Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: MRI chrbtice

(Ba3uM, 17. 4. 2013 23:08)

Nemyslím.

dobrý deň

(Eva, 17. 4. 2013 8:30)

Mám problémy s bolesťou hlavy. Neurologička mi dala urobiť vyšetrenia CT, EEG a krčnej chrbtice. Prosím o vysvetlenie nálezu: vyrovnaná lordóza až kyfotizácia v segmente C4-C6, pokročilé osteochondrózy diskov C5-C6 a C6-C7 s adaptačnými zmenami a blokovým postavením. Ďakujem.

Re: dobrý deň

(Ba3uM, 17. 4. 2013 23:06)

Narovnaná lordóza má zníženú nosnosť, čím sú platničky vystavené väčšiemu tlakovému preťaženiu. Koniec krčnej chrbtice vykazuje známky preťaženia, tieto segmenty majú obmedzený rozsah pohybu (blokády). Odporúčam mobilizáciu spomínaných blokovaných segmentov, ako aj prechodového segmentu medzi posledným stavcom krčnej a prvým hrudnej chrbtice (C/Th prechod).

stav po operácii

(Peter, 16. 4. 2013 22:59)

Dobry den prosim o vysvetlenie diagn (rok po operacii L5-S1). T.č. Prítomné známky hernie disku L5-S1 centrálneho typu, s inklináciou viac doprava parmediálne, s kontaktom a možným tlakom na štruktúry durálneho vaku, a na koreňové štrukrúry L5-S1 vpravo. Hernovaná platnička zasahuje intraspinálne do hĺbky 0,8cm. bez skvestrov medz. platničky t.č.

Re: stav po operácii

(Ba3uM, 17. 4. 2013 23:05)

Vydutá posledná drieková platnička; výška výdute 8mm v smere viac doprava. Výduť sa dotýka miechového obalu a koreňového nervu.

MR krcna chrbtica

(Angelika, 15. 4. 2013 13:14)

dobry den chcem sa opytat, ze som uz druhy krat operovana na krcnu chrbticu prvy krat ma v roku 2010 operovali a davali mi nahradnu specialnu platnicku a odstranili mi vyrastky ale teraz som bola na MR nakolko sa necitim dobre mavam caste bolesti hlavy,zavraty a viacej mi trpnu ruky aj nohy a na MR mi prisli vysledky a mam tam nalez znovu vyrastky co by ste mi poradil to sa musi znovu operovat alebo je nato neaka liecba za vasu odpoved vam vopred dakujem.

Re: MR krcna chrbtica

(Ba3uM, 16. 4. 2013 22:05)

Výrastky vznikajú ako reakcia na hypermobilitu (zvýšenú pohyblivosť) a preťaženie. Ak je na chrbtici hypermobilita, tak väčšinou bude na nej aj blokáda. Ja by som sa v terapii uberal týmto smerom. Predpokladám, že voperovaná náhradná platnička neumožňuje pohyb medzi stavcami, takže v jej susedstve sa dá očakávať hypermobilita a tým aj výrastky. Podstatné je to, že Vy sa o svoju krčnú (a nie len) chrbticu musíte starať viac ako ostaní. Pod starostlivosťou rozumiem kompenzačné cvičenia na typickú dennú záťaž. Liečba = aktívna ochrana pred záťažou a regenerácia po záťaži. Nespoliehajte sa len na pomoc lekárov.

koksatroza

(daniela gregušova, 14. 4. 2013 19:32)

Dobrý deň! Mám diagnostikovanú objemnú protruziu až extruziu herniu disku L4-5. Dva krat som operovana na herniu.Momentalne mam vysunutu pkatničku vpravo.Mavam bolesti,musim chodit do praace i ked na styri hodiny.V ja nuari my ortopedka zistila koksatrozu 3 stupen,bolesti su vecsie ,boli ma panva az stiplava,ostra, bolest s vyzarovanim do noh a tazko sa my chodi a v noci mam bolesti aj ked som v klude,Momentálne užívam lieky. Chcela by som sa spýtať ci je to stav na riesenie na konzultaciu .dakujem

Re: koksatroza

(Ba3uM, 16. 4. 2013 22:03)

Byť operovaná na herniu je obecný pojem. Chcelo by to upreniť. Samo o sebe hernie diskov svedčia o preťažení driekovej chrbtice resp. oslabenom hlbokom stabilizačnom systéme. Je j aktivácia vyžaduje Vašu aktívnu spoluprácu a čas. Mohli by sme v tejto veci skonzultovať, čo by Ste mohla urobiť pre seba, ako si pomôcť v rámci autoterapie. Zároveň by sme urobili funkčné vyšetrenie postihnutých kĺbov.

je vhodná na môj stav chrbtice "kolagénová liečba"?

(Kvetoslava, 15. 4. 2013 8:39)

Dobrý deň.Som po operácii HEDI L5/S1,ktorý má recidivujúcu fokálnu herniu -extrúziu disku s deformáciou koreňa S1,Isin,v oblasti odstupu za odstupom,
Chondroza disku L3/4,incip. osteochondroza disku ,aj fokálna protrúzia disku L4/5 s etážovými diskopatiami a foraminálne bilat.prevažne v pravo s kontaktom na koreň L4,vpravo až s náznakom deformácie koreňa.
Takto je popis z MRI rok po operácii.
Prosím Vás, napíšte mi,či mi pomôžu na bolesti a tŕpnutie ľavej nohy a aj chrbáta kolagénové injekcie.Liečba s nimi je finančne dosť náročná a je pre mňa dosť problém ju ufinancocať.Pravideľne chodím na rehabilit.,a denne cvičím.
Odpoveď prosím poslať na mail.: dodinko@inmail.sk
Ďakujem za odpoveď i váš čas a prajem pekné dni.
Kvetoslava

CT vyšetrenie

(volavka7, 12. 4. 2013 16:03)

Dobrý deň.Prosím vás o vysvetlenie nálezu z CT vyšetrenia,prípadne navrhnúť liečeb. postup...v intervertebrálnom priestore L5-S1 paramediálne vľavo protrúzia až mierna hernia disku s tlakom na prednú stenu durálneho vaku a odstup koreňa S1. V kostnom okne incip. spodylarthroza. Ďakujem.

Re: CT vyšetrenie

(Ba3uM, 12. 4. 2013 23:02)

Jedná sa o výduť poslednej platničky driekovej chrbtice, ktorá tlačí na obal miechy ako aj na ľavý koreňový nerv. Viac si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html
Čo sa liečby týka, potom je potrebné odľahčiť stlačovanie poškodenej platničky. Dá sa to dosiahnuť tým, že sa budete vyhýbať zvýšenej záťaži driekovej chrbtice (podoprieť driek pri sedení, v predklone nedvíhať ťažké veci...) a naopak posilníte svalový korzet v jej okolí. Píšem Vám obecne, pretože ciest, postupov, metód je veľa, ale cieľ jeden. Medzi takéto postupy patrí napr. Pilates, McKenzie, SM-systém, DNS-Kolář, Feldenkreis...a mnoho iných. Princíp je posilniť ochabnuté svaly zadku, drieku, brucha a strečingovať preťažené svaly. Stálo by za to aktivovať bráničné dýchanie. Odporúčam cvičiť zo začiatku pod odborným dohľadom.

MRI chrbtice

(Stanka, 11. 4. 2013 12:39)

Dobrý deň! Mám diagnostikovanú objemnú protruziu až extruziu disku L5-S1. Momentálne užívam lieky. Chcela by som sa spýtať resp. vysvetliť ako sa tá platnička zahojí resp. čo sa s ńou musí stať aby som nemala ťažkosti. Môžem pri tejto diagnoze cvičiť? Ďakujem za odpoveď.

Re: MRI chrbtice

(Ba3uM, 12. 4. 2013 23:01)

Jednoduchá otázka, ale zložitá odpoveď.
Aby Ste nemala ťažkosti, tak je potrebné odľahčiť stlačovanie poškodenej platničky. Dá sa to dosiahnuť tým, že sa budete vyhýbať zvýšenej záťaži driekovej chrbtice (podoprieť driek pri sedení, v predklone nedvíhať ťažké veci...) a naopak posilníte svalový korzet v jej okolí. Píšem Vám obecne, pretože ciest, postupov, metód je veľa, ale cieľ jeden. Medzi takéto postupy patrí napr. Pilates, McKenzie, SM-systém, DNS-Kolář, Feldenkreis...a mnoho iných. Princíp je posilniť ochabnuté svaly zadku, drieku, brucha a strečingovať preťažené svaly. Stálo by za to aktivovať bráničné dýchanie. Odporúčam cvičiť zo začiatku pod odborným dohľadom.
V princípe cvičiť môžete všetko, pričom nebudete pociťovať bolesť.

Mr

(dany, 2. 4. 2013 21:10)

Dobrý deň.Poprosila by som o vysvetlenie nálezu z MR.L3-4:bulging disku s drobnou trhlinou anullus fibrosus.L4-5:ľahká mediálna protrúzia disku s imopresiou durálneho vaku a kontaktom koreňov L5 bilat. bez zúženia neuroforamin.Schmorlove uzly v oblasti Th-L prechodu.Tarlowova cysta vo výške S2-3 paramediálna vpravo priemeru 19mm.Zmeny kostnej drene typu ModikII na telách stavcov L4,L5.

Re: Mr

(Ba3uM, 5. 4. 2013 23:54)

Dobrý deň. Poprosila by som o vysvetlenie nálezu z MR.
L3-4:bulging disku s drobnou trhlinou anullus fibrosus. = Drobná trhlina platničky.
L4-5:ľahká mediálna protrúzia disku s imopresiou durálneho vaku a kontaktom koreňov = útlak obalu miechy a koreňových nervov; môže vyvolávať bolesť;
L5 bilat. bez zúženia neuroforamin. = ok
Zmeny kostnej drene typu ModikII na telách stavcov L4, L5. = Známky výrazného preťaženia posledných dvoch driekových stavcov.
Schmorlove uzly v oblasti Th-L prechodu. = Prerastanie/pretlačená platnička do tela prvého driekového stavca; svedčí to o poddajnosti kostných štruktúr.
Tarlowova cysta vo výške S2-3 paramediálna vpravo priemeru 19mm. = je to prejav neurologického ochorenia; Môže vyvolávať bolesť.

Re: Re: Mr

(dany, 9. 4. 2013 18:35)

Dobrý deň.Chcela by som sa ešte opýtať či na môj problém pomôže cvičenie SM-systém. Ďakujem.

Re: Re: Re: Mr

(Ba3uM, 9. 4. 2013 20:17)

Nie je to síce úplne cielené cvičenie, ale určite Vám pomôže posilniť centrum tela a tým sa zmení zaťaženie drieku. Je to dobrá voľba.

Výrastok na chrbtici

(Zuzana Mojžišíková, 8. 4. 2013 19:16)

Prosím o zhodnotenie a vysvetlenie k mojej správe z MR: V úseku L3-S1 hypertrofická spondylartropatia s edémom synovie faciet. Cronické malé Schmorlove uzly Th 12-L3. To je záver z vyšetrenie. Nález: rozsah vyšetrenia Th 12-S5. Conus medularis vo výške L1. Lumbálna lordóza napriamená v celom rozsahu. Telá stavcov prim. výšky, chronické Schmorlove uzly Th 12-L3. To je súhrn mojej diagnózy a neviem z toho nič..Prosím o vyjadrenie a vysvetlenie čo mi vlastne je. Ďakujem.

Re: Výrastok na chrbtici

(Ba3uM, 8. 4. 2013 23:22)

Nálezy nehovoria o diagnóze, nehovoria o tom, čo Vám je. Drieková chrbtice je narovnaná, čo nie je fyziologické a zároveň to znamená jej nižšiu nosnosť. Schmorlove uzly svedčia o preťažení medzistavcových platničiek na hrudno-driekovom prechode a začiatku driekovej chrbtice. Na konci driekovej chrbtice sú opotrebené (facetové) kĺby medzi stavcami. Myslím, že by Vám pomohla mobilizácie hrudno-driekového prechodu.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »