Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

trakčna terapia

(klaudia, 14. 3. 2013 14:15)

Dobrý deň
CHcela by som sa informovať na metódu trakcie krčnej chrbtice.

Moja diagnóza:
Dominujúci je nález v segmente C5/6 - objemná mediálna Až foraminálna hernia IVD vľavo s kaudálnou extenziou,
kompresiou durálneho vaku, v.s. aj radixov C6 a C7 I.sin. Stenóza spirálneho kanála i ľavého neuroforamenu.
Osteochondróza disku.
Lekári naprávať tento stav chiropraktickými metódami neodporúčajú až zakazujú, preto by som sa chcela spýtať ,
či by mohla pomôcť môjmu stavu metóda trakcie,a či sa to robí a u vás?Ďakujem Vám za odpoveď.
S pozdravom Klaudia

Re: trakčna terapia

(Ba3uM, 14. 3. 2013 22:46)

Ja samozrejme trakčné techniky vykonávam, ale len manuálne. Sú mierne a bezpečné. Otázne je však, či by aj Vám pomohli. V predchádzajúcich odpovediach som zhodnotil Váš stav ako vážny, na tom trvám. U Vás vidím ako problém upchaný (stenóza) miechový kanál. To je známka dlhodobého preťaženia postihnutých segmentov. Napriek tomu, by Vám mohla pomôcť mobilizácia susedných segmentov hlavne C/Th prechodu (to som už odporúčal aj minule). Výsledok je otázny, môže sa dosiahnuť výrazná dlhodobá úľava, ale i minimálna krátkodobá; môžete očakávať niekoľko opakovaných terapií.

absol.sekundárna spinálna stenóza

(Iva, 14. 3. 2013 19:27)

Dobrý deň, mám 34 rokov, dva roky problémy s chrbticou, vyčerpala som konzervatívnu liečbu,hospitalizácia na neurol. 2x, rehabilitácie, ozono terapiu 3x, kostrčové obstreky, momentálne ma odporučili k operácií. Ešte skúšam dobrého rehabilitačného lekára a McKenzie metódu. Dnes som obdržala výsledok z magnet. rezonancie, poprosila by som vás o vysvetlenie pojmov, váš názor, či by ma pri tomto náleze ešte zachránila rehabilitácia alebo už len operácia. Subjektívne - bolesti sú výrazné, idú do nohy, pohybovanie obmedzené, najväčšie problémy sú pri státi a chôdzi, to v podstate nemôžem. Iba pri ležaní a sedení si viem nájsť úľavovú polohu.
Popis z magnet. rezonancie : napriamená lordoza, rozvinutá osteochondróza L5-S1 s desikáciou disku, pozdĺž dolnej krycej platničky L5 s drobným Schmorlovým uzlom s perifokálnou tukovou degenráciou. V tejto úrovni je znázor. masívna trasnligamentózna široká posteriózna extrúzia disku, lokalizovaná mediálne až mediolaterálne vpravo. Dosahuje šírku až 18x22x16mm. Z väčšej časti obliteruje pravú časť spinálneho kanála, s kontralaterálnou deviácoiu a kompresiou durálneho vaku, s roztlačením radixov. Výrazná kompresia odstupu S1 vpravo, parciálne aj vľavo. Extrúzia nezasahuje do neuroforamenov. V ostatnom rozsahu bez signif. stenózy, multisegmentárne bulgingy diskov do 3-4 mm v L-L5.
Indikovaná chirurgická intervencia !

Ďakujem vopred za váš názor, síce by som sa rada vyhla operácií, ale momentálne mám výrazne ovplyvnenú kvalitu života, denne bolesti. Pracujem stále, ale za PC, nie fyzicky.

ďakujem veľmi pekne ( môj mail ivca2505@gmail.com)

spazmy lopatkových svalov

(Ingrid, 11. 3. 2013 16:23)

Dobrý deň, poprosila by som o radu ohľadom mojho zdravotného stavu. Mávam silné bolesti a spazmy od lopatiek po vnútornej strane až po trapezy a krk, niekedy mi mravenčí sánka, poprípade mi hučí v uchu . Spazmy sú bolestivé na dotyk masážou sa bolesť vlastne zosilní a akoby rozšíri. Mám 41 rokov pravidelne športujem/aerobik, posilovna, lyžovanie 3-4 krát do týždňa/. Netrpím nadváhou. Po vyšetrení u neurológa a následne RTG mi popisujú blokové postavenie C5-7, so zúžením medzist, štrbín a ventr. osteofytmi. Esovitá skolióza v Th úseku. Ale ja neviem či moje spazmy súvisie so stavom chrbtice ako takej totiž bolesť nikdy nevychádza z chrbtice, ani mechanické zaťažovanie-cvičečnie s činkami mi nespôsobuje problém. Po cvičení, napr aj behaní a tiež ohrievaním sa mi uĺaví ale je to krátkodobé a sebamenší stres, alebo aj záťaž-psychická mi okamžite navodí tieto spazmatické stavy. Riešila som to už aj akupunktúrou, ale pomohlo mi len 1. sedenie-cca 2mesiace pokoj a následné opakovanie mi už nikdy nespôsobilo tak dlhodobé uvolnenie-max 2-3 dni. momentálne užívam Myolastan na predpis neurológa, ale nebadám takmer žiadne zmeny a okrem toho sa snažím maximálne sa vyhnúť chemoterapii. Ďakujem

Re: spazmy lopatkových svalov

(Ba3uM, 11. 3. 2013 23:04)

Podľa toho čo píšete, riešil by som mobilizáciu dolnej časti krčnej chrbtice resp. prechod medzi krčnou a hrudnou chrbticou; aktiváciu hlbokých flexorov krčnej chrbtice; v ďalšom by som sa zameral na centralizáciu lopatiek; ošetrenie smazmatizovaných svalov mäkkými fasciálnymi technikami; vyšetrenie spôsobu dýchania, či neprevláda klavikulárne dýchanie, pokiaľ áno, zamerať sa na jej úpravu/zmenu. Otázna je esovitá skolióza a jej podiel na spazmoch.

RTG

(Martin, 8. 3. 2013 16:35)

Prosim o vysvetlenie RTG nalezu: C chrbtica,2 proj: Postavenie vyhovujúce,výška tiel stavcov zrovnateľná,zachovalá,incip.spondyloptické a osteochondrotické zmeny C5-7,so uňižením medzistavcového priestoru viac C6-7,ostatné medzistavcové priestory normálnej výšky,kostná štruktúra zachyteného skeletu jemná pravidelná, obrys hladký. susp. ponticulus C1 Coxae: Normálne postavenie bedrového kĺbu,kontúry klbnych plôch ostré,hladké,klbne štrbiny sú primeranej šírky,kostná štruktúra je menej pravidelná, preriedená,vpravo v oblasti krčka femoru na báze s cystoidným prejasnením do veľkosti 15 mm a mediálne so sklerotickým ložiskom do 10 mm,v ľavom femore pod veľkým trochanterom na ploche 20x15 mm smožnou skleroticko pseudolytickou prestavbou.Pri pretrvaváni ťažkosti dop. scintigraf. vyš. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem!

Re: RTG

(Ba3uM, 9. 3. 2013 16:07)

Na krku sú to bezvýznamné patologické nálezy; najviac je preťažený segment a jeho platnička C6/7; je tam ešte podozrenie na skostnatenie prechodu cievy zásobujúcej krvou mozog na začiatku krčnej chrbtice.
Na pravej stehennej kosti je podozrenie na cystu v oblasti krčku; na ľavej pod veľkým trochanterom na ploche 20x15 mm s možnou skleroticko pseudolytickou prestavbou (čo znamená štrukturálnu zmenu).

bolesti krčnej chrbticd

(Michal, 6. 3. 2013 21:33)

Dobrý večer, chcem vás poprosiť o radu. Mám problémy s krčnou chrbticou, čo mi spôsobuje bolesti hlavy, ťahanie od krku, záhlavia až smerom ku čelu, spojená s tlakovou bolesťou a pálením na čele. Často mávam pocit akoby myknutie a puknutie v hlave. Pri priložení ruky k spánkom pociťujem vibrácie v krku a v oblasti krku, kde sa dá nahmatať pulz. Tieto problémy mám od októbra, kedy mi silno prasklo v krku a postupne sa pridalo bušenie srdca, jeho podskakovanie a pulzovanie v hlave spojené s poctom tepla a pulzovania v tvári. Bol som odoslaný na magnetickú rezoanciu, posielam vám je výsledky:
V segm. C3/4 cirkulárna protrúzia IVD s minim. akcentáciou vyklenutia subartikulárne vľavo+incip. unkovertebrálna spondylóza vľavo. Ľavý neuroforamen len min. vytesnený.
V segm. C 4/5 minim. anulárny bulging disk.
V segm. C5/6 protrúzia IVD subartikulárne vpravo.
Prosím Vás o vysvetlenie môjho nálezu ači tento nález zodpovedá mojim ťažkostiam a či majú vplyv na moje problémy so zvýšeným pulzom a búšením podskakovaním srdca.
Ďakujem za odpoved.

Re: bolesti krčnej chrbticd

(Ba3uM, 9. 3. 2013 15:08)

Najviac je poškodená platnička medzi stavcami C5/6, ostatné nálezy sú "bežné". Tieto nálezy nesúvisia so spomínaným silným prasknutím. Prasknutie môže súvisieť skôr s väzivom linea nuchae, ktoré sa ťahá po celej krčnej chrbtici. Jej poškodenie môže vyvolať neadekvátne zdravotné problémy. Neviem, či na MRI snímku sú vôbec viditeľné tieto poškodenia.

Druhá spojitosť je s nervami, ktoré sú nachádzajú taktiež v tejto oblasti a inervujú bránicu. Na bránicu je fasciálne prichytený srdcový obal (perikard). Podľa mňa najviac by mohol zistiť neurológ. Zároveň by som vám odporučil Bowen terapiu, ktorá sa zameriava na spojivové tkanivo.

mag.rezonancia

(Mirka , 5. 3. 2013 11:27)

Velmi Vas prosim o vysvetlenie s mag.rezonancie kedze som po operacii a mam bolesti palive v nohach ma poslali na mri,,,stav po laminektomiil5vlavo primerane postoperacne zmeny,rozsiahlejsia fibroza nebola pozorovana,medialna hernia disku l5s1 v rozsahu extruzie,herniovany disk je v kontakte s korenmi s1 obojstranne,vyraznejsia kompresia miechovych korenov nebola pozorovana.dakujem pekne

Re: mag.rezonancia

(Ba3uM, 7. 3. 2013 20:56)

Hernia znamená výduť platničky, ktorá tlačí v na koreňové nervy S1 obojstranne (ľavá i pravá strana).

Viac o hernii, protrúzii, extrúzii si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

Recidíva hernie znamená znovu sa objavujúce/opakujúca sa; podozrenie na dráždenie koreňového nervu S1 herniovanym diskom L/S;

MRI

(MIRKA, 5. 3. 2013 11:34)

Dobry den este sa chcem opytat co znamena recidiva hernie disku l5s1;susp.iritacia korenov s1 herniovanym diskom,dakujem Vam pekne

krčna chrbtica

(ivka, 4. 3. 2013 17:04)

Dobry den prosim vas o vysvetlenie čo to znamena paramedialna protruzia disku c5/c6 a c6/c7 vlavo, s lahkou kompresiou duralneho vaku ventralne.Vidiet znamky incip.intervert.osteochondrozy c5/c6, c6/c7.

Re: krčna chrbtica

(Ba3uM, 4. 3. 2013 23:44)

Protrúzia je hernia/prolaps platničky mierne vľavo, s ľahkým tlakom na prednú stranu miechového obalu. Známky počiatočnej sklerotizácie krycích platničiek C5/6, C6/7.
Viac o protrúzii si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html

MR C chrbtice

(sstanko, 27. 2. 2013 22:59)

Dobry den , velmi Vas prosim o vysvetlenie tohto nalezu. Otazka znela "Su pritomne ev demyelizacne zmeny C chrbtice?"Na T1,T2 VO vSAG a TRA rovine od CC prechodu po Th5 je krčna lordoza s primeranym zakrovenim ,stavce bez posunu a SI zmien.MP C4=5 a Th3=4 so znamkami desikacie,MP Th3=4 je dorzalne centralne vyklenuta,siaha intraspinalne do2,1 mm s impresiou ventralnej plochy,ktora pri epiduralnej lipomatoze lokalizovana viac ventralne.Spinalny kanal od urovne Th 3 kaudalne s vyraznou epiduralnou lipomatozou, DV v AP redukovany na 6-7,5 mm, priecne na 12 mm.MP Th4-5 je dorzalne centryalne lahko vyklenuta , siaha intraspialne do 1,5 mm s minimalnou impresiou ventralnej plochy DV. Ostatne zachytene MP bez vyklenovania, spinalny kanal bez redukcie , neuroforamina su nezuzene. Zachyteny usek miechy v urovni protrusie disku Th 3-4 s miernym hyperSI, na ploche 3 X 2,5 X 2,3 mm. Neuroforameny bez zavaznej redukcie. ZAVER : Mierna protruzia disku Th3-4,ale pri spolupritomnej epiduralnej lipomatoze s redukciou priesvitu DV s kompresiou uventralnej plochy miechy az znamkami fokalnej myelopatie. Za odpoved pekne dakujem.

Re: MR C chrbtice

(Ba3uM, 28. 2. 2013 0:03)

Milý sstanko, odpoveď je áno, pokiaľ je to otázka z testu; pokiaľ nie, potom na potvrdenie myelopatie sú potrebné ďalšie vyšetrenia. Dobrú noc.

Re: Re: MR C chrbtice

(sstanko, 28. 2. 2013 23:25)

Dobry den , bohuzial toto nieje test,ale moj nalez z ktoreho nemam radost.Prosim Vas o ake dalsie vysetrenia ma ist.Pani doktorka mi odporucila MR vysetrenie hrudnej chrbtice niekedy v lete ,nakolko ma v maji caka kontrolne MR mozgu ohladne demyelizacnych lezii./dinamiky demyelizacneho ochorenia/

Re: Re: Re: MR C chrbtice

(Ba3uM, 2. 3. 2013 19:59)

Z detailného popisu nálezov som mal dojem, že je to úloha z testu. Obyčajne nie sú nálezy také opisné. Nie som neurológ, odpovedám Vám len na základe svojich obmedzených vedomostí nelekára, takže berte to s rezervou. Spomínate ďalšie MR vyšetrenia, to je fajn, tie ukážu, či je lipomatóza aj na nižších úrovniach hrudnej chrbtice. Predchádzajúce MR mozgu ukázalo demyelizačné lézie?

Nespomínate žiadne vyšetrenia týkajúce sa príčiny vzniku lipomatózy, v dôsledku čoho sa upcháva spinálny kanál (6-7,5mm) a tlačí na durálny vak a na myelínový obal nervových vlákien. Keď dobre viem, tak lipomatózu miechy podporujú zvýšené hladiny steroidov v krvi. Užívali Ste v minulosti niečo podobné? Ak áno, môže tam byť súvislosť. Potom by bolo vhodné endokrinologické vyšetrenie zamerané na hladinu steroidov.

Re: MR chrbtice

(rmina@centrum.sk, 1. 3. 2013 17:50)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie diagnózy MR
Vyšetrenie vykonané v SAG T2,SAG TI,COR STIR a AX 3D SSFP sekvenciách v rozsahu od Th 10 po S4.
V sagitálnych sekvenciách je lordóza bedrovej chrbtice v úseku L 4-5 napriamená medzistavcová štrbina L4-5 znížená medzistavcová štrbina L5-S1 v dorzálnej (časti znižená, MP L3-S1 so známkami desikácie,zachytený úsek medulla spinalis bez Si zmien, konus medullaris v úrovni. Th12/L1,pril'ahle okraje tiel stavcov L4-5 so známkami MODIC II, tela stavcov L4 a L5 ventralne Iemujú osteofyty v urovni L4-5 bilat. pritomné známky fasset arthrózy,v COR STIR sekvenciách v oblasti S1 sklbeni známky subchondrálneho edému nepozorovat',v štruktfre S3 a S4 segmentu krížovej kosti prftomná v T1 aj T2 sekvenciách hyper Si lézia vel'kosti 4,9mm a 4,2mm najskôr charakteru hemangiomu. V úrovni L3-4 prítomná mediálna a Zl'ahká pravostranná paramerliálna protrúzia MP dorzálne intraspinálne o 2,5mm s minimálnym kontaktom na nervový koreň L4 vpravo,spinálny kanál v úrovni MP dosahuje 18,4mm LL a 9,8mm Ap. V_úrovni L4-5 pritomný bulging disk MP dorzálne intraspinálne o 2,6mm s kontaktom na nervový koreň L5 bilat.,spinálny kanál v urovni MP dosahuje 16,7mm LL a 10,9mm AP. V úrovni L5-S1 pritomná mediálna až l'ahko pravostranná paramedialna extrúzia
MP dorzalne intraspinálne o 7 mm, tiahnuca sa kraniálne poza zadny okraj tela stavca L5 o 9,.1 mm, s kompresiou nervového koreňa S 1 bilat. vyraznejšie vpravo,s miernou kompresiou nervoveho koreňa S2 vpravo a zúženim spinálneho kanála. Obojstranne neuroforameny parciálne redukovaný spondylarthrózou na intervertebrálnom
sklbeni s možnou irtáciou nervového koreňa L5 bilat.

Z:Mediálna až l'ahko pravostranná paramediálna extrúzia MP so sekvestrom tiahnucim sa l'ahko kraniálne poza zadny okraj tela stavca L5, s kompresiou nervového koreňa S1 bilat, výraznejšie v pravo.s miernou kompresiou nervového koreňa S2 vpravo a sekundárnou stenózou spinálneho kanála. Bulging disk MP L4-5 s kontaktom na nervovy korňi L5 bilat.
Mediálna až I'ahká pravostranná paramediálna protruzia Mp L3-4 s minimálny kontaktom na nervovy koreň L4 vpravo.
Ďakujem.







Re: Re: MR chrbtice

(Ba3uM, 2. 3. 2013 20:28)

Posledné tri platničky drieku sú poškodené a vyvíjajú tlak na durálny vak (obal miechy) v strede a vpravo. Najťažšie je porušená posledná platnička a spôsobuje útlak na koreňové nervy S1 a S2 (nervy vychádzajúce z krížovej kosti). Časť tejto platničky sa uvoľnila do miechového kanálu. Miechový kanál pod krížovou kosťou je upchaný.
Viac o extrúzii, protrúzii, sekvestrácii si pozrite na: https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »