Choď na obsah Choď na menu
 


Tu je miesto na položenie otázok týkajúcich sa Vašich zdravotných problémov pohybového ústrojenstva.

 

Ak nechcete verejne preberať Vaše zdravotné problémy, tak uveďte email, na ktorý Vám pošleme našu odpoveď alebo môžete poslať otázku na náš email.

Upozornenie:

Odpovede na Vaše otázky sa snažíme formulovať nelekársky, teda zrozumiteľne pre bežného človeka. Pokiaľ sa pýtate na vhodnú liečbu, tak je potrebné poznamenať, že odporúčania sú všeobecné, berte ich s rezervou, prípadne konzultujte s inými terapeutmi.

Na to, aby boli "šité viac na mieru" by bola potrebná Vaša návšteva a vyšetrenie u nás. Ideálny postup je prísť s nálezom na vyšetrenie. Zároveň sa ošetria postihnuté kĺby, šľachy, fascie... a odporučia cielené cvičenia. Cviky precvičíme spolu s Vami tak, aby Ste ich vykonávali správne v rámci domáceho cvičenia, keď budete sami. Je dôležité nie len to, aby Ste cvičili správne cviky, ale to, aby Ste ich cvičili správne. Chyby v jednom aj v druhom znižujú účinky Vášho úsilia. Ak sa obe veci správne nasmerujú, potom môžete bolesti zvládnuť aj sami.

Od 1.5.2015 dočasne prerušuje odpovedanie na otázky.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Re: Re: Re: Re: bolesti ľavej nohy

(Ba3uM, 6. 6. 2013 21:34)

Po dvoch týždňoch by sa niečo malo prejaviť. Skúšajte ďalej. Pokiaľ nezaberá jedna vec skúste druhú. Musím sa opakovať trakcia by mohla byť účinná. Už Ste to skúšala? Cvičila Ste cvičenie v ľahu na bruchu s podopretými lakťami? Ešte by som to vylepšil tak, že pokiaľ Vás bolí ľavá noha, tak pri ľahu na bruchu s podopretými lakťami by Ste sa mohla ukláňať mierne doprava doľava, akoby Ste sa chcela plaziť na lakťoch. Potom oddych a opäť v rovnakej polohe sa ukloniť mierne doprava a zostať tak dlhšie napr. 1 minútu; znovu oddych a opäť zopakovať 3-5 krát. Dôležité je, aby Ste sa neprestali hýbať, cvičiť všetko, čo nespôsobuje bolesti.

Re: Re: Re: Re: Re: bolesti ľavej nohy

(EVA, 6. 6. 2013 21:46)

dakujem zatial velmi pekne za vase rady

L5/S1

(Olina Poliakova, 6. 6. 2013 16:26)

prechod L5/S1 s osteochondrosis intervertebralis s drobnymi ventralnymi osteofytmi a miernym dorzalnym zuzenim strbiny

Prosim Vas co toznamena?

Re: L5/S1

(Ba3uM, 6. 6. 2013 21:41)

Stlačený disk medzi posledným driekovým stavcom (L5) a krížovou kosťou (S1), resp. znížená výška medzistavcovej štrbiny, zároveň disk je stvrdnutý, skostnatený. Na prednej strane stavcov sú drobné kostné výrastky.

Stuhnutý krk

(Monika, 5. 6. 2013 9:30)

Dobrý deň!
Píšem Vám o asi 8 ročnom probléme.Neotočím hlavou skoro ani na jednu stranu, otáčam sa celá.Ani dozadu,ani dopredu.Mám 49 rokov,Veľmi vysokú osteoporózu,beriem bonvivu a caltrate.Už skoro 30 rokov mám reumatoidnú artritídu IV.stupeň.
Idem o tri týždne do kúpeľov Turčianské Teplice.
Reumatička vraví, že to mám všetko akoby zliate dokopy. Zmenšila som sa asi 8cm za posledné roky.
Prosím o radu, ďakujem Monika

Re: Stuhnutý krk

(Ba3uM, 5. 6. 2013 21:53)

Mám určité skúsenosti s pacientmi s RA, ale nie som vôbec odborník na reumu. Po väčšinou som u týchto pacientov zvykol manuálne rozhýbať „zlepené“ kĺby, čo im zvýšilo pohyblivosť. Verím, že kúpele Vám pomôžu, keďže vo vode sú kĺby odľahčené o 90% v porovnaní so súšou.
Podľa toho čo píšete, najväčšie obmedzenie máte so stuhnutým krkom. Napriek tomu, že je to „všetko zliate“ skúsil by som sa zamerať na ramenný pletenec, ktorý je prepojený s krkom. Odporúčal by som cvičiť otáčanie z polohy na chrbte so skrčenými kolenami a driekom do polohy na bok, pri ktorom dochádza k navaleniu trupu cez lopatku na hlavicu ramennej kosti. Tomuto cviku by ste mohla predradiť najjednoduchší pohyb a to, z ľahu na chrbte s narovnanými dolnými končatinami ohnete postupne členky, kolená a driek tak, že skončíte v polohe 3 mesačného dieťaťa s ohnutými členkami, kolenami a driekom. Toto niekoľkokrát zopakujete. Z tejto polohy môžete sa otáčať na bok. Rýchlosť cvičenia môžete obmieňať – rýchlejšie, pomaly, veľmi pomaly. Najúčinnejšie je to najpomalšie. Cvičenie by nemalo byť bolestivé. Keďže cvičenie je na podložke, šetria sa ostatné kĺby. Skúste, uvidíte.

th chrbtica

(eva, 4. 6. 2013 20:59)

dobry den,chcem vas poprosit o vysvetlenie mr vysetrenia-lahko zvyraznena thoralna kyfoza s vrcholom v th7-th8. tela stvcov bez redukcie vysky. krycie plochy bez destrukcie. zachovala vyska a intenzita signalu interverbralnych priestorov. bez herniacie interverbralnych diskov. spinalny kanal priestranny,thorakalna miecha bpn. neuroforamina bez stenozy. v strednom useku thorakalnej chrbtice incip. ventralne osteoproduktivne zmeny.
dakujem

Re: th chrbtica

(Ba3uM, 4. 6. 2013 22:44)

Ľahko zvýraznene ohnutá hrudná chrbtica vo svojom fyziologickom smere s vrcholom ohnutia na úrovni 7-meho a 8-meho stavca, čo je nižšie ako to obyčajne býva t.j. na úrovni 5-teho a 6-teho stavca; v tejto časti chrbtice sú počiatočné kostné výrastky na prednej strane stavcov; ostané nálezy sú ok. Cvičil by som napr. polohu na bruchu s podopretými lakťami.

Spazmus

(Oldrich, 4. 6. 2013 19:24)

neustale pocitujem spazmicke pnutie od stredu chrbtice pod lomatkou hore, sposobuje mi to problemy, a nasledne miofascialny syndrom
nalez rtg krčmej chrptice napriamena fyziologicka lordoza , osteochondroza c5/c6 lahkeho stupna . Vyledky vsetky ostatnych vysetreni bez nalezu. Prosim ake cviky musim robit aby sopm spazus odstranil .
dakujem

Re: Spazmus

(Ba3uM, 4. 6. 2013 22:43)

Môže to byť m.latisimus dorsi prípadne m. seratur posterior inferior tipujem. Skúsil by som z polohy na chrbte sa otáčať na bok najskôr na jednu stranu niekoľkokrát a potom na druhú. Ak je to možné, podľa vzoru reflexného otáčania. Prípadne strečingovať zadné časti chrbte napr. predklonom trupu smerom k DKK v sede prípadne naopak zanožovaním za hlavu. Cviky niekoľkokrát urobiť normálnou rýchlosťou a potom pomaly, aby ste mal čas precítiť pohyb...

BOLEST LAVEJ NOHY

(EVA, 4. 6. 2013 17:29)

UROVEN L5-S1 EXTREMNA STENOZA SPINALNEHO KANALA VYVOLANAOBJEMNOU HERNIOU NA DORZALMON OKRAJI DISKU.PRIEBEH OBOCH KORENOV S1 JE KOMPRIMOVANY.SPINALNY KANAL TH8-9..BOLEST PRETRVAVA UZ 3 MESIACE ,NEZABRALI ANI LIEKY ANI INFUZIE,CIASTOCNE REHABILITACIA.TERAZ CVICIM CVIKY SM SYSTEMU,MYSLITE ZE TO MOZE POMOCT.DAKUJEM ZA ODPOVED

Re: BOLEST LAVEJ NOHY

(Ba3uM, 4. 6. 2013 22:41)

Cvičenie SM Vám nemôžu uškodiť len pomôcť. Otázna je veľkosť hernie, obyčajne sa uvádzajú rozmery. Tak trochu alarmujúci je výraz extrémna stenóza spinálneho kanála ako aj nález - oba korene S1 sú stlačené. Ale vy uvádzate bolesť len ľavej nohy, čo je dobrá správa. Pokiaľ bolesť vyvoláva spomínaná stenóza/zúženie potom by odporúčal aj trakciu drieku na odľahčenie stlačeného disku. Prípadne skúste cvičenie v ľahu na bruchu s podopretými lakťami, ale tak, aby Ste nevyvolávali bolesti.

hrudná chrbtica

(Silvia, 28. 5. 2013 17:59)

Dobrý deň,niekolko rokov pocitujem bolesť v pravom boku..v začiatkoch sa mi to stavalo pri behaní, pripisovala som to nespravnemu dýchaniu. Beh je pre moju pracu velmi doležitý, preto som sa naučila spravne behať a hlavne dýchať. Bolesti sa objavovali mierne a občas.To sa ale časom stupnovalo. Pred dvoma mesiacmi som pocitila nejake trhanie v pravom boku, pri ktorom sa mi ťažko dýchalo..to ale po par minutach prešlo. Pred dvoma týzdnami som dostala nejaky zachvat, bola to velmi silna bolest v pravom boku, nedalo mi nadýchnuť, zakašlat, lepšie sa mi stalo, lahnuť si som nedokazala vobec..pri odomykani dveri-teda pohyb pravej ruky som doslata nejaky krč do chrbta. Prešla som mnohymi vyšetreniami, cez obličky, žlčnik, chirurgia, neurologia, ortopedia. Zaver je Dg: M54.6 VAS Th chrbtice chron. Chcela by som vedieť o čo ide, a prípadnu liečbu, pretože na rehabilitačne oddelenie som objednana až o meisac. beriem ketanol a dorsiflex, injekcie veral. Bolesti ustupili, akurat pri hlbšom nádychu pocitujem bodanie v pravom boku.Skušala som opať behať a cvičiť, zatial to bolo bez bolesti. Ďakujem.

Re: hrudná chrbtica

(Ba3uM, 29. 5. 2013 23:37)

VAS Th chrbtice chron. znamená v preklade chronické bolesti hrudnej chrbtice. Je to obecný terminus technicus, označenie širokej škály bolestí hrudnej chrbtice. Zarazilo označenie chron. teda chronické. Bolo by vhodné funkčné vyšetrenie chrbtice, ktoré by zistilo, kde sú svalové nerovnováhy, spazmy, spúšťové body...blokády. Možno by ste mi mohla poslať nálezy neurológa a ortopéda pokiaľ je tam toho viac ako len uvedená diagnóza.
Dôležité pre hrudnú chrbticu je jej prechod do driekovej tzv. Th/L prechodový segment, aby tento bol funkčný. Je tam križovatka viacerých svalov akými sú napr. m. seratus posterior, m.quadratus lumborum, bránica, driekovo-stehnový sval (m. psoas)...Toto miesto býva často preťažované. Každý jeden môže spôsobovať uvádzané bolesti na pravom boku.
Cvičiť môžete všetko, čo nevyvoláva bolesť. Skúsil by som strečing po behu, napr. úklony trupu naľavo v stoji, rôzne cviky v polohe na 4-roch ako napr. mačací chrbát, rotácia hornej časti trupu v smere HKK do strán cez stred tela apod.

prosím o vysvetlenie diagnózy a radu ako ďalej

(Ela, 29. 5. 2013 11:17)

Dobrý deň pred 2 rokmi som absolvovala operáciu L5S1 (extruzio disci L5S1 1 sin HE/DI L5S1, flavektomia 1 sin L5S1 a parc diskektomia). Kontrolné NMR vyšetrenie po roku - viacetážové chronické degenerat. diskopathie s dominuj. obrazom hraničnej fokálnej dorzomediálnej protruzie disku L5S1, do 5 mm s naliehaním na oba odstupujúce korene pošvy S1. Aj napriek cvičeniam, ktoré pravidelne obmieňam, mávam bolesti v kížovej oblasti. Niekedy mám pocit, že som v poriadku, inokedy mám problém postaviť sa ráno z postele. Navyše od operácie mám "ochrnutú" ľavú pätu. Resp. nedokážem sa bez podpory postaviť na špičku ľavej nohy. Pri chôdzi to pociťujem len ako mierny tlak do päty, ale samostatne sa na špičku nepostavím. Keď si prejdem rukou po päte, tak na niekorých miestach necítim žiadny dotyk.
Na liečení som bola 3x, na ďalšie už asi nepôjdem, lebo mi to finančne nevychádza. Prosím o radu ako ďalej, akým cvičeniam sa venovať, resp. čo je vhodné cvičiť a čo nie.
Ak to je možné, Vašu odpoveď by som uvítala na adresu: 1mamulda@gmail.com
Ďakujem.

Protrusia l4

(Milada, 27. 5. 2013 2:15)

Prosim vas ake cvicenie by ste mi doporocili dakujem

Re: Protrusia l4

(Ba3uM, 28. 5. 2013 17:12)

Odpoveď berte ako všeobecné odporučenie, keďže ste o svojom probléme uviedli minimum.
Zameral by som sa na strečing zadných stehnových svalov s dôrazom na m. biceps femoris a na vonkajšie rotátory stehna s dôrazom na m. piriformis.

bolesti nôh

(anna, 23. 5. 2013 19:19)

Prosim vas o vysvetlenie výrazov z RTG vyšetrenia. Th-chrbtica:Naznačena sinistrokonvexna skolioza kranialne.Spondylosis def.incip.zobrazenej chrbtice s ventr.osteofytmi.LS-chrbtica:Skleroticke SI zhyby.Sarcum arcuale.Výraznejšia lordoza.Ľahka osteochondrosis L4-5.Retrolisteza L5 do 4mm.Ďakujem

Re: bolesti nôh

(Ba3uM, 28. 5. 2013 17:01)

Hrudná chrbtica: Vykrivenie hrudnej chrbtice doľava a hore; začínajúce výrastky medzi stavcami na prednej strane hrudnej chrbtice
Drieková chrbtica: Stuhnuté väzivá kĺbov medzi krížovou kosťou a bedrovými kosťami; ohnutý koniec krížovej kosti s kostrčou; výraznejšie prehnutie drieku; 4mm posun posledného stavca voči krížovej kosti.

MR 14.05.2013

(Martina, 27. 5. 2013 19:07)

Stale cakam na vašu odpověď dakujem!!!


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58

následující »