Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Operácia krčnej chrbtice

(Ba3uM, 16. 8. 2013 22:22)

Nálezy sú v dôsledku preťaženia dolnej časti krčnej chrbtice. Nepodceňujte ich, je potrebné zmeniť existujúci stav, inak sa to bude zhoršovať. Ja ako fyzioterapeut odporúčam prebudovať existujúci spôsob držania hlavy a krčnej chrbtice, je to vlastne cielená rehabilitácia zameraná nie len na postihnuté miesta, ale aj na ramenný pletenec. V prvom rade by mal skúsiť tento spôsob liečby, ak nepomôže, potom nastupuje neurochirurg.

Myslím, že manžel má dobrý pocit, že je to od krčnej chrbtice, pretože hrtan je inervovaný z postihnutých segmentov pozrite si https://ba3um.estranky.sk/clanky/poruchy-pohyboveho-ustrojenstva/fyzioterapia-a-nervovy-system.html

vysvetlenie a nazor na operaciu

(marcela, 15. 8. 2013 17:20)

dobry den, prosim Vas o radu ,prisli mi vysledky z magnetickej rezonancie , moj neurolog mi odporucil operaciu,aky je Vas nazor ? dakujem.
V tele stavca C5 je neostro ohraniceny hemangion,drobny okruhli hemangion je aj pod hornou krycou platnickou tela stavca Th1 najvacsieho primeru 5mm. Spinalny kanal je primarne dostatocne priestranny.
C5/6 incip.degenerativna desikacia disku,difusny bulging disk AP rozsahu do 3mm so sirokou kompresiou prednej steny duralneho vaku bez kontaktu na miechu. Volny AP rozmer kanala ostava 12 mm. Neuroforamina su dostatocne priestranne.
C6/7 - s maximom paracentralne a foraminalne vpravo sa zobrazuje velka akutna extruzia disku AP rozsahu az do 7mm, siroka baza extruzie dosahuje do 14mm. Vyklenuty disk je dobre diferencovatelny na sagitalnych aj axialnych skenoch kde je vyraznejsi hyperintenzivny co znamena ze sa jedna o akutnu extruziu s vysokym podielom vody.
V sagitalnej rovine diferencovat kranialnu aj kaudalnu propagaciu extruzie v rozsahu do 7mm nad a pod uroven stredu intervertebralnej strbiny. V axialnej rovine je nalez najvyraznejsi foraminalne v pravo s vyraznou objemovou redukciou neuroforamenu. Mierne je komprimovana prava predna stena duralneho vaku a napriek rozsiahlej extruzii je myelon intaktny.
Th2/3 zobrazuje sa prevazne centralne vyklenutie disku AP rozsahu 3mm s vyraznejsou kranialnou aj kaudalnou subligamentoznou propagaciou v CC rozsahu 6-7mm nad a pod uroven intervertebralnej strbiny. V axialnej rovine ostava rovny AP rozmer kanala minimalne 11mm,miecha je volna. Oba neuroforameny su volne.

prosim o vysvetlenie a vas nazor.

Re: vysvetlenie a nazor na operaciu

(Ba3uM, 16. 8. 2013 22:19)

V prvom rade musím povedať, že snímok je excelentne popísaný.
Asi viete, že nálezy sa týkajú dolnej časť krčnej chrbtice a začiatku hrudnej. Myslím, že je to dôsledok dysfunkcie prechodového segmentu C7/Th1. Pokiaľ je tento segment obmedzovaný/blokovaný, tak sa záťaž prenáša na susedné segmenty. Tie na to nie sú dimenzované a tak sa časom poškodia. Najviac postihnuté sú dva segmenty a to C6/7 a Th2/3, z ktorých ten prvý - krčný je v akútnom stave, čo znamená, že je to čerstvé poškodenie. Vydutý disk smeruje jednak k obalu miechy, ktorú stláča (miechy sa nedotýka), viac na pravú stranu, 7mm nad a pod svoju úroveň. Zúžený je otvor pravého koreňového nervu.
Keby som bol chirurg, tak odporúčam operáciu. Keďže som fyzioterapeut odporúčam neinvazívnu liečbu – najskôr znížiť výduť disku C6/7 manuálnou terapiou; potom, ak sa zastabilizuje prebudovať existujúci spôsob držania hlavy a krčnej chrbtice, je to vlastne cielená rehabilitácia zameraná nie len na postihnuté miesta, ale aj na ramenný pletenec. V prvom rade by Ste mala skúsiť tento spôsob liečby, ak nepomôže, potom nastupuje neurochirurg.

MR chrbtica C

(Vladimira, 15. 8. 2013 17:55)

Prepáčte zabudla som dopísať, že už mám operované karpály na obidvoch rukách, môže to s tým nejako súvisieť? Niekedy mám také bolesti hlavy hned po prebudení že niesom schopná ani ráno vstať z postele bez tabletky...

diagnoza

(Mária, 13. 8. 2013 11:59)

Dobrý den prišli mi výsledky z MG a chcela by som vediet vaš názor :Incipientná chondroza IV diskov L4/5 a L5/S1 s anulárnymi fisurami a drobnými medialnymi protruziami.Incipientná deformačná spondyloza a spondylartroza.Mám už 10 rokou bolest chrbta a začinaju mi trpnut palce na nohách Dakujem za odpoved.

Re: diagnoza

(Ba3uM, 13. 8. 2013 23:05)

Bolesť je ochrana pred väčším poškodením. Za 10rokov signalizácie preťaženia bolesťou sa dá predpokladať, že okrem preťaženia sú na miestach bolestí štrukturálne zmeny, čo je sprevádzané zmenou pôvodných vlastností postihnutých tkanív platničiek L4/5 a L5/S1 (medzi predposledným a posledným driekovým stavcom a medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou). Anulárne fisúry si pozrite na https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html obr.4. Vznikli v dôsledku stlačenia medzistavcových štrbín a následne aj platničiek. Tieto fisúry/prasklinky spôsobili drobné výdute platničiek, ktoré tlačia na miechový obal, a to spôsobuje bolesti. Zároveň na dosadacích plochách stavcov sú známky kostných výrastkov, ktoré obmedzujú pohyb medzi stavcami. Odporúčal by som vyšetriť svaly v oblasti drieku a dolných končatín, a tie ktoré sú skrátené intenzívne strečingovať, aby sa zmenil súčasný stav zaťaženia postihnutých segmentov. Chce to zmenu doterajších návykov, inak sa poškodzovanie nezastaví.

vysvetlenie mr

(Ivana, 13. 8. 2013 15:26)

V segmentoch C5/6 a C6/7 chondroza intervertebrealnych diskov s plochymi medialnymi protruziami.Vyklenute disky presahuju dorzalne obvody stavcovych tiel cca 4mm,sposobuju mierne plosne kompresie duralneho vaku,bez kompresie miechy a loziskovej myelopatie.Deformacna a unkovertebalna spondyloza mierneho stupna,bez vyznamnej stenotizacie intervertebralnych otvorov.V úseku C5 až TH1 viacetážový perineurálne cysty v intraforaminálnych oblastiach obojstranne s priemerom cca 6mm. Mam bolesti hlavy a noh.Ďakujem. Mail.-bmocilanova@gmail.com

RTG

(Beata, 12. 8. 2013 13:54)

Prosím o vysvetlenieRTG -C-rigidné post., chondrozaC5-6,incip.zn.spondylozy difuzne,zahrotené proc.uncianitiC6-7

Re: RTG

(Ba3uM, 12. 8. 2013 20:39)

Zúžená medzistavcová štrbina C5/6, počiatočné hrubnutie kosti/stavcov, zahrotené hrany stavca v blízkosti dosadacej plochy platničky C6/7.

poradit a vysvetliť o aké vyšetrenie sa jedná.Ďakujem

(miriam, 10. 8. 2013 19:08)

Dobrý deń.Chcela by som Vás poprosiťo vysvetlenie môjho nálezu.Objektývny neurol.nález:TK 115/85,pulz 78 min.astenickeho habitu,hyparhidrosis,nález na hlave a mozg.nn.fyz kinetíka C chrbtice je obmedzená inklinácie hlavy a rotácie doľavao polovicu rizsahu bolestivosť,dlane sú vlhké,teplé,naDK Mingazini neg.RŠo L2-2S symetrické,PTJ nepr. je hypesteza taktilna akrálne,hluché planty,Thomayer je neg.Záver:cevikalgie,výrazné obmedzenie,neurovgetat.labilite,senzitívne neuropathia,anutenomný typ neuropathie.ODPORÚĆAM:otestovať:neurotestom-NEUROPAD od fi PHARMSOLUTIONS TH.MM gamma N inj 1 x v týždni. Ďakujem

Re: poradit a vysvetliť o aké vyšetrenie sa jedná.Ďakujem

(Ba3uM, 10. 8. 2013 21:18)

Je to vyšetrenie zamerané na meranie glukozy (cukru) na chodidle.

Re: poradit a vysvetliť o aké vyšetrenie sa jedná.Ďakujem

(miriam, 12. 8. 2013 12:39)

Dobrý deń pán doktor prosím Vás mohli by ste mi definovat´aj diagnózu o čo sa jedná.Ďakujem

Prosím Vás

(Martina, 9. 8. 2013 22:44)

Dobrý večer pán doktor. Mám 21 rokov a chcela by som sa Vás spýtať a hlavne poradiť sa, čo mám robiť. Chodím po doktoroch už 3 mesiace a stále mi nemôžu nič zistiť. Asi pred tromi mesiacmi ma začalo bolieť v zadku na ľavej strane. Bolesť vyráže zvnútra. Mám pocit, akoby som tam mala niečo pricviknuté. Bolesť je najväčšia pri chôdzi. Noha ma nebolí. Najskôr do mňa doktori pchali lieky. ( brala som Dorsiflex-ten mi vôbec nezaberal, teraz som dojedla Diclobene-ten mi pomáhal, ale keď som ho prestala užívať, tak ma to neskutočne bolí. Brala som ho 7 dní, viac sa vraj nemôže). Potom ma doktor poslal na rontegen chrbtice a bedovej chrbtice. Zistili mi sinistroskoliozu, osteochondrozu L5-S1 a že mám proximolaterálne mierne zúžené kĺbové štrbiny. Prosím Vás, mohli by ste mi vysvetliť tieto diagnózy? A či niektorá môže spôsobovať tú bolesť v zadnici? Ďakujem pekne.

Re: Prosím Vás

(Ba3uM, 10. 8. 2013 21:21)

Je to zaujímavé, pretože liek, ktorý Vám pomohol je protizápalový. Tie nálezy z rtg. snímku nie sú závažné a určite sa nevytvorili pred 3 mesiacmi. Hovoria o vykrivenej driekovej chrbtice doľava a je zúžená štrbina medzi posledným driekovým stavcom a krížovou kosťou. Rtg. snímok ukáže len stav kostí lepšie by bol snímok MRI, ktorý by poskytol info aj o stave mäkkých tkanív a platničky L5/S1. Pravdepodobne ide o výduť platničky smerom doľava.

Re: Re: Prosím Vás

(Martina, 10. 8. 2013 21:29)

Ďakujem pekne za odpoveď. Chcem sa ešte spýtať, že ak to bude skutočne výduť platničky smerom doľava, či sa to dá liečiť.

chrbtica

(14emily14@azet.sk, 7. 8. 2013 10:45)

prosím o vysvetlenie: Protrusio L4/5 dors. diffusa foraminalis bila., osteochodrosis L4/5-Modic II, spondylarthrosisnintervertebralis lumbalis praecip. L4/5.

Re: chrbtica

(Ba3uM, 8. 8. 2013 21:19)

Jedná sa výduť/herniu disku medzi predposledným a posledným driekovým stavcom, pričom jej výduť zužuje otvory koreňových nervov na oboch stranách; je zúžená štrbina medzi stavcami, ich plochy sú stvrdnuté/zvápenatené; na telách stavcov sú chronické štrukturálne zmeny, kde došlo náhrade normálnej kostnej drene tukom; medzi stavcami sa začínajú tvoriť kostné výrastky, ktoré obmedzujú ich vzájomný pohyb. Všetky nálezy svedčia o dlhodobom extrémnom preťažovaní postihnutého segmentu L4/5.

Re: Re: chrbtica

(14emily14@azet.sk, 10. 8. 2013 12:52)

Ďakujem veľmi pekne, prosím Vás a dá sa s tým niečo robiť, resp. čo by pomohlo predísť bolestiam. Bolesti povolili, ale mám pocit stŕpnutia pravej nohy od kolena nadol, po vonkajšej strane, prechádza cez členok a chodidlo z vonkajšej strany včetne troch prstov. ako keby polovica chodidla. Ďakujem za odpoveď

Re: Re: Re: chrbtica

(Ba3uM, 10. 8. 2013 21:20)

Podľa toho, ktoré časti Vám tŕpnu, tak je to zóna zodpovedajúca koreňovým nervom L5 a S1 na pravej strane. Mohla by pomôcť terapia, ktorej sa podarí zmenšiť útlak týchto nervov. Ideálna je neinvazívna manuálna terapia tzv. napravenie. Ja ponúkam viackrokovú terapiu popísanú na konci stránky https://ba3um.estranky.sk/clanky/bolesti-drieku-a-diskopatia.html V ďalšom z invazívnych by mohla pomôcť injekcia ozónovej zmesi do vydutej platničky. Nikto nezaručuje zlepšenie.

chrbtica

(majka, 8. 8. 2013 15:32)

Dobry den, mam 29 a dlhorocne bolesti chrbtice nedavno som bola na rtg snimky, ale tie odborne terminy by som potrebovala laickejsie vysvetlit. Tu je popis C chrbtice : Vyrovnana krcna lordoza, incip.spondyloticke zmany ako aj incip.arthroticke zmeny unkovertebralnych sklbeni. Popis L chrbtice :Plytsia lumbalna lordoza, diskretne uzsia strbina L5-S1, mozna pocinajuca diskopathia. Vopred dakujem za vysvetlenie


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »