ramenného kĺbu s príslušnými svalmi. Sama v rámci auto-terapie by Ste mohol aktivovať veľký prsný sval, aby sa zmenil jeho tonus.

RTG

(Marta, 5. 3. 2015 7:53)

Prosím vás,je potrebná liečba pri zapalenom bedrovo-krížovom klbe,mám aj pritom koxartrozu III.stupňa pri danom klbe,na koho sa mám v tomto obrátiť?Tiež by som sa chcela opýtať na vaš názor s liečbou ozonoterapiou pri protrúziach diskov?Ďakujem

Re: RTG

(Ba3uM, 9. 3. 2015 20:57)

Obráťte sa na toho, kto Vás poslal na RTG...blokovaný SI kĺb obyčajne súvisí s bedrovými kĺbmi, resp. nepriamo zvyšuje ich zaťaženie. Ozonoterapia môže zmenšiť protrúziu disku, pokiaľ sa aplikuje do disku...


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »