Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Bolesti po operácii platničiek

(Ba3uM, 5. 11. 2012 16:13)

Váš nález je komplikovaný, napriek tomu budem reagovať na niektoré časti Vášho popisu.
1) Hemilaminectomia nerieši disk, ale len väzivá, takže bulging pretrváva aj po zásahu; kompresia miešneho kanála by sa ale mala znížiť.
2) SI zhyb je kĺbové spojenie medzi krížovou kosťou a bedrovými kosťami. Ak sa tam objavuje edém, tak to znamenie zápalu. Vhodný by bol napr. protizápalový obstrek do bolestivého miesta. Kĺb má obmedzenú pohyblivosť alebo je zablokovaný. Dôsledkom toho sa preťažuje L/S prechod ako aj postihnutý L4/5 prechod na ľavej strane. Zároveň sa preťažujú aj bedrové kĺby resp. bedrový kĺb na postihnutej strane.
3) CRP vyšší ako 10 poukazuje na zvýšenú hladinu zápalu v sére. Áno, opuchnutý SI zhyb môže byť dôsledok systémového ochorenia, za predpokladu, že podobné opuchy/bolesti sú aj na iných miestach/kĺboch.

detska mozgova obrna

(jana, 3. 11. 2012 23:03)

dobry den pisem koli mojmu synovi ktory ma dmo janko ma 5 rockov uz sme vyskusali vela veci no stale sme na tom po pohybovej stanke velmi zle.chcela by som sa spytat ci sa zaoberate aj takymito pripadmi este som zabudla ze mame aj epilepsiu .dakujem pekne

Re: detska mozgova obrna

(Ba3uM, 5. 11. 2012 15:28)

Nezaoberám s dmo. Viem ale, že je veľmi účinná Vojtova terapia. Odporúčam Vám nájsť si terapeuta Vojtovej terapie, ktorý by Vás zaučil do nej a Vy (rodičia) by Ste mohli praktizovať na Jankovi Vojto techniký.
Od 01/2013 začínam kurz dns (dynamická neuromuskulárna stimulácia), ktorý je okrem iného založený na princípoch Prof. Vojtu. Takže možno po absolvovaní 3 dielneho kurzu, ktorý končí niekedy na prelome 2013/14 budem vedieť viac.

natrhnutý stehenný sval

(Daniela, 23. 10. 2012 20:30)

Dobrý deň,
chcela by som Vás požiadať o Vašu odbornú radu. Pred štyrmi týždňami som si pri volejbale natrhla zadný stehenný sval. Po troch dňoch sa vytvorila veľká modrina tesne pod sedacím svalom. Bohužiaľ neviem, o ktorý úpon sa konkrétne jedná, doktori mi naordinovali hlavne kľudový režim, ľadovanie, krém ibuhepa a kopu trpezlivosti,ktorú už strácam. Môj stav sa trocha zlepšil, kúpila som si Wobenzym, ale ešte stále to dosť bolí a môj pohyb je značne obmedzený. Prosím, poraďte mi, akú podpornú liečbu by ste navrhovali a či je vhodná nejaká rehabilitácia, aby sa liečenie urýchlilo. Vopred ďakujem za odpoveď.

Re: natrhnutý stehenný sval

(Ba3uM, 30. 10. 2012 11:46)

Tvorba nového tkaniva trvá 6-8 týždňov. Wobenzym urýchľuje metabolizmus v celom vašom organizme/systéme. Pre natrhnutý sval je ideálna lokálna terapia. Napr. by ste si mohla nahrievať spodnú polovicu zadného stehna, čím by sa svaly viac uvoľnili a tým by sa znížilo napätie na ich úponoch o sedaciu kosť, teda miesta, kde je poškodenie. Vlastné miesto ošetriť antiedemickou náplasťou alebo prostriedkami, ktoré absorbujú vodu.
V rámci rehabilitácie vykonávať všetky pohyby, ktoré nespôsobujú bolesť.

Re: Re: natrhnutý stehenný sval

(Daniela, 3. 11. 2012 18:47)

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď!

Prosba

(Alena, 30. 10. 2012 13:48)

Dobrý deň.
Nedavno mi bol vyoperovaný meningeom ( ľava strana hlavy )cca 30x40x38 mm - vajicko :-) ) ale zavraty neustale pokracuju a bola som poslana na MR krcnej chrbtice .Zistili C5-C6 paramediálna až preforaminalna hernia disku vľavo s kontaktom na miechu a ľavy koreň C6 bez myelopatie. Hernia disku je kryta osteofytmi , spinalny kanal zuzeny na 9-10 mm.
Bola by som rada, keby ste mi povedali ci toto sposobuje moje zavraty a ci ma znovu caka operacia ( driekovu cast, kde bola hernia , mi operovali pred 2 rokmi ) Velmi pekne dakujem za akukolvek informaciu.

Re: Prosba

(Ba3uM, 31. 10. 2012 11:38)

Nález môže spôsobovať závrate, ale ani nemusí. Odporúčam vyšetriť funkčnosť celej krčnej chrbtice s dôrazom na C0/1 a C/Th prechod. Predpokladám, že by tam mohli byť nálezy. Po ošetrení týchto nálezov by mohli závrate pominúť.
Nepriaznivá správa je 9-10 mm zúžený spinálny kanál z pôvodných 16-18 mm.
Dobrá správa je, že je to bez myelopatie, čo znamá - bez poškodenia samotnej miechy.
Hernia disku je zastabilizovaná osteofytmi.

Re: Re: Prosba

(Alena, 3. 11. 2012 10:19)

DAKUJEM:-)

úzsky spinalny kanal Th10-11

(Maria Ščešňáková, 31. 10. 2012 10:01)

dobry deň,prosím vas poradte mi čo mam robiť,mám 45 rokov pred 3 tyždňami som sa pošmykla a spadlab.Bol to ľahky pád ale na druhy ,treti deň mi začalo take mravenčenie štipanie v podbrušku a začali mi trpnuť nohy hlavne v kolenách.Boesti som nemala žiadne a tak som išla k lekárovi až o dva týždne.Ten vylučil zlomeninu a na ct vyšetrení ako aj na MR vyšetrení sa ukázalo uzsky spínálny kanal Th 10-11 na 50% Odoslali ma na neurochirurgiu ale tam ma objednali až 20.12 Čo mam robiť ,nohy mám stale strpnuté podlamuju sa mi v kolenách,bolesti nemám môj emailmaria.scesnakova@gmail.com

Kostrč

(Ingrid, 31. 10. 2012 11:46)

Dobrý deň, asi 4 mesiace mám bolesti kostrče . Bolesť je najmä pri sedení, ale dosť často aj pri ležaní. Je tupého rázu. Na vyšetrení som bola iba u ortopéda pred 2 mesiacmi, rtg nález neukázal nijaké odchýlky. Lieky proti bolesti problém nevyriešili, bolesť stále pretrváva. Bola by v mojom prípade vhodná manipulačná liečba kostrče? Máte s podobnými prípadmi skúsenosti? Ďakujem za odpoveď.Prosím Vás o odpeveď na e-mail: inga26centrum.sk

Chrbtica

(Jana, 23. 10. 2012 10:38)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie RTG vyšetrenia chrbtice: Proc. transversus dx S1 vytvára nearthros s telom os sacrum, ľavý je normálne zrastený, nepatrná dextroskolióza L, plytšia lordóza, plat. L5 užšia, ojed. drobné ventr. osteofyty.
Z: Prechodný L/S stavec, Laesio disci L5, Spondylosis def. minima.
Vopred ďakujem a prajem pekný deň

Re: Chrbtica

(Ba3uM, 30. 10. 2012 12:19)

Nálezy nie sú závažné.
Na pravom priečnom výbežku stavca S1 v spoji na krížovú kosť je zhrubnutá kosť. Platnička L/S je mierne stenčená.

protrúzia disku C5/6

(jozef, 22. 10. 2012 15:20)

Môže plochá dorzálna až cirkulárna protrúzia disku C5/6 do 4mm súvisieť so šumením v ľavom uchu a ako by sa dala protrúzia zmenšiť.Ďakujem za odpoveď.

Re: protrúzia disku C5/6

(Ba3uM, 30. 10. 2012 11:53)

Môže i nemusí. Otázna je príčina vzniku protrúzie. Príčinou môže byť úraz, jednorazová trauma alebo systémové preťaženie. Skôr tá príčina spôsobuje aj šumenie v ľavom uchu.
Začnite pracovať na ostránení príčiny.
Protrúzia sa dá znížiť tak, že sa zredukuje stlačenie disku. Jednorázovo je vhodná trakcia a systémovo zmeniť napätosť krčných svalov ako aj horného ramenného pletenca.

Stav po operacii

(Mirka pekarova, 11. 10. 2012 14:00)

Dobry den po opereracii hemilaminectomia l5s1 mi napisali do prepustacej spravy ,,,jedna sa o mateplasticky zmenenu uz osifikovanu leziu disku,zrastami fixovanu ku korenu a prilahlej casti duralneho vaku,do intervertebralneho priestoru nie je mozne preniknut pre jeho obliteraciu,mozem prosim pekne vediet co to znamena pre mna ako laika,nadalej pretrvavaju bolesti je mozne ze sa ich zbavim ci ma caka este operacia dakujem pekne

Re: Stav po operacii

(Ba3uM, 15. 10. 2012 14:29)

V správe je uvedené, že sa operáciou odstránili časti väziva, ktoré boli nalepené a tlačili na koreňový nerv (zdroj bolesti). Avšak sa neodstránili po celej dĺžke, keďže priestor medzi stavcami je upchaný tkanivom z poškodenej platničky. Keďže bolesť pretrváva, ako uvádzate, tak aj tlak na koreňový nerv pretrváva naďalej i keď na menšej styčnej ploche.

Bolesť chrbtice

(Erika, 11. 10. 2012 22:55)

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, bola som pri doktorke, ktorej som povedala len, že som vyrástla rýchlo a začala ma bolieť chrbtica, ona mi ju pozrela .. a predpisala mi masaž, elektroliečbu.... nič mi nepomohlo, lebo ja som jej neopisovala...no je to bolesť v spodnej časti chrbtice, je to neznesitelne ...normalne, ked sedim ... ja citim akoby cela ta vaha mojho tela bola len na tej lavej strane .... akoby len ta spodna lava chrbtica bola zatazena ...hrozny pocit, neviem co s tym...ako si pomoct .. teraz cvicim .. no ona sa mi hlavne zamerala na krcnu chrbticu ... mam zle drzanie tela, dala mi cviky aj pasy na krcnu chrbticu .. aby som plecia nedavala tak dopredu ... ma vplyv krcnej chrbtice na krize,alebo ako ?? Ďakujem za odpoveď

Re: Bolesť chrbtice

(Ba3uM, 15. 10. 2012 14:28)

Ak rýchlo vyrastiete, tak hlavným problémom je, že väzivá a svaly nestíhajú za kosťami a na kĺboch vzniká zvýšená napätosť, na chrbtici môže dôjsť aj vykriveniu (skolióze) chrbtice. Čo sa týka vzťahu driekovej a krčnej chrbtice, tak prípadné jednostranné zaťaženia alebo inú dysfunkciu panvy a drieku kompenzuje krčná chrbtica. Dokonca príčina bolestí krčnej chrbtice často býva ukrytá v drieku/panve, preto často, ak ošetríme driek prestane bolieť krk. Ale opačne to neplatí.
Spomínate predsunuté držanie hlavy a pliec. Pritom netrpí len krk, ale celý ramenný pletenec a nestačí ošetrovať len krk, ale aj napr. prsné svaly, medzilopatkové svaly horné a dolné trapézy...

Bolesť chrbtice

(Peter, 13. 10. 2012 23:13)

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o vysvetlenie a radu na liečbu na nalez z MRI: V sagitálnej rovine zachytený úsek od CC prechodu po Th5.Napriamená lordoza, medzistavcové priestory C5-7 zúžené s drobnými marginálnymi osteofytmi, ktoré dorzolterálne mierne zasahujú do NF, intenzita signálu diskov znížená, cirkulárne presahujú okraje tiel stavcov so zasahovaním do spinál.kanála o 3 mm a miernym tlakom na predné štruktúry durál. vaku, predný epidurál. priestor mierne zúžený, šírka spinál. kanala v AP smere 10mm.Medulla je homogennej intenzity signálu bez známok expanzie respektive myelopatie. Záver:Osteochondroza a bulging disk v seg.C-7,napriamená lordoza.
Ďakujem. Pri neurologovi som zatial nebol.


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »